Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Έρευνα PEW: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τους πρόσφυγες

To αμερικάνικο ινστιτούτο έρευνας τάσεων PEW προχώρησε σε έρευνα σε 11.494 ανθρώπους από διάφορες χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα την Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μέσα Απριλίου έως μέσα Μαΐου.

Πρόσφυγες και τρομοκρατία
Στο ερώτημα αν λόγω της έλευσης των κυμάτων των προσφύγων αυξάνεται η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων απάντησαν καταφατικά το 76% των Ούγγρων και το 71% των Πολωνών. Γερμανία και Ολλανδία ακολουθούν με 61% των πολιτών να απαντάει "θετικά"  και η Γαλλία με 51%.
Πρόσφυγες και οικονομία
Το φόβο ότι η έλευση των προσφύγων θα αποτελέσει πρόβλημα στην οικονομία της χώρας τους (γιατί παίρνουν δουλειές και επιδόματα) πιστεύουν το 82% των Ούγγρων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 75% των Πολωνών, το 72% των Ελλήνων και το 66% των Ιταλών. Στην Γερμανία, αντίθετα, μόλις 31% έχει αυτούς τους φόβους.
Πρόσφυγες και ποιότητα ζωής.
Στο ερώτημα αν η ποιότητα ζωής θα καλυτερεύσει με την έλευση των προσφύγων στην Γερμανία το 26% απαντά θετικά, το 31% θεωρεί ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο και το 40% ότι θα παραμείνει στα ίδια.
Οι Έλληνες (που συμμετείχαν στην έρευνα) πιστεύουν σε ποσοστά 63% ότι η ζωή τους θα αλλάξει προς το χειρότερο ενώ πρωτοπόροι είναι οι Σουηδοί, οι οποίοι εκτιμούν μόλις σε ποσοστό 36% ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα η έλευση προσφύγων.
Στο ερώτημα περί της άποψής τους για τους μουσουλμάνους, περίπου τα 2/3 των Πολωνών, Ελλήνων, Ιταλών και Ούγγρων είπαν ότι είχαν αρνητική άποψη για αυτούς, ενώ με την άποψη αυτή συμφώνησαν λιγότερο από το 1/3 τρίτο των Γάλλων, των Γερμανών και των Βρετανών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Pew έδειξαν τις διαχρονικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ορισμένες χώρες. Έτσι το 2005 στη Γερμανία, μόνο 9% του πληθυσμού πίστευε ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες ήθελαν να υιοθετήσουν τοπικές συνήθειες, ενώ τώρα το ποσοστό που το πιστεύει αυτό είναι 32%. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 43%, από το 36% που ήταν το 2005.
Πηγή: Spiegel, nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.