Σελίδες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τα εθνικά Θέματα δεν προσφέρονται για πρόχειρες επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις και σκόπιμες πολιτικές αντιπαραθέσεις

Δήλωση του πρ. Πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, υπό την Προεδρία του οποίου εισήχθησαν, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ομοφώνως ο νόμος 2193/1994 για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.


Σχετικά με τον δημόσιο "διάλογο" για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπό την Προεδρία του οποίου εισήχθησαν, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ομοφώνως ο νόμος 2193/1994 για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και οι νόμοι 2397/1996 και 2645/1998 για τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας, αντιστοίχως, δήλωσε τα εξής: 

"Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται σε πρόχειρες επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις ή σκόπιμες κομματικές αντιπαραθέσεις. Όσες φορές αυτό αγνοήθηκε στο παρελθόν, τόσο στη νεότερη ιστορία του ελληνισμού, όσο και στη σύγχρονη το πληρώσαμε ακριβά και ανεπανόρθωτα (Μ. Ασία, Κύπρος, κ.α.).
Η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση 80 περίπου ετών, εναρμονίστηκε επισήμως με το διεθνές δίκαιο και με την ιστορική αλήθεια, όταν με τον νόμο 2193/1994, που ψήφισε ομοφώνως το εθνικό της κοινοβούλιο, αναγνώρισε τη διάπραξη από την Τουρκία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα της γενοκτονίας των Ποντίων. Με τους ν.2397/1996 και ν.2645/1998 αναγνώρισε, επίσης, τις γενοκτονίες από την Τουρκία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Ειδικός, ογκώδης τόμος με τα επίσημα στοιχεία (εκθέσεις ξένων πρεσβειών κ.ά) που τεκμηριώνουν αδιαμφισβήτητα τη γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με τα πορίσματα ιστορικών μελετών και συνεδρίων, καθώς και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εκδόθηκε από τη Βουλή, ύστερα από πρότασή μου, ο οποίος τέθηκε υπόψη της διεθνούς κοινότητας και είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου. 

Να σημειωθεί ότι, η Βουλή των Ελλήνων έπραξε τότε το καθήκον της και, σε συνεννόηση του Προεδρείου της με τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις διπλωματικές παρεμβάσεις και έμμεσες απειλές της άλλης πλευράς.

Σήμερα, με τόσα ανοιχτά μέτωπα και σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, μόνον ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί και άνευ ουσίας ο όψιμος αυτός "διάλογος", γι' αυτό πρέπει να τερματιστεί". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.