Σελίδες

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση Προόδου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»

Στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2015 στο Βερολίνο εκδόθηκε έντυπο με την έκθεση προόδου διαφόρων εγχειρημάτων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) αποτελεί ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων.
Τη νομική βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θέτει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans-Joachim Fuchtel.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων. Στο προσκήνιο βρίσκεται η αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ ελλήνων και γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδημόνων και ενδιαφερόμενων μερών από τις δύο χώρες βρίσκεται στην καρδιά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

H ΕΚΘΕΣΗ


Το σύνθημα της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V) – «Οι δήμοι γκρεμίζουν το τείχος της κρίσης» - επαληθεύεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα ποικίλα προγράμματα και τις πολλές δημοτικές συνεργασίες που υλοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Με τις εκθέσεις προόδου ενημερώνουμε τακτικά για όλες τις πτυχές αυτής της συνεργασίας. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στον καθένα να γνωρίσει την ευρύτητα των δράσεών μας και φυσικά ενημερώνουμε για όλα όσα συμβαίνουν και αφορούν το ελληνογερμανικό δίκτυο. Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν τις εκθέσεις προόδου μεγαλώνει συνεχώς. Είναι μεγάλη χαρά για μας το ότι ο κύκλος διευρύνεται, αλλά και το ότι όσοι συμμετέχουν στην πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμπνέονται από τις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης προκειμένου να αναπτύξουν δικές τους δραστηριότητες. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν από τους πιο εντατικούς από τότε που δημιουργήθηκε η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερες εταιρικές σχέσεις, περαιτέρω ανάπτυξη των ανταλλαγών και επέκταση των δράσεων σε περισσότερους τομείς. Στις επόμενες σελίδες σας παρουσιάζουμε τα τελευταία νέα από τα πολλά και διαφορετικά πεδία δράσης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Καλή ανάγνωση! Ελπίζουμε ότι η ανάγνωση θα σας συναρπάσει και τα παραδείγματα που παρουσιάζονται θα αποτελέσουν και για σας έμπνευση.
Με θερμούς χαιρετισμούς 
Ελληνογερμανική Συνέλευση 


Αγιά/Θεσσαλία – Ettenheim/Επαρχία Ortenau
Αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων – διαλογή και αξιοποίηση απορριμμάτων
Κεντρικό θέμα της εταιρικής σχέσης: Απορρίμματα
Σάββατο πρωί – κάπου στη Γερμανία: Η ουρά των αυτοκινήτων μπροστά στο σημείο διαλογής της δημοτικής επιχείρησης καθαρισμού εμποδίζει την κυκλοφορία. Οι κάτοικοι «ξεφορτώνονται» ό,τι τους είναι άχρηστο: παλιά χαλιά προεξέχουν από τα πορτμπαγκάζ, παλιά λάστιχα αυτοκινήτου έχουν στοιβαχθεί στη θέση του συνοδηγού. Όνειρο ή εφιάλτης για τους Έλληνες εταίρους μας; Καμιά φορά, σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των φυσικών πόρων, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ανακαλύψουμε τον τροχό. Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της Αγιάς και του Ettenheim, αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σχέση εντατικής ανταλλαγής με κεντρικό θέμα τα απορρίμματα και τη βέλτιστη διαχείρισή τους. Από τον Ιούλιο του 2014, οι δύο δήμοι ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες. Στο πρωτόκολλο συνεργασίας, οι Δήμαρχοι Bruno Metz και Αντώνης Γκουντάρας όρισαν τα πεδία της συνεργασίας τους και η διαχείριση απορριμμάτων βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Ανάπτυξη από κοινού μακροπρόθεσμων και εξατομικευμένων λύσεων Οι Έλληνες εταίροι δέχθηκαν ερεθίσματα, ξεναγούμενοι σε μονάδες βέλτιστης πρακτικής στο Ettenheim και τις γύρω περιοχές. Οι αποστολές, με στόχο να δουν οι εταίροι στην πράξη πως λειτουργεί η διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και οι εξειδικευμένες συζητήσεις έδειξαν ότι δεν είναι εφικτή η υιοθέτηση των λύσεων ως έχουν. Θα πρέπει να προσαρμοσθούν ανάλογα με την περίσταση.
3 Ήπειρος – νότια Βεστφαλία
Ακολουθούμε τον «πνευματικό» δρόμο
Κεντρικά θέματα της εταιρικής σχέσης: Πεζοπορία Τουρισμός
Κινητοποίηση της οικονομίας – και των επισκεπτών. Αυτό θέλει να επιτύχει η Περιφέρεια Ηπείρου. Άλλωστε, οι πολλές βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, που κοσμούν τα πανέμορφα τοπία, αποτελούν ιδανικό σκηνικό για την επίτευξη του στόχου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς την περισυλλογή και την εσωτερική αναζήτηση: για να ησυχάσουν – ίσως και για να ανακαλύψουν τον δικό τους δρόμο προς την πίστη. Η περιοχή της νότιας Βεστφαλίας με τις εκδηλώσεις «Θρησκευτικά Καλοκαίρια» ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής – οι εντυπώσεις των τουριστών και των ντόπιων είναι πολύ καλές και όλοι φροντίζουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την Ήπειρο;

