Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Μεγάλη Βρετανία - Ε.Ε.. Από την αρχή μια περίπλοκη σχέση

Οι βασικοί σταθμοί της 40χρονης πορείας της Μεγάλης Βρετανίας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1960: Με πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας και σε κόντρα της δημιουργίας της τότε
 Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (European Free Trade Area ­ EFTA) με ιδρυτικά
μέλη τη Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία και Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές αν και είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στη δημιουργία της ΕΟΚ απέρριψαν τη σχετική πρόταση για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
1963: Ο Γάλλος Πρόεδρος Charles de Gaulle θέτει βέτο για την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΕ λόγω των ιδιαίτερων της σχέσεων με τις ΗΠΑ
1973: Δέκα χρόνια μετά το βέτο η Μεγάλη Βρετανία γίνεται τελικά μέλος μαζί με την Ιρλανδία και την Δανία.
1975: Σε δημοψήφισμα και ψήφους 67,2% αποφασίζεται η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ένωση μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης από τον Πρωθυπουργό Harold Wilson.
1984: Η Πρωθυπουργός Margaret Thatcher πετυχαίνει την λεγόμενη ,, βρετανική έκπτωση". Η Μεγάλη Βρετανία πληρώνει λιγότερα χρήματα στο κοινό ταμείο.
1990: Οι χώρες μέλη της ΕΕ αποφασίζουν την συμφωνία Σένγκεν. Η Μεγάλης Βρετανίας δεν συμμετέχει.
1991: Ο Πρωθυπουργός John Major ανακοινώνει φιλοευρωπαϊκή πολιτική που δεν την στηρίζει όμως το ίδιο του το κόμμα. Επίσης διαπραγματεύεται τη μη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας  στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
1997: Ο Tony Blair, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κάνει θετική στροφή προς την Ευρώπη
2004: Ο Blair έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο Jacques Chirac για την "Ευρώπη των δυο ταχυτήτων".
2005: O Blair εμποδίζει την ψήφιση του πολυετούς οικονομικού προγράμματος της Ε.Ε. για αρκετούς μήνες. Το ψηφίζει τελικά αργότερα και αποδέχεται επίσης την μείωση της έκπτωσης της  Μεγάλης Βρετανίας στον ευρωπαϊκό ταμείο.
2011: Ο Πρωθυπουργός David Cameron αρνείται την υπερψήφιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που  προβλέπει σημαντικούς κανόνες και μέσα για την εποπτεία των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.
2012: Ο Cameron απειλεί με βέτο στις διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πολυετές πρόγραμμα της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.