Σελίδες

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΕΧΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;

Γράφει η Αναστασία Μήλιου, Δικηγόρος Παρ’Εφέταις*

Οι ρίζες της ελληνικής οικογενείας είναι βαθιές και διαρκούν μέσα στο χρόνο. Οι Έλληνες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και είναι δεύτερης ή τρίτης γενιάς, μπορεί να ξέρουν τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, ακόμα και να μιλούν την Ελληνική γλώσσα, δεν αποκτούν όμως εκ γενετής την
ελληνική ιθαγένεια.

Ο τρόπος για να αποκτήσει κάποιος την Ελληνική Ιθαγένεια δεν είναι πολύπλοκος αλλά ούτε και ευρέως γνωστός.

Ξεκινάμε βρίσκοντας τον τελευταίο πρόγονο που έχει γεννηθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα και μπορεί να εντοπιστεί το πιστοποιητικό γεννήσεως του.  Αν ο πρόγονος είναι ο πατέρας ή η μητέρα, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αν ο πρόγονός μας είναι παππούς ή προπάππους τότε η αναζήτηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα Μητρώα Αρρένων που καλύπτουν αρχεία ακόμα και  των τελευταίων δεκατιών του 1800.

Αν έχουμε πιστοποιητικό γεννήσεως ή πιστοποιητικό από το μητρώο αρρένων, τότε προχωράμε στην συγκέντρωση και των υπόλοιπων πιστοποιητικών που χρειάζονται. Π.χ. αν γεννημένος στην Ελλάδα είναι ο παππούς, τότε θα πρέπει να βρούμε τον γάμο του παππού, αδιάφορο αν έγινε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, την γέννηση του γονέα  που έγινε στο εξωτερικό, τον γάμο των γονιών και την γέννηση την δική μας.

Τα έγγραφα συγκεντρώνονται σε πρωτότυπα νομίμως μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα είτε απο το προξενείο είτε από δικηγόρο που γνωρίζει την γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει υπογράψει στο προξενείο της κατοικίας του μία σειρά απο έγγραφα με τα οποία θα αιτείται την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας.  Όλα τα έγγραφα συγκεντρώνονται και προωθούνται στην Περιφέρεια του τόπου καταγωγής του Έλληνα προγόνου. Απο κει εκδίδεται η πράξη καθορισμού την ελληνικής ιθαγένειας και ο φάκελος προωθείται στον αρμόδιο δήμο για εγγραφή. Μόλις γίνει η εγγραφη στο Δήμο, ο αιτών αποκτάει Ελληνική ταυτότητα και Ελληνικό διαβατήριο.

Τα ανήλικα τέκνα αποκτούν αυτομάτως την ιθαγένεια παράλληλα με τον γονέα που την δικαιούται. Αν ενηλικιωθούν θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση.

Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος Παρ’Εφέταις Αθηνών
Τηλ.  6945-028153, e-mail: natmil@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.