Πεζοπορία, ποδηλασία, διαμονή σε τροχόσπιτο, περισυλλογή στην εκκλησία
Τον Ιούνιο του 2015, αντιπροσωπεία από την Ήπειρο επισκέφθηκε τη νότια Βεστφαλία, προκειμένου να αναπτυχθεί η εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο περιοχές. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα από τη νότια Βεστφαλία είναι η σειρά «Θρησκευτικά Καλοκαίρια», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 180 τοπικοί φορείς. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις, όπου αναπτύχθηκε σειρά προτάσεων για εναλλακτικές και ολοκληρωμένες μορφές τουρισμού στην Ήπειρο. Μεταξύ άλλων, ένα συνδυαστικό σχέδιο ποδηλατικού και πεζοπορικού τουρισμού και τουρισμού με τροχόσπιτο. Στον σχεδιασμό μπορούν να συμπεριληφθούν οι πολλές βυζαντινές εκκλησίες και μονές.

Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας
Αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με την Südwestfalen Agentur. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει, εκτός από την πεζοπορία, την απευθείας πώληση κτηνοτροφικών προϊόντων και τη δημιουργία ενός Οργανισμού Τουρισμού. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση συνεργάζεται ήδη από τον Ιούλιο του 2014 με την Περιφέρεια Ηπείρου. Έτσι, δημιουργήθηκε μια οργανωτική δομή για τη συνεργασία των ελληνικών φορέων.

4 Καστοριά – περιοχή Bodensee
Μόνο βιολογικά; Μόνο «επώνυμα»; Ή κάτι άλλο;
Κεντρικά θέματα της εταιρικής σχέσης:
Αγροτική οικονομία Τουρισμός
Άλλο η καλλιέργεια φρούτων και άλλο η πώλησή τους. Κάθε χρόνο καλλιεργούνται στην Καστοριά περίπου 20.000 τόνοι μήλα. Η περιοχή της Bodensee έχει πολλές και καλές ιδέες για την επιτυχημένη εμπορική τους εκμετάλλευση. Από το Μάρτιο του 2015, που υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας, οι δύο εταίροι ανέπτυξαν εντατική, μακρόπνοη συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον. Τα ερεθίσματα από τα παραδείγματα της περιοχής Bodensee μπορούν να συμβάλλουν, έτσι ώστε η Καστοριά να αξιοποιήσει καλύτερη τη δυναμική της αγροτικής οικονομίας της.
Για παράδειγμα, τα προϊόντα μπορούν να πωληθούν καλύτερα όταν είναι «επώνυμα», όταν δηλαδή φέρουν την επωνυμία ενός τοπικού brand name, ενώ και το τουριστικό μάρκετινγκ μπορεί να συνδεθεί με τα τοπικά προϊόντα. Επίσης, η ποιητική βιολογική παραγωγή ή η παραγωγή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Πιστοποίησης Naturland, καθώς και οι υπερεθνικές στρατηγικές μάρκετινγκ στον τουρισμό, δημιουργούν νέες ευκαιρίες.

