Σελίδες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Αυτή ήταν η εισήγηση στην ολομέλεια του Δήμου (που υπερψηφίστηκε) σχετικά με το σχολείο.

Στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Μονάχου στις 19.10.2016 αποφασίστηκε οριστικά (από πλευράς Δήμου) η μετεγγραφή του οικοπέδου, το οποίο είχε αγοράσει η Ελλάδα και προοριζόταν για ελληνικό σχολείο.

Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η πρώτη απόφαση τον Ιούλιο, ενώ η δεύτερη συνεδρίαση αποδείχτηκε ότι λειτούργησε τελικά ως νομιμοποίηση της πρώτης.


Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς αξιολογήθηκε αρνητικά από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, στην εισήγσή της στην ολομέλεια .

Η εισήγηση που ακολουθεί είναι αυτή της αρμόδιας επιτροπής και του αντιδημάρχου στην ολομέλεια, καθώς και της επιτροπής Παιδείας και Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η μετάφραση είναι "ελεύθερη", αλλά σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνει την ουσία της εισήγησης, από  όπου τα συμπεράσματα που απορρέουν είναι πολύ ενδιαφέροντα. Περιοριζόμαστε στο μέρος της εισήγησης που αφορά το θέμα του οικοπέδου, χωρίς να επεκταθουμε σε ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματολογία σχετικά με το αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή να συνεχιστεί η οικοδόμηση προκειμένου να χτιστεί γερμανικό δημόσιο σχολείο.

"Εισήγηση επιτροπών Δήμου στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου για ελληνικό σχολείο - οικόπεδο"

"Το 2013 η γερμανική πλευρά προσπάθησε να επιστραφεί το οικόπεδο μέσω δικαστικής οδού στο Δήμο. Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ξεκίνησε η ελληνική πλευρά τις εργασίες κατασκευής κτιρίου στο οικόπεδο.

Στην πρώτη δίκη είχαν ολοκληρωθεί το υπόγειο και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στο ισόγειο.
Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο (Landgericht) κάλεσε το 2015 τις δυο πλευρές σε εξωδικαστική συμφωνία.

Έτσι υπογράφηκε στις 12.08.2015 ένα νέο συμβόλαιο. Εκεί, ορίστηκε ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου η 30η Ιουνίου 2017.

Στο πλαίσιο της εξέλιξης των εργασιών ορίστηκαν και ενδιάμεσες ημερομηνίες. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι εάν δεν τηρηθούν  οι ενδιάμεσες συμφωνίες η πόλη του Μονάχου διατηρεί το δικαίωμα να μεταγράψει το οικόπεδο στην κυριότητά του.

Ένας εκτιμητής, που είχε συμφωνηθεί από κοινού (σ.σ. στη συμφωνία του 2015) έλεγξε τις εργασίες στις 1.7.2016 και πιστοποίησε ότι δεν ανταποκρίνονταν στις προϋποθέσεις που έθετε το συμβόλαιο.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20.07.2016 εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Kommunalreferat) να εγγράψει το οικόπεδο στο υποθηκοφυλακείο / κτηματολόγιο.

Στις 21.07 δόθηκε η εντολή, με βάση την απόφαση της ολομέλειας από 20.07.2016, στον συμβολαιογράφο για αλλαγή ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Με βάση τη συμφωνία του 2015. με την επιστολή στον συμβολαιογράφο η ιδιοκτησία του οικοπέδου μεταφέρθηκε στο Δήμο. Η μετεγγραφή ολοκληρώθηκε στις 28.07.2016.

Η Ελληνική Δημοκρατία έκρινε τη διαδικασία από πλευράς του Δήμου καταχρηστική και χωρίς ισχύ και επιφυλάχθηκε για νομική προσφυγή.

Με  επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας,  Πελεγρίνη, στις 25 Ιουλίου μεταφέρθηκε η άποψη της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποφυγή της περαιτέρω αντιπαράθεσης ώστε να βρεθεί λύση που θα εξυπηρετεί τα ελληνόπουλα και ζήτησε μια συνάντηση.

Για την αποφυγή διπλωματικών λαθών ανταποκρίθηκε το Kommunalreferat στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς και στις 28.07.2016 πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των οποίων συμμετείχαν ο Υφυπουργός Παιδείας και η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο.
Ο Υφυπουργός στάθηκε στη σημασία που έχει η κατασκευή του σχολείου για τους Έλληνες μαθητές και την διαχρονική ελληνογερμανική φιλία.

Στο πλαίσιο αυτό - και με επισήμανση της δεσμευτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από 20.07- δεχτήκαμε όπως αν η ελληνική πλευρά καταθέσει νέα αξιόπιστη πρόταση να εξεταστεί. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση μέχρι στις 19.10 (6.10 αρχικά) να υπάρξει "νομική ειρήνη".
Στις 29.07.2016 ο Δήμος ήταν επίσημα κάτοχος του οικοπέδου.

Στις 6.9.2016 η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με την πρόταση υπάρχει αποδεδειγμένα εγγεγραμμένο στον ελληνικό προϋπολογισμό το ποσό των 26,5 εκ. € και ένας λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας, τον οποίο υπάλληλος του Δήμου θα μπορούσε να ελέγχει για το υπόλοιπο ποσό.

Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς το έργο θα υλοποιούνταν μέχρι 30.06.2018.
Πέρα όμως από τα παραπάνω δεν υπήρχαν στοιχεία βελτίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εγγυήσεις της κατασκευής του κτιρίου σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος  όπως επίσης, καμία βελτίωση σχετικά με τα δικαιώματα του Δήμου. Για το λόγο αυτό, το Kommunalreferat δεν βλέπει λόγο να εξεταστεί περαιτέρω η πρόταση και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραμείνει στην από 20 Ιουλίου 2016 απόφασή του .

Βάση του συμβολαίου του 2015, η ελληνική πλευρά πρέπει να ενημερωθεί το αργότερο 3 μήνες μετά την εντολή που δόθηκε για μετεγγραφή του οικοπέδου (21.7.2016), εάν ο Δήμος κατεδαφίσει το κτίριο ή συνεχίσει την κατασκευή στο υπάρχον. Με βάση την μέχρι στιγμής κατασκευή του κτιρίου δεν υποχρεούται η πόλη να πληρώσει αποζημίωση για το κτίριο. Αν αναλάβει ο Δήμος την κατεδάφιση, τότε το κόστος θα αφαιρεθεί από την αξία του οικοπέδου που πρέπει να επιστραφεί". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.