Σελίδες

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Έρευνα για την συναισθηματική απιστία μέσω Facebook

Mία νέα έρευνα έρχεται να ασχοληθεί με την διαδικτυακή συναισθηματική απιστία. Έρευνα που παρουσιάζει με άρθρο της η Ζωή Πατσιώλη και δημοσιεύτηκε στη σελίδα http://dutchesss.queen.gr/.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα 5000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα του Stop Procrastinating, το ποσοστό του 47% δήλωσε ότι έχει απιστήσει συναισθηματικά μέσω Facebook.

Μάλιστα η αρθρογράφος επισημαίνει ότι "είναι λάθος, αν ο χαρακτηρισμός «συναισθηματική» πριν από τη λέξη «απιστία» πιστεύεις ότι την κάνει να μοιάζει με κάτι λιγότερο ολέθριο " και "...η συναισθηματική απιστία είναι απλώς η αρχή, αφού συχνά, όπως υποδεικνύει και η ίδια έρευνα, το διαδικτυακό φλερτ μπορεί να οδηγήσει σε μια κανονική παράνομη σχέση. Από αυτές που συχνά γίνονται ταινίες αλλά ποτέ δεν έχουν happy end.

Με παραπομπή το άρθρο κάνει την επεξήγηση "τι είναι η συναισθηματική απιστία;"


Η συναισθηματική απιστία, αναφέρει, είναι, ουσιαστικά, η ανάπτυξη συναισθημάτων για ένα άτομο εκτός του μόνιμου συντρόφου μας και η «παράνομη» επικοινωνία μαζί του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σωματική/σεξουαλική επαφή. Στην ομιλία της στο TED 2015, η ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σε θέματα σχέσεων Esther Perel τόνισε ότι μια τέτοια σχέση «έχει τρία βασικά γνωρίσματα: είναι κρυφή, κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς το βασικό στοιχείο μιας παράνομης σχέσης, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συναισθηματικής “σύνδεσης” με το τρίτο πρόσωπο και, τέλος, περιλαμβάνει την ερωτική φαντασίωση». Μάλιστα, όπως τόνισε η Perel, η λέξη «φαντασίωση» είναι σημαντική σε αυτόν τον ορισμό, καθώς «το ρίγος που αισθάνεται κανείς απλά με τη φαντασίωση ενός φιλιού μπορεί να είναι αντίστοιχο με αυτό που μπορεί να νιώσει κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης ερωτικής επαφής. Όπως είχε πει και ο Marcel Proust, “Είναι η φαντασία μας που είναι υπεύθυνη για τον έρωτα, και όχι ο άνθρωπος που ερωτευόμαστε”».

Στη συνέχεια επανέρχεται το άρθρο στην έρευνα παρουσιάζοντας στοιχεία στα οποία κατέληξε η συγκεκριμένη έρευνα.
Συγκεκριμένα:
-22% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι το Facebook έκανε πιο εύκολο για αυτούς να απιστήσουν τελικά και σεξουαλικά.
-46% αποκάλυψε ότι έχει «παρακολουθήσει» τη δραστηριότητα του συντρόφου του στο Facebook, παρακινούμενο από συναισθήματα ζήλιας.
-17% έχει μπει στον πειρασμό να επικοινωνήσει με κάποιον πρώην σύντροφό του μέσω Facebook, με την προοπτική μιας «παράνομης» επανασύνδεσης.
-26% έχει νιώσει κάποια στιγμή παραμελημένο εξαιτίας της ενασχόλησης του συντρόφου του με το Facebook.

Στον επίλογο η αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν "τροφή για σκέψη" καθώς "για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, δεν είναι ότι στην προ Facebook εποχή ο κόσμος δεν απιστούσε, δεν χώριζε ή, έστω, δεν φλέρταρε εκτός σχέσης. Απλώς, όπως το internet έχει κάνει απείρως πιο εύκολο να μάθεις ανά πάσα στιγμή πόσα αστέρια έχει η σημαία του Macau ή τι ύψος έχει η Jennifer Aniston, έτσι ακριβώς έχει σχεδόν γελοιωδώς διευκολύνει αυτό που κάποτε θα λέγαμε «ξενοκοίταγμα» - και μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε έναν πιο tech- friendly όρο για να περιγράφουμε πλέον.
Αλλά, από την άλλη: Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να απιστήσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δεν θα το έκανε αργά ή γρήγορα (έστω και με σαφώς μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας) και χωρίς αυτήν;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.