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, αναζήτηση σπόρων
Έμπνευση αποτελούν τα σχέδια για έναν βοτανικό κήπο με αρωματικά φυτά και βότανα και μία τράπεζα σπόρων. Η περιοχή, όπως και όλη η Ελλάδα, διαθέτει εντυπωσιακή ποικιλία ειδών.

Ορίζουμε τα βασικά θέματα:
Στην επόμενη φάση, η Καστοριά θα αποφασίσει ποιες προτάσεις θα υλοποιηθούν πρώτα. Η ιδέα είναι να συμμετέχουν Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία στη συνεργασία που αφορά τον αγροτικό τομέα. Η συνεργασία εδραιώνεται με την εντατική ανταλλαγή εμπειριών για σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τη βοήθεια των διοικητικών δομών. Η Επαρχία Κωνσταντίας στηρίζει την εξεύρεση θέσεων κατάρτισης και πρακτικής άσκησης με αντικείμενο την καλλιέργεια φρούτων και κηπευτικών, την αμπελουργία και το τουριστικό μάρκετινγκ.

Κέρκυρα – Δυτική Πομερανία / Ρύγκεν 
Στοχεύοντας ψηλά: Εκπαίδευση διττού συστήματος 
Κεντρικά θέματα της εταιρικής σχέσης:
Εκπαίδευση «Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις».
Έτσι είναι, αλλά όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κανείς τόσο το καλύτερο. Μία στέρεη επαγγελματική κατάρτιση πολλές φορές προκαθορίζει όλη μας τη ζωή – και την οδηγεί στην επιτυχία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το συγκριτικά μικρό ποσοστό της νεανικής ανεργίας στη Γερμανία οφείλεται στο εκπαιδευτικό μοντέλο διττού συστήματος. Δεκαεφτά νέοι από την Κέρκυρα, που ήταν άνεργοι, άρχισαν το 2014 εκπαίδευση διττού συστήματος στη Δυτική Πομερανία – Ρύγκεν. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση συνεπάγεται πολύ καλές προοπτικές, έτσι ώστε να βρουν αργότερα μία θέση εργασίας στην Ελλάδα.

Οι πιλοτικές σχολές δείχνουν τον δρόμο
Προσεχώς θα ανοίξουν κι άλλες θέσεις κατάρτισης στους κλάδους του εμπορίου και της τεχνολογίας τροφίμων. Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στις δύο πιλοτικές σχολές διττού συστήματος – στην Κρήτη και την Αθήνα. Στην Κέρκυρα σχεδιάζεται άλλη μία πιλοτική σχολή, με αντικείμενο την αγροτική οικονομία.

Η βάση είναι η συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων
Η περιοχή Δυτικής Πομερανίας/Ρύγκεν και η Κέρκυρα συνεργάζονται στενά ήδη από τον Ιούλιο του 2012, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Η βάση είναι η εταιρική σχέση ανάμεσα στα Επιμελητήρια της Κέρκυρας και του Stralsund. Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση των νέων.


Πελοπόννησος – Schwäbisch Hall
«Σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά!»
Κεντρικό θέμα της εταιρικής σχέσης :
Απορρίμματα
«Ο καθένας ας καθαρίσει την αυλή του…».
Ακούγεται ωραίο και είναι και σωστό. Σε μικρή κλίμακα, γιατί σε μεγάλη είναι καλύτερα να προωθήσει κανείς την ανάπτυξη εξειδικευμένων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, ως μια πανευρωπαϊκή αποστολή. Στην εταιρική σχέση μεταξύ Πελοποννήσου και Schwäbisch Hall η «Ευρώπη» είναι πολύ σημαντική. Στο επίκεντρο της εταιρικής σχέσης βρίσκονται η διάθεση λυμάτων, η επεξεργασία και οι μονάδες διάθεσης, καθώς και η συνεργασία σε προγράμματα της ΕΕ. Και οι δύο περιοχές θεωρούν ότι η ανάπτυξη εξειδικευμένων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή αποστολή.

