Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μήπως ήρθε η ώρα της ενότητας … έστω και με καθυστέρηση 5 ετών;

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής


Τα γεγονότα, από όποια οπτική γωνία και να τα αναλύσει κανείς, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στη διαπίστωση ότι απαιτούν εθνική ενότητα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Έστω και με αυτή τη 5χρονη καθυστέρηση, είτε γιατί κάποιοι υποτίμησαν τα γεγονότα λόγω έλλειψης εμπειρίας, είτε επειδή  παρασύρθηκαν  από λογικές πολιτικής συμπεριφοράς προηγούμενων και (ξε)περασμένων δεκαετιών.

Μέσα στα 5 τελευταία χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση η χώρα έχει διεξάγει  4 εκλογές και έχει αλλάξει 4 Πρωθυπουργούς. Κάθε φορά το σκηνικό είναι το ίδιο με την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ολόκληρη την αντιπολίτευση, μέχρι  να αλλάξει ο ρόλος και ο αντιπολιτευόμενος να αναλάβει την κυβέρνηση.

Στην παρούσα συγκυρία, όμως, ούτε η αλαζονεία των κυβερνώντων βοηθάει, ούτε η «εκδίκηση» των αντιπολιτευόμενων.

Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν την ιστορική υποχρέωση να συμφωνήσουν σε ένα κοινό εθνικό πλαίσιο και να πάρουν μια εθνική απόφαση.

Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε τέτοιος διχασμός, δεν διαχωρίστηκαν σε «προδότες» και «πατριώτες». Και ήδη βρίσκονται εκτός μνημονίων....

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αμφισβητείται σήμερα από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Έχει λοιπόν την υποχρέωση να καλέσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και να υπάρξει μια εθνική γραμμή.

Η αντιπολίτευση από την άλλη (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) πρέπει να παραμερίσει τις όποιες πολιτικές πικρίες.... από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από τη διάρκεια που ήταν αυτοί αντιπολίτευση το δε ΠΟΤΑΜΙ που δεν συμμετείχε σε κυβερνήσεις και Βουλή οφείλει να λειτουργήσει θετικά στην αναζήτης μιας εθνικής στάσης.

Η μεγάλη ευθύνη του πολιτικού συστήματος (χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών ο λαός από αυτή) είναι ότι δεν κατόρθωσε να συνεννοηθεί από την αρχή της κρίσης, το 2009 στο ελάχιστο. Η μεγάλη ευθύνη σήμερα είναι να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια, επειδή οι μεν θα θέλουν να αποδείξουν ότι η συμφωνία της κυβέρνησης θα είναι χειρότερη από το «μαιλ Χαρδούβελη», ενώ οι δε θα θέλουν να αποδείξουν ότι τα μέτρα είναι πιο ήπια από το μέτρα που περιγράφηκαν στο μαιλ που φέρεται να πρότεινε ο πρώην Υπουργός.

Τέλος, σημειώνουμε ότι είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε όλοι αυτή την ώρα, ότι ακόμα κι αν αύριο μας χάριζαν όλο το χρέος, αν ως χώρα δεν έχουμε σχέδιο ανάπτυξης δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε πάλι στο σημείο 0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.