Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Γερμανία: Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν από την φτώχεια


Στο ερώτημα ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν  να βρεθούν στα όρια της φτώχειας, οι σημερινοί ή οι μελλοντικοί, προσπαθεί να απαντήσει με μια έρευνα το Bertelsmann Stiftung για λογαριασμό της Bams.

Στην παρουσίαση της έρευνας ο δημοσιογράφος Sebastian Pfeffer υποστηρίζει ότι, το 2016 οι συνταξιούχοι στην Γερμανία θα λάβουν αύξηση της τάξεως του 4% και άνω, την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών, παράλληλα όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολλοί από τους σημερινούς 50άρηδες να κινδυνεύουν, όταν συνταξιοδοτηθούν, να ζουν στα επίπεδα φτώχειας.

Ποιες κατηγορίες πολιτών κινδυνεύουν περισσότερο ;

Σύμφωνα με την έρευνα, κινδυνεύουν οι πολίτες που σήμερα είναι μεταξύ 50-64 ετών και εργάζονται στα κράτη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.  Ο λόγος; Μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας και της οικονομίας της για πολλά χρόνια πολλοί πολίτες ήταν άνεργοι ή χαμηλόμισθοι.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι οι γυναίκες.
Το 16,2% των γυναικών, άνω των 65, σήμερα  ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ ο κίνδυνος μεγαλώνει καθώς τα εργάσιμα χρόνια των γυναικών παραμένουν λιγότερα (συγκριτικά με τους άντρες) αλλά και η μισθοδοσία.

Τέλος, ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους αλλοδαπούς. Για τους πολίτες που δεν έχουν την γερμανική υπηκοότητα ανεβαίνει  στο 39% ο κίνδυνος πτώχευσης.

Η έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο εάν η εισροή των προσφύγων θα ενισχύσει θετικά ή αρνητικά το ταμείο συντάξεων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Vdk Ulrike Mascher οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις μερίδιό τους. Αντίθετα, ο ειδικός για θέματα συντάξεων, Bernd Raffelhüschen, αναφέρει ότι η προοπτική ενός Σύριου είναι αρνητικά προδιαγραμμένη. Πώς μπορεί ένας 35χρονος να πληρώσει 45 χρόνια τη συνδρομή του στο ταμείο συντάξεων για να πάρει μια σύνταξη που θα του εξασφαλίζει μια ζωή πάνω από τα όρια της φτώχειας ;

Πάντως, για άλλη μια φορά τα κρατίδια της Βαυαρίας και Βάδης Βυρτεμβέργης είναι, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνα όπου κινδυνεύει να ζήσει κάτω από τα όρια της φτώχειας το μικρότερο ποσοστό των μελλοντικών συνταξιούχων  (9,2 και 87 αντίστοιχα) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.