Αλλαγή εικόνας
Σχεδόν όλη η πολιτική διοίκηση της Πελοποννήσου βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2015 επί ποδός, έτσι ώστε να ενημερωθεί από τον εταίρο της για νέους τρόπους νέες μεθόδους που θα δημιουργήσουν μια «νέα και καθαρή εικόνα» σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα. Η στενή συνεργασία είχε επικυρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014 με την υπογραφή ενός πρωτόκολλου. Περιλαμβάνει πολλά επιπλέον θέματα, μεταξύ αυτών την ανταλλαγή στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της κοινωνικής μέριμνας, αλλά και ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό και την εμπορική εκμετάλλευση γεωργικών προϊόντων.

Η εντατική ανταλλαγή ωφελεί και τους δύο εταίρους
Οι πρώτες επαφές της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2012: πολλοί Δήμαρχοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με περιοχές της Γερμανίας.

Ροδόπη – Harz
Δύο λαοί, δύο βιότοποι
Κεντρικά θέματα της εταιρικής σχέσης:
Φύση Τουρισμός

Οι λύκοι και οι αρκούδες ξέρουν τον δρόμο... Οι επισκέπτες ωστόσο, θα πρέπει να έχουν οδηγό, όταν κινούνται σε μέρη με άγρια ζώα. Η εταιρική σχέση ανάμεσα στο Εθνικό Πάρκο Harz και τη Ροδόπη έβαλε τις βάσεις για εντατική ανταλλαγή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη φύση και τους εθνικούς δρυμούς. Το πεδίο της ανταλλαγής είναι εξαιρετικά ευρύ: ξεκινάει από την οργάνωση και τη μέθοδο διοίκησης ενός εθνικού πάρκου, τα μέτρα προστασίας της φύσης και το νομικό πλαίσιο και φτάνει μέχρι την έρευνα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τις δημόσιες σχέσεις και την ενημέρωση. Οι δασοφύλακες στη Ροδόπη ενδιαφέρονται πολύ και για τη βιώσιμη εκμετάλλευση της ξυλείας, την τουριστική υποδομή και τη συνεργασία με την Περιφέρεια, τη Δράμα και τον Δήμο Παρανεστίου.
Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον – αξιοποιούμε τα ερεθίσματα
Η συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την περιοχή της Ροδόπης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2013. Έναν χρόνο μετά, αντιπροσωπεία από το Harz ταξίδεψε στην Ροδόπη. Τον Οκτώβριο του 2015 τέσσερις υπάλληλοι του ΦΔΟΡ φιλοξενήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Harz και ενημερώθηκαν σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δημοσίων σχέσεων και ενημέρωσης.

Επόμενα βήματα
Το Εθνικό Πάρκο Harz προσφέρει συμβουλευτική στον σχεδιασμό της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης του ΕΠΟΡ, σε θέματα όπως η «καθοδήγηση των επισκεπτών» και η συνεργασία με τοπικούς φορείς. Η οργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας θα συμβάλλει, έτσι ώστε οι δύο περιοχές να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο του εταίρου τους. Και τα δύο Πάρκα διαθέτουν επαρκές φωτογραφικό υλικό, πολύ καλής ποιότητας, καθώς και χώρους για τις εκθέσεις.

Σάμος – Greifswald
Από ακτή σε ακτή – μια νέα εταιρική σχέση
Κεντρικά θέματα της εταιρικής σχέσης:
Τουρισμός Συνεργασίες Πανεπιστημίων
Μία νέα εταιρική σχέση με βάση τα κοινά στοιχεία Βιώσιμη ανάπτυξη τουρισμού, διαχείριση απορριμμάτων, συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Β.Αιγαίου και Greifswald, πολιτική προστασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διάσωση στο νερό. Η Σάμος και το Greifswald ασχολήθηκαν με πολλά θέματα και έχουν ωφεληθεί από την ανταλλαγή εμπειριών. Δραστήρια συνεργασία σε πολλά πεδία Η συνεργασία, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015. Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Δρ.Arthur König και Μιχάλης Αγγελόπουλος. Τον Αύγουστο του 2015 διοργανώθηκε μία πρώτη συνάντηση ειδικών στη Σάμο, με θέμα τη διάσωση στο νερό. Τον Οκτώβριο του 2015 ακολούθησε αποστολή αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δρ. König στη Σάμο, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων. Κεντρικά θέματα ήταν η κατάθεση αίτησης της Σάμου για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021 και η διαχείριση απορριμμάτων. Έως το τέλος του χρόνου θα συζητηθεί και το θέμα της ανταλλαγής διδασκόντων και φοιτητών μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Την άνοιξη του 2016, η ανταλλαγή θα περάσει στην πράξη, καθώς θα πραγματοποιηθούν αποστολές διοικητικών υπαλλήλων από τη Σάμο στο Greifswald.

