Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τι προβλέπει ο νόμος για ελληνικά σχολεία εξωτερικού, ΤΕΓ, αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Δημοσιεύμουμε ξεχωριστά αποσπάσματα του σχεδίου νόμου για την Ελληνόλγωσση εκπαίδευση και συγκεκριμένα τα άρθρα που αφορούν.
-Τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό
-Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας
-Το διδακτικό προσωπικό, τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών  

Για ελληνικά σχολεία
Άρθρο 26
Μεταβατικές και τελικές διατάξεις
2. Εκπαιδευτικές μονάδες που λειτουργούν με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα μετατρέπονται σε δίγλωσσες σε όλες τις βαθμίδες ύστερα από σχετικές διμερείς συμφωνίες ως εξής:
α) Τα Δημοτικά Σχολεία μετατρέπονται σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-2018.
β) Τα Γυμνάσια μετατρέπονται σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-2018. Η μετατροπή θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε δύο σχολικά έτη. Οι ήδη φοιτούντες μαθητές στο Γυμνάσιο θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα και, μετά την αποφοίτησή τους, μπορούν να κατευθύνονται σε δίγλωσσα Λύκεια.
γ) Τα Λύκεια μετατρέπονται σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-2018. Η μετατροπή θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε δύο σχολικά έτη. Οι ήδη φοιτούντες μαθητές στο Λύκειο θα ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα μέχρι την αποφοίτησή τους.
δ) Ειδικά για τα ελληνόγλωσσα σχολεία της Γερμανίας, η διάρκεια και οι λεπτομέρειες της μετατροπής, η οποία θα εφαρμοσθεί από το σχολικό έτος 2017-2018, θα ρυθμιστούν μετά από διακρατικές διμερείς συμφωνίες με τα Υπουργεία Παιδείας των επιμέρους κρατιδίων.

Για ΤΕΓ
Άρθρο 5
3.Για την ενίσχυση των Τμημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες ξένων χωρών, αυτά υποχρεούνται:
α) να ακολουθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών που ορίζεται από εξειδικευμένο φορέα της ελληνικής γλώσσας και το ΙΕΠ,
β) να λειτουργούν τουλάχιστον τριάντα (30) εβδομάδες ανά έτος και συγκεκριμένες ώρες ανά εβδομάδα, που δεν μπορούν να είναι λιγότερες από είκοσι (20) συνολικά για όλα τα τμήματα διδασκαλίας,
4. Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού μπορούν να ενισχύονται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον: 
α) ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει συνολικά τα πενήντα
β) ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει συνολικά τα πενήντα (50) άτομα και ανά τμήμα επιπέδου γλωσσομάθειας τα έξι (6) τουλάχιστον άτομα. 
γ) τα τμήματα ολοκληρώνουν τις οριζόμενες ώρες ανά επίπεδο και οι μαθητές δεν απουσιάζουν σε ποσοστό άνω του 20% των ωρών διδασκαλίας 

Για Διδακτικό προσωπικό
Άρθρο 15
Κατηγορίες διδακτικού προσωπικού
1. Το διδακτικό προσωπικό ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αποτελούν Έλληνες δημόσιοι εκπαιδευτικοί, που έχουν τις απαιτούμενες κατά κλάδο ειδικότητες, με απόσπαση και ομογενείς ή αλλογενείς που έχουν τα κατά νόμο προσόντα και επιλέγονται για πρόσληψη με σύμβαση μετά από προκήρυξη σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Για τα συντονιστικά γραφεία μετά από προκήρυξη καταρτίζεται πίνακας ομογενών ή αλλογενών εκπαιδευτικών οι οποίοι μπορούν να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι για την κάλυψη τοπικών αναγκών. Για τη μοριοδότηση των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη τα ειδικότερα προσόντα και κριτήρια που ισχύουν για την απόσπαση των δημόσιων εκπαιδευτικών και ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Με την ίδια απόφαση ορίζεται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία πρόσληψης
2. Οι εκπαιδευτικοί της παραγράφου 1 επιμορφώνονται 
α) πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους και 
β) κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η επιμόρφωση μπορεί να γίνεται και με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο και η διάρκεια της επιμόρφωσης. 
3. Οι διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 1566/1985 εφαρμόζονται αναλόγως και για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποσπώνται στο εξωτερικό.

Για ομογενείς εκπαιδευτικούς
Άρθρο 26
Μεταβατικές και τελικές διατάξεις . 1. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου με απόσπαση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών συνεχόμενα, και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασης τους, μπορούν να αποσπώνται μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς επιμίσθιο, ως τη συνταξιοδότησή τους μετά από ετήσια αίτηση παράτασης όπου θα ελέγχεται : 
I. η μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα μόνιμης διαμονής του/της συζύγου για διάστημα μεγαλύτερο από τα δέκα (10) τελευταία χρόνια 
II. γάμος θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας. 
III. πολύ καλή γλωσσομάθεια της χώρας διαμονής. 

Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται κανενός είδους επιμίσθιο ή πρόσθετη αποζημίωση και χάνουν την οργανική τους θέση στην ημεδαπή. Σε περίπτωση που η εκπαιδευτική μονάδα που υπηρετούν καταργηθεί ή συγχωνευθεί ή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κενού λόγω διακρατικής συμφωνίας οφείλουν να επιστρέψουν στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ημεδαπής στη διάθεση της οποίας βρίσκονται.

Για Αποσπάσεις εκπαιδευτικών
Άρθρο 16

3. α) Η απόσπαση των εκπαιδευτικών με αποδοχές στην Ελλάδα και επιμίσθιο στο εξωτερικό γίνεται για τρία συνολικά σχολικά έτη. Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα στο Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους απόσπασης. Η απόσπαση που γίνεται μετά το Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου του τελευταίου σχολικού έτους. 
β) Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, που υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο ακόμη έτη, κατόπιν εισήγησης του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Για όσους έχουν αποσπαστεί με επιμίσθιο συνεχίζουν με το ίδιο καθεστώς. Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει τη θητεία απόσπασής τους στα Ευρωπαϊκά σχολεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης στη διαδικασία των απόσπασης στις άλλες εκπαιδευτικές μονάδες. Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τρία συνολικά έτη απόσπασης μπορούν να αποσπαστούν μέχρι τη συμπλήρωση αυτών. Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται. Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης. 
γ) Κατ’ εξαίρεση παράταση της απόσπασης μπορεί να γίνει και πέραν της πενταετίας όταν: αα) επιβάλλεται από διακρατικές συμφωνίες, ββ) οι ανάγκες της Υπηρεσίας είναι επείγουσες και δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του αποσπασμένου. Στην παραπάνω περίπτωση του εδαφίου ββ΄ η παράταση χορηγείται για ένα μόνο σχολικό έτος κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.