Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

«Προσοχή στους απατεώνες!» Χρήσιμες πληροφορίες για νεομετανάστες

«Μαϊμού» γραφεία ευρέσεως εργασίας
Εργασία στη Γερμανία προσφέρουν και μη αξιόπιστα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Υπόσχονται νόμιμη εργασία, καλό μισθό, διαμονή και αξιώνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους και για την προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων.
Συχνά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: μπορεί να μεταφερθείτε στη Γερμανία και να εγκατασταθείτε σε μαζικά καταλύματα
ή σε φτηνές πανσιόν. Μπορεί να πρέπει να εργασθείτε 10-12 ώρες την ημέρα και να μην σας καταβληθεί μισθός, παρά μόνο σταδιακά μικρά ποσά.
Στο τέλος μπορεί να διαπιστώσετε, ότι δεν έχετε καθόλου έγγραφα εργασίας και ότι έχει δηλωθεί στο όνομά σας ένα επιτήδευμα, από το οποίο έχετε πλέον οφειλές στην εφορία. Πολλά παράνομα γραφεία ευρέσεως εργασίας αυτοδιαφημίζονται μέσω του ημερήσιου τύπου ή στις μικρές αγγελίες. Μπορείτε να διαπιστώσετε με ευκολία, αν ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας είναι αξιόπιστο ή όχι.
Ενδείξεις μη αξιόπιστης δραστηριότητας είναι:  Το γραφείο ευρέσεως εργασίας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των αδειοδοτημένων γραφείων, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου εργασίας www.ypakp.gr. Στον πίνακα αριστερά
επιλέγετε: Θέματα-->Απασχόληση--> Μεσολάβηση εργασίας-->Ι.Γ.Ε.Ε.-->Λίστα.

Περαιτέρω ενδείξεις που παραπέμπουν σε Γραφεία ευρέσεως εργασίας μειωμένης αξιοπιστίας είναι τα ακόλουθα:
Το γραφείο απαιτεί χρήματα προκαταβολικά. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε χρήματα! Συχνά προβάλλεται η δικαιολογία ότι πρόκειται για τέλη που πρέπει να
καταβληθούν στις γερμανικές υπηρεσίες. Αυτό είναι ψέμα! Τα ελληνικά γραφεία εργασίας δεν επιτρέπεται να ζητούν χρήματα από τους εργαζόμενους.
Το γραφείο εργασίας σάς λέει ότι του χρωστάτε χρήματα για την προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων.
Δεν μπορείτε ο ίδιος να έρθετε σε επαφή με τον εργοδότη. Δεν έχετε ούτε τη διεύθυνση, ούτε το πλήρες όνομα ούτε το τηλέφωνο του εργοδότη.
Δεν έχετε στοιχεία (άδεια λειτουργίας, διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο) του γραφείου ευρέσεως εργασίας. Δεν έχετε σύμβαση εργασίας, ούτε συγκεκριμένες
πληροφορίες για το είδος της εργασίας που πρόκειται να αναλάβετε.
Δεν έχετε πληροφορίες για διαμονή και διατροφή.
Εάν το γραφείο εργασίας δεν εμφανίζεται στη λίστα του Υπουργείου, δεν πρόκειται για αξιόπιστο γραφείο. Στη Γερμανία μπορείτε να ενημερωθείτε από την κεντρική υπηρεσία εξεύρεσης ειδικευμένου προσωπικού και προσωπικού από το εξωτερικό, το ZAV.
Υπάρχουν και γερμανικά γραφεία ευρέσεως εργασίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τα οποία ισχύουν εν μέρει άλλοι κανόνες. Μπορούν για παράδειγμα να απαιτήσουν από τον εργαζόμενο τέλη για τη μεσολάβηση, όχι όμως προκαταβολή. Στη Γερμανία επίσης δεν είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των εταιρειών εξεύρεσης εργασίας.

Ενδείξεις πιθανής απάτης αποτελούν τα εξής:
Πριν την αναχώρησή σας πρέπει να πάρετε δάνειο για τη διαμεσολάβηση και για το ταξίδι.
Ο μεσάζων σάς προμηθεύει με διάφορα έγγραφα (άδεια λειτουργίας, δήλωση, ΑΦΜ) πολύ γρήγορα και χωρίς τη συμμετοχή σας.
Πρέπει να υπογράψετε έγγραφα που δεν καταλαβαίνετε.
Σας προσφέρεται ένας πολύ υψηλός μισθός, παρότι η θέση εργασίας προϋποθέτει μια ειδική μετεκπαίδευση ή εμπειρία που δεν κατέχετε.
Σας συμβουλεύουν να μη διαδώσετε πληροφορίες για την αναχώρησή σας.
Σας αφαιρείται το διαβατήριο ή η αστυνομική σας ταυτότητα.
Έχετε ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για τη δραστηριότητα που θα ασκήσετε.

Συμβόλαια με ρήτρα επιστροφής χρημάτων
Τα συμβόλαια περιλαμβάνουν συχνά μια ρήτρα επιστροφής χρημάτων, με την οποία η επιχείρηση απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν για την εκμάθηση της γλώσσας και άλλου είδους παροχές εκπαίδευσης, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος επιθυμεί να εγκαταλείψει τη θέση εργασίας σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που ορίζεται σε αυτήν. Κάτι τέτοιο δημιουργεί στην πράξη προβλήματα, όταν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος στον τομέα της περίθαλψης καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας λόγω κακών συνθηκών εργασίας ή γιατί βρήκε καλύτερη δουλειά πριν την οριζόμενη προθεσμία. 
Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η απαίτηση επιστροφής χρημάτων να ανέρχεται μέχρι και σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να ελέγχονται από δικηγόρο, διότι δεν είναι πάντα σύμφωνες με το νόμο.

Σημαντικό: ο εργοδότης σάς οφείλει μισθό ακόμα κι αν εργάζεστε χωρίς έγγραφα ή χωρίς συμβόλαιο! Μη φοβηθείτε και μην εξαναγκαστείτε να εργαστείτε χωρίς
μισθό. Έχετε δικαίωμα σε πληρωμή της εργασίας σας!
Ο μισθός σας κατατίθεται κατά κανόνα στον τραπεζικό σας λογαριασμό το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Με ένα αντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας και τη δήλωση διαμονής μπορείτε να ανοίξετε έναν λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα. Και εδώ είναι σημαντικό: μην υπογράφετε κάτι που δεν καταλαβαίνετε!

Για αυτοαπασχολούμενους 
Προσοχή στους απατεώνες: ορισμένες φορές προσφέρονται κάποιοι να σας εξυπηρετήσουν≫ στην έκδοση ΑΦΜ ζητώντας 100-200 ευρώ. Τέτοιες
πρωτοβουλίες δεν είναι ούτε αξιόπιστες, ούτε νόμιμες. Το ΑΦΜ μπορείτε να το αιτηθείτε και να το παραλάβετε ο ίδιος προσωπικά χωρίς κανένα κόστος.


Τα στοιχεία είναι από το έντυπο «Η γνώση προστατεύει!» της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, DGB Henriette-Herz-Platz 2, 10178 Berlin


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.