Θάσος – Grafenberg/Reutlingen \
Πλησιάζουμε τον στόχο: Ανακύκλωση & μηδενικά απορρίμματα
Κεντρικό θέμα της εταιρικής σχέσης : Απορρίμματα
Η Θάσος είναι το βορειότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας και ένας πολύ αγαπημένος προορισμός διακοπών για τους Γερμανούς τουρίστες. Συνεργάζεται με την Επαρχία Reutlingen σε θέματα συμβουλευτικής, ενώ γίνεται και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών. Το κεντρικό θέμα είναι το πρόγραμμα της ΕΕ «Interreg Europe - Zero Waste». Η Θάσος έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Εφάρμοσε ένα σύστημα ανακύκλωσης με μπλε κάδους για συσκευασίες, πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο, ενώ τη διαλογή και την εμπορική εκμετάλλευση έχει αναλάβει ένας οργανισμός του Δήμου. Το γυαλί συλλέγεται κυρίως σε επιχειρήσεις, ενώ μοιράστηκαν στα νοικοκυριά οικιακοί κομποστοποιητές.

Νέα ώθηση στον τουρισμό – με τη συμμετοχή των νέων
Ο Πεζοπορικός και Ορειβατικός Σύλλογος Θάσου έχει ιδέες για τη δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα προσφέρουν πεζοπορικές διαδρομές και ποδηλασία βουνού. Προκειμένου να γίνει ανάπτυξη και σήμανση ενός τμήματος πεζοπορικής διαδρομής, προγραμματίζεται συνάντηση νέων για το 2016, τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Θα συμμετέχουν περίπου είκοσι νέοι, ηλικίας 15 έως 20 ετών, από τη Θάσο και το Grafenberg.

Κοινωνία των πολιτών
Ο πρώην Δήμαρχος Holger Dembek και ο συνάδελφός του Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ έχουν πετύχει, από την αρχή της συνεργασίας υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το Μάιο του 2013, να κινητοποιήσουν και τους πολίτες των δύο δήμων προκειμένου να συμμετέχουν στην εταιρική σχέση. Η εθελοντική δράση και από τις δύο πλευρές είναι πράγματι εντυπωσιακή.

Έτοιμοι για το νησί;

- «CareTourism» στη Ρόδο
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναλάβει συγγενικά τους πρόσωπα, είτε λόγω κάποια ασθένειας είτε λόγω ηλικίας, είναι αδύνατον έστω και να σκεφτούν τις διακοπές και την ξεκούραση χωρίς την έννοια της φροντίδας. Μόνο που ειδικά αυτοί, τις έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουν κοινές διακοπές με τον συγγενή τους; Το πρόγραμμα «CareTourism» στη Ρόδο έχει ανοίξει νέους δρόμους. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρόδου, προκειμένου να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό. Νέοι καταρτισμένοι φροντιστές, νοσηλευτές, αλλά και διασκεδαστές από τον τουριστικό κλάδο εξειδικεύονται με γερμανικά πρότυπα και γίνονται φροντιστές και βοηθοί για ηλικιωμένους και άτομα που έχουν ανάγκη μόνιμης περίθαλψης. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει βασιστεί στις ήδη υπάρχουσες δομές.

Ενθουσιώδη δημοσιεύματα
Το Νοέμβριο του 2014, ο ελληνικός Τύπος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, ιδιαίτερα τα τοπικά Μέσα της Ρόδου.

Επόμενα βήματα:
Η επόμενη πιλοτική φάση (III) θα λάβει χώρα τη χειμερινή περίοδο 2015/2016. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία, έτσι ώστε η πιλοτική φάση να επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς. Θα ετοιμασθεί κι ένας οδηγός για ποιοτικά πακέτα που θα απευθύνεται στη συγκεκριμένη ομάδα στόχευσης. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση συντονίζει τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία εκδήλωση αξιολόγησης μετά το τέλος της πιλοτικής φάσης.

