Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Οικονομικό συνέδριο του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) στο Βερολίνο

Του Παναγιώτη Κουπαράνη, δημοσιεύτηκε στην σελίδα της Deutsche Welle / ελληνική έκδοση

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία σε επίπεδο επιχειρήσεων και έρευνας απασχόλησε το ετήσιο οικονομικό συνέδριο της Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW)
στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του DHW Γιώργο Χατζημαρκάκη ένας βασικός παράγοντας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία επτά χρόνια είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό επηρεάζει όλα τα πεδία των ελληνογερμανικών σχέσεων – είτε το πολιτικό, είτε το οικονομικό, είτε το κοινωνικό. Στα διάφορα πάνελ του συνεδρίου εξετάστηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτών των σχέσεων.

Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα είχε άμεσα επιπτώσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Προκαταλήψεις και στερεότυπα για τους Έλληνες στο γερμανικό Τύπο είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύγκριση της συμπεριφοράς σύγχρονων γερμανών πολιτικών με αυτή των ναζί στην περίοδο της Κατοχής. στην Ελλάδα. Μεγάλη διάσταση πήρε στη συνέχεια και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνογερμανικές σχέσεις η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησαν το Μάρτιο του 2015 να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε και η ιδέα της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Ανάλογα ιδρύματα διατηρεί η Γερμανία μόνο με τη Γαλλία και την Πολωνία – δύο χώρες που στο παρελθόν θεωρούνταν “άσπονδοι εχθροί” και οι οποίες έπεσαν στο παρελθόν θύματα της γερμανικής επεκτατικής πολιτικής. Από την ίδρυση αυτών των οργανισμών πριν από δεκαετίες έως και σήμερα εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, μαθητές, μαθητευόμενοι, μέλη αθλητικών, εκκλησιαστικών, συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων έχουν επισκεφτεί τις χώρες οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους.

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι προσπάθειες από ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ατόνησαν. Είτε επειδή το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν χειροτερεύσει είτε επειδή επικρατούσε στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος η υποψία ότι η Γερμανία επιδιώκει κάποιον συμψηφισμό στο θέμα των επανορθώσεων. Δυσκολίες για μια τέτοιου είδους συνεργασία προκύπτουν όμως και από τις διαφορετικές εμπειρίες σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες των νέων. Όπως τονίζει η ειδικός σε αυτά τα θέματα Νάταλι Πετάλα-Βέμπερ, στη Γερμανία αυτές οι δραστηριότητες είναι υπόθεση κυρίως της κοινωνίας των πολιτών ενώ στην Ελλάδα τους κράτους. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση φέτος έχει βελτιωθεί, διαβεβαιώνει ο αρμόδιος για τις επαφές με την Ελλάδα διευθυντής στο υπουργείο Νεολαίας, Τόμας Τόμερ. Οι έλληνες συνομιλητές του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία του γαλλογερμανικού και του γερμανοπολωνικού ιδρύματος και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες τους. Σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργείων στην Αθήνα, ενώ έως τις αρχές του 2017 αναμένεται να είναι έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας σύστασης ιδρύματος.

Η περίπτωση ProGreece
Η διαδικτυακή πλατφόρμα ProGreece δημιουργήθηκε στο τέλος του 2013 μετά από πρωτοβουλία του γερμανικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Σκοπός της πλατφόρμας είναι η συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων. Στις 800 ελληνικές εταιρείες που έχουν εν τω μεταