Σελίδες

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Εκλογές 2015 (Β): Μπροστά σε ένα νέο δικομματισμό ή σε κινούμενη άμμο;


 Συντακτική Επιτροπή ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε μπροστά στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα στο 2015.  Σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι νωρίς ακόμη να καταθέσει κανείς ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από την σύντομη προεκλογική περίοδο.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν οδηγηθούμε σε ένα νέο δικομματισμό, με  υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και σημαντική συρίκνωση των μικρότερων κομμάτων ή αν οι πολίτες  κινηθούν με εντελώς άλλα κριτήρια, τα οποία θα οδηγήσουν σε νέα δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μαξιλαράκι του εξαμήνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλη τη δημοφιλία του Αλ. Τσίπρα, θα έχει σίγουρα διαρροές. Τόσο λόγο της υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, που μέχρι λίγες βδομάδες πριν ξόρκιζε, αλλά και λόγω της νέου κόμματος του Λαφαζάνη. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και κάποια στοιχεία που θα λειτουργήσουν υπερ του. Καταρχήν στη διάρκεια του εξαμήνου και μέχρι το δημοψήφισμα, απέκτησε νέους ψηφοφόρους και συνεπώς, οι διαρροές που θα έχει δεν θα πρέπει να υπολογιστούν από το 36% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές του Γενάρη, αλλά από ένα μεγαλύτερο ποσοστό που σίγουρα, είχε ξεπεράσει το 40%. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μέσα Αυγούστου με τους δανειστές δεν είναι γνωστά ακόμη στους πολίτες. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ  αν πετύχει να περάσει το σύνθημα το "νέο ενάντια στο παλιό" έχει βάσιμες πιθανότητες να διατηρήσει την πρώτη θέση, αν και δύσκολα θα πετύχει την αυτοδυναμία.

ΝΔ. Ελπίδα της ο Λαφαζάνης

Όσο θα μεγαλώνει το ποσοστό του νέου κόμματος του Λαφαζάνη, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες της ΝΔ να διεκδικήσει ακόμη και την πρωτιά. Ο Μειμαράκης έδωσε στοιχεία επανασυσπείρωσης στη ΝΔ, κέρδισε από τις παλινωδίες της κυβέρνησης, αλλά δύσκολα αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα του να διεκδικήσει την πρωτιά. Η ελπίδα της ΝΔ είναι η επαναπροσέλκυση των ψηφοφόρων της, που ψήφισαν τον Γενάρη ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα. Πολλοί, όμως, από μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους τραπεζικούς περιορισμούς θα επιστρέψουν στην "ήρεμη δύναμη"

Η μάχη της 3η θέσης και του υποβιβασμού.

Το ΚΚΕ θα μπορούσε να διεκδικήσει με σοβαρές προοπτικές την 3η θέση μετά την αλλαγή πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα του Λαφαζάνη θα δυσκολέψει το στόχο αυτό. Η Χ.Α που ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές αυτές θα διεκδικήσει ξανά την 3η θέση, έχοντας ως βασικούς αντιπάλους το ΠΟΤΑΜΙ και το κόμμα του Λαφαζάνη. Στην καλύτερη αφετηρία φαίνεται να είναι, πάντως, το κόμμα Λαφαζάνη.

ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΗΜΑ , ΔΗΜΑΡ και ...Λεβέντης

Οι Ανελ με τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα βρεθούν εκτός Βουλής. Και αυτό, γιατί το μόνο στοιχείο που έδενε το κόμμα με τους ψηφοφόρους του ήταν η ,,αντιμνημονιακη ρητορική,,. Τώρα, γιατί ο ψηφοφόρος των ΑΝΕΛ να ψηφίσει Καμμένο  και όχι Χ.Α ή Λαφαζάνη;  Αν δε, έχει πειστεί ότι ήταν αναγκαία απόφαση η δανειακή συμφωνία γιατί να μην επιστρέψει στην ΝΔ ; Όμως, όλα αυτά στηρίζονται στη λογική του αυτονόητου, στοιχείο το οποίο δεν βρίσκεται σε αφθονία στην πολιτική στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εξασφαλίσει με σιγουριά την είσοδό του στη Βουλή, αν επικρατήσει όμως στη θέση του ,,ποιος θέλουμε να κυβερνήσει"  το ερώτημα  ,,Μειμαράκης ή Τσίπρας,, τότε θα έχει διαρροές προς την σημερινή κυβέρνηση που μπορεί να το φέρουν σε επικίνδυνη θέση. Το ΚΙΝΗΜΑ και ο Γιώργος Παπανδρέου, παρόλο που είναι δικαιωμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις, δύσκολα θα το εισπράξει σε ψήφους, καθώς η απουσία του από την Βουλή - δηλαδή από την δημοσιότητα -  και ο αποκλεισμός του από τα ΜΜΕ κοστίζει.
Το ίδιο, και σε πολύ χειρότερη κατάσταση, η ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν έχει περιθώρια να αυξήσει τα ποσοστά της ώστε να επιτραπεί να αισιοδοξεί για την προοπτική εισόδου στη Βουλή.

Αν βέβαια καταστή εφικτή μια συνεργασία των ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΗΜΑ, ΔΗΜΑΡ τότε το νέο σχήμα μπορεί να μπεί με αξιόλογες πιθανότητες στη μάχη, ακόμη και για την 3η θεση.

Τέλος, η προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ (Κουρής - Χατζηνικολάου) να προβάλλουν τον Λεβέντη, αποδίδοντάς του την ιδιότητα του πολιτικού που ,,αδικήθηκε,, και ,,δικαιώθηκε,,  μπορεί να δώσει πλεονέκτημα, ώστε να εισπράξει  ψήφους διαμαρτυρίας που θα του επιτρέψουν να μπει στη Βουλή (Το ερώτημα βέβαια, που εγήρεται είναι γιατί κάθε φορά πρέπει να έχει η Βουλή έναν γραφικό τύπο).

Ποιος με ποιον θα κυβερνήσει;

Κυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων ;  Αν όχι, και αν αφαιρέσουμε τα λεγόμενα κόμματα της δραχμής δηλ. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Λαφαζάνη και ΚΚΕ (που γενικά τάσσεται εκτός ΕΕ), τότε απομένουν οι ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΗΜΑ, τα οποία θα μποεούσαν να συνεργαστούν με το πρώτο κόμμα,  είτε είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο και ,,βαρετές,, να έχουν γίνει οι εκλογές λόγω της συνεχούς επανάληψης (6η εκλογική διαδικασία μέσα σε 16 μήνες), όσο και να προδιαγράφονται τα γεγονότα ως δεδομένα, τελικά οι λεπτομέρειες στην προεκλογική περίοδο θα κρίνουν το αποτέλεσμα, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει και μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.