Πάμε καλά!
Ενεργειακή Πρωτοβουλία στην Κρήτη Η τεχνολογία της Πράσινης Ψύξης (GreenChiller) είναι ένα καλό παράδειγμα, για το πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση των δύο χωρών μπορεί να εγκαινιάσει και να αξιοποιήσει νέα τεχνολογικά πεδία. Η συνεργασία περιλαμβάνει κι άλλους τομείς, π.χ. την έρευνα για τους 3-D- εκτυπωτές και τα Smart-Windows .
Η Κρήτη είναι το ελληνικό νησί με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και επομένως πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της Πράσινης Ψύξης, όπου μετατρέπεται η θερμότητα σε ψύξη. Επιπλέον, ανοίγονται επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους.
Η συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την Κρήτη άρχισε τον Ιούλιο του 2014. Έως τον Αύγουστο του 2015 πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις Ελλήνων και Γερμανών μηχανικών. Εν τω μεταξύ είναι έτοιμο το προσχέδιο για το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου (Κρήτη) και του Meiningen (Θουριγγία).
Η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζει κι ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την Επαρχία Schmalkalden-Meiningen. Το Μάρτιο του 2016 θα λάβει χώρα workshop με θέμα τις ενεργειακές τεχνολογίες, το οποίο έχει αναβληθεί αρκετές φορές λόγω των ελληνικών εκλογών. Για το Σεπτέμβριο του 2016 προγραμματίζεται κ διεθνές ενεργειακό workshop στην Κρήτη.

Ασπροβάλτα: Το σωματείο «Hellenic Silverstars» στηρίζει τους επαναπατριζόμενους
Με μια πολύ όμορφη χορευτική βραδιά, συστήθηκε στο κοινό το σωματείο «Hellenic Silverstars» που ιδρύθηκε το 2014. Περίπου 500 καλεσμένοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και η παιδική χορευτική ομάδα του σωματείου, διασκέδασαν και χόρεψαν μαζί. Πολλοί πρώην «γκασταρμπάιτερ», που είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία μεταξύ 1960 και 1980, έχουν πλέον επιστρέψει στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και αρκετοί Γερμανοί, που έφτασαν εδώ μαζί με τον Έλληνα ή την Ελληνίδα σύζυγο ή επειδή άκουσαν για την περιοχή από Έλληνες συναδέλφους. Το σωματείο βοηθάει, μέσα στη …ζούγκλα της γραφειοκρατίας, τους επαναπατριζόμενους σε προβλήματα και θέματα σχετικά με τη σύνταξη, τη φορολογία, τις δηλώσεις, την ασφάλιση κ.α..
 Ο στόχος είναι να επεκτείνει τη δράση του και τη στήριξη που προσφέρει σε όλη την Ελλάδα με αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Επικοινωνία: Τηλ. γραφείου: 0030 - 2397 3300132 mail: hellinic-silverstars@grde.eu (Horst Berger)

Η συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων εξελίσσεται 
Η συνεργασία μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών Επιμελητηρίων έχει αναπτυχθεί πολύ καλά σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις κεντρικές επιμελητηριακές ενώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκαν ο ειδικός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Otto Kentzler, επίτιμος πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Ένωσης Βιοτεχνών (δεξιά στη φωτό) με τον Δρ. Martin Wansleben, διευθ. σύμβουλο της Ένωσης Γερμανικών Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων. Επίσης, ο Δρ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του προεδρείου του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), δραστηριοποιείται με την ομάδα του, με στόχο την καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία σε πολλούς τομείς.
Προσεχώς οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων θα υποστηρίζουν τις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και θα συνεισφέρουν με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Έχει συζητηθεί και η προοπτική περαιτέρω επιμελητηριακών συνεργασιών, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Σημαντική επιτυχία: Δύο ελληνογερμανικά «φόρουμ τροφίμων»
Η πώληση τοπικών προϊόντων θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ύστερα από το πρώτο πολύ επιτυχημένο Φόρουμ Τροφίμων τον Οκτώβριο του 2014 στην Πελοπόννησο, διοργανώθηκε κι ένα δεύτερο στο Λιτόχωρο, που έδωσε έμφαση στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας. Πραγματοποιήθηκαν 245 B2B συναντήσεις, όπου συζητήθηκαν οι πιθανές συνεργασίες και έγιναν συγκεκριμένα βήματα για τις πρώτες επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών μπορούν έχουν καθοριστικό ρόλο στην απευθείας πώληση των προϊόντων από τους παραγωγούς.
Τη συζήτηση με τίτλο «Μπορούν οι αγροτικοί συνεταιρισμένοι να αποτελέσουν ένα επιτυχημένο μοντέλο για την παραγωγή και την προώθηση;» συντόνισε ο Ulrich von Kenne, ειδικός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τραπεζικά θέματα και συνεταιρισμούς. Το περιεχόμενο της συζήτησης ανταποκρίθηκε απόλυτα στα σημεία ενδιαφέροντος της ελληνικής πλευράς, η οποία επιθυμεί να πάρει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των αγροτικών συνεταιρισμών. Από τη δεκαετία του '90 και μετά, η πολιτική επιρροή οδήγησε στην αποσύνθεσή τους.

