Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Α. Ντίκ και Γ. Τσορακλίδης στον «Δ» για επιστημονικό συνέδριο γενοκτονίας



Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το διεθνές συνέδριο με θέμα την γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο.

Το επιστημονικό συνέδριο, πρώτο στο είδος του, διοργάνωσε το Institut für Diaspora und Genozitforschung και υποστηρίχτηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο και εκπαίδευση για έρευνα, το Πανεπιστήμιο Ruhr στο Μπόχουμ, την Südosteuropa Gesellschaft,  το Humboldt Πανεπιστήμιο στο Βερολίνο και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Ο «Δορυφόρος» συνομίλησε με τα μέλη της επιτροπής για την προώθηση της γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ, Αναστασία Ντικ και Γιώργο Τσορακλίδη.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Οι εκτοπισμοί, οι αφανισμοί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και όπως τόνισαν και οι δυο συνομιλητές μας αποτελεί «επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών και δραστηριοτήτων των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας στην Ευρώπη για την προώθηση του ζητήματος της γενοκτονίας».


,,Ειδικοί επιστήμονες από την Αμερική, Αρμενία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία κατέθεσαν τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για τα εγκλήματα της γενοκτονίας που διέπραξαν στις αρχές του 20ου αιώνα οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί με την ανοχή και απαθή στάση των μεγάλων δυνάμεων και την ουσιαστική υποστήριξη της Γερμανίας, επισήμανε ο Γιώργος Τσορακλίδης. Με την παρουσία του τίμησε το Συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Αρμενικής Βουλής κ. Eduard Sarmazanof.

Η Αναστασία Ντίκ στάθηκε στην τεκμηριωμένη όπως τόνισε τοποθέτηση του Προέδρου του κόμματος των Πρασίνων / Οικολόγων και Βουλευτή της Ομοσπονδιακής Βουλής – τουρκικής καταγωγής – Com Özdemir ο οποίος δήλωσε ότι κατέθεσε στην Βουλή πρόταση για αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσύριων και των Ελλήνων του Πόντου.

Στο ερώτημά μας, για το κατά πόσο η συγκυρία είναι ευνοϊκή - λόγω των νέων δεδομένων (σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας, σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας κλπ.) και οι δυο συνομιλητές μας έκριναν ότι "η συγκυρία φέρνει εικόνες και τουναντίον ενισχύει την προσπάθειά μας". Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Αναστασία Ντίκ «η διαφορά του τότε με το σήμερα είναι οι ασπρόμαυρες και οι έγχρωμες φωτογραφίες».
Στο συνέδριο παρέστη και η Ελληνική Πολιτεία μέσω του Έλληνα Πρέσβη και του Προξένου στο Βερολίνο, ενώ σημαντική ήταν η οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Η επιτυχία της προσπάθειας κρίθηκε από το ότι «ανεβήκαμε σκαλοπάτι» στον τρόπο παρουσίασης και προβολής του ζητήματος επισήμαναν οι συνομιλητές μας. Το συνέδριο δεν ήταν απλά μια εσωτερική υπόθεση ανταλλαγής απόψεων, αλλά κατάθεση αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών, δήλωσαν με εμφανή ικανοποίηση.

Τέλος, στη συζήτηση μας δεν απουσίαζε και το «μήνυμα» προς τρίτους. « Για εμάς το Συνέδριο αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις απαράδεκτες φιλοκεμαλικές συμπεριφορές καθώς επίσης ένα ουσιαστικό βήμα στην πορεία και στην προσπάθειά μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των σφραγισθέντων προγόνων μας», έκλεισε  τη συζήτησή μας ο ένας εκ των ιδρυτών της ΟΣΕΠΕ Γιώργος Τσορακλίδης, ενώ η Αναστασία Ντίκ δήλωσε ότι «το επιστημονικό συνέδριο είναι απλά ένας σταθμός, έχουμε ακόμη πολύ δουλειά αλλά με τα αποτελέσματα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.