Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: Η ΣΟΣΙΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ

ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΣΟΣΙΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ; 

Η Σοσιαδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συγκυβερνήσει και συγκυβερνά με, στην πλειοψηφία, συντηρητικά Κεντροδεξιά Κόμματα. Συμμετείχε και σε " οικουμενικές " Κυβερνήσεις. Γι αυτήν όμως υπερίσχησαν τα θετικά ή τα αρνητικά αποτελέσματα;  
Σε συγκυβερνήσεις με πρώτο κόμμα ένα συντηριτικό / κεντροδεξιό ( πχ Γερμανία)  δεν μπόρεσε να αποκομήσει τα πολιτικά ωφέλη που της αντιστοιχούν. Προώθησε το κοινωνικό κράτος, όμως τα κέρδη εισπράτει ο συνέταιρος. Ρεαλιστικά, έπραξε και πράτει σωστά.
Αφού σαν στόχο βάζει τις λύσεις των κοινωνικών προβλημάτων και όχι το κομματικό ώφελος. Μάλιστα, υπάρχει και εκμετάλλευση της συνεργασίας από την Κεντροδεξιά, η οποία ενσωματώνει στο πρόγραμμά της θέσεις της Κεντροαριστεράς, για οπουρτουνιστικούς σκοπούς. Κάτι το οποίο εφαρμόζουν και διάφορα, αυτοαποκαλούμενα, αριστερά κόμματα.
Έχει όμως εντολή συγκυβέρνησης από το εκλογικό σώμα; 
Σίγουρα όχι, αφού οι συγκυβερνήσεις δημιουργούνται μετά τις εκλογές, δίχως πιο μπροστά να γνωστοποιούνται οι προθέσεις. Επομένως, λογικό θα ήταν, την στιγμή που δεν είναι πρώτο κόμμα, να αφήσει την Κεντροδεξιά να βρει συμμάχους εκτός από αυτήν.
Στις δυτικοευρωπαίκές κοινωνίες θεωρείται λογικό να συγκυβερνούν τα μεγαλύτερα κόμματα, σε όλα τα επίπεδα ( τοπικό, περιφερειακό κλπ) για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, αφού αυτά δεν έχουν κομματική, ιδεολογική χροιά.
Στην Ελλάδα όμως; 
Η συγκυβέρνηση της Σοσιαλδημοκρατίας ( ΠΑΣΟΚ)  με την συντηρητική Νέα Δημοκρατία, θεωρήθηκε κάτι το μη " φυσιολογικό ". Το αποτέλεσμα γνωστό. Δραματική συρείκνωση της πρώτης, επιβίωση της δεύτερης. Το ίδιο συναίβει και με συγκυβερνήσεις με περισσότερα από δύο κόμματα.
Στην παρούσα φάση, με τα προβλήματα της χώρας να αυξάνονται και αντί λύσεων να προσφέρονται διαμαρτυρίες και " κατηγορίες " προς κάθε κατεύθυνση του ανέμου, μία οικουμενική κυβέρνηση θα ήταν μία λογική πράξη. Εννοείται οικουμενική κυβέρνηση δίχως την συμμετοχή φασιστικών/ ακροδεξιών κομμάτων ( Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ).  Το εγχείρημα αυτό, κατά την γνώμη μου, θα συρείκνωναι ακόμη περισσότερο τον Κεντροαριστερό χώρο ( ΠΑΣΟΚ κλπ).
Όσο τα ελληνικά κόμματα δεν καταφέρνουν να γίνουν θεσμοί, συγκυβερνήσεις θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για έναν ή περισσότερους συνεταίρους. Άρα, ο μόνος δρόμος για να επανορθώσει η Σοσιαδημοκρατία είναι " να σταθεί μόνη της στα πόδια ". Αυτήν την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση (όχι της Κεντροαριστεράς, αφού στον χώρο αυτόν δεν ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ,  παρά τις επίμονες προσπάθειες του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόσωπο, άσχετα αν χυδαιολογούσε μέχρι πρότινος, εναντίον της),  η οποία πρέπει να κλείσει κανονικά την θητεία της. Και να δώσει τις όποιες λύσεις στα προβλήματα της χώρας, πολλά από τα οποία δημιούργησε η ίδια.
Για να το πούμε απλά: Μία οικουμενική κυβέρνηση με συμμετοχή της Κεντροαριστεράς ( ΠΑΣΟΚ κλπ)  θα είναι συγχωροχάρτι σε μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, που αισθάνονται να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
Η Κεντροαριστερά / Σοσιαλδημοκρατία να αντιπολιτευθεί με τον δικό της λόγο για να επιζήσει. Ανεξάρτητα του σχήματος ή ονόματος που, ίσως, θα φέρει στο μέλλον.
Χρίστος Τσαχπίνης
Βielefeld,  2.6.16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.