Η αρχιτεκτονική ενώνει – Φοιτητικό πρόγραμμα στα Καλάβρυτα
Ο Δήμος Καλαβρύτων προσδοκά ότι ο διαγωνισμός ιδεών θα φέρει σε επαφή τους νέους ανθρώπους και ελπίζει ότι τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλλουν στη διαρθρωτική εξέλιξη και βελτίωση όλης της περιοχής. Η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων για παράδειγμα, έχει ήδη αναπτύξει τη δική της δυναμική. Επίσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγών «ERASMUS» υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας.
Ο Δήμος Καλαβρύτων, στη βόρεια Πελοπόννησο, έγινε δυστυχώς γνωστός λόγω της σφαγής των κατοίκων του, το Δεκέμβριο του 1943, από τη Βέρμαχτ. Τα θύματα μνημονεύονται στον Τόπο Θυσίας, που βρίσκεται στον λόφο του Καπή. Ο Δήμος Καλαβρύτων ενδιαφέρεται για την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής γύρω από το μνημείο. Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Biberach και Πατρών, αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο του 2015 ένα αρχιτεκτονικό φοιτητικό πρόγραμμα. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας ζωντανός πολιτισμός μνήμης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Εκπαίδευση διττού συστήματος στο Βερολίνο – Η αδελφοποίηση ενώνει
Το καλοκαίρι του 2014, έντεκα νέοι άρχισαν επαγγελματική εκπαίδευση διττού συστήματος σε διάφορους κλάδους στο Βερολίνο, διάρκειας τριών χρόνων. Ο Δήμοι Λαγκαδά και Steglitz-Zehlendorf συνδέονται με μακρόχρονη εταιρική σχέση. Τα πτυχία, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, θα αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική επαγγελματική επιτυχία των νέων στην πατρίδα τους. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση έχει πρότυπο χαρακτήρα για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2015 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δράση τέσσερις νέοι εταίροι, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στη φάση της εξέλιξης.

Κοινές ασκήσεις για την ορεινή διάσωση
Η Βαυαρική Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ολοκλήρωσαν ένα κοινό προπονητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Καλοκαιρινή ορειβασία και διάσωση» είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014 στο Bad Tölz, το δεύτερο προπονητικό πρόγραμμα – με θέμα τη χειμερινή ορειβασία και τη διάσωση - έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2015 στον Όλυμπο. Για τον σκοπό αυτό, πενταμελής αντιπροσωπεία από τη Βαυαρική Υπηρεσία Διάσωσης ταξίδεψε στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει να αντιμετωπίσει πολλές νέες προκλήσεις, καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται και πλέον περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το σκι στο βουνό, το ορειβατικό σκι, αλλά λόγω του γεγονότος ότι αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών. Ο Όλυμπος, το «βουνό των Θεών», προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες και υποδέχεται πλέον πάνω από 150.000 επισκέπτες. Προγραμματίζεται η συμμετοχή μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε εκπαίδευση διάσωσης από αέρος στο ειδικό Κέντρο Προσομοίωσης Διασώσεων στο Bad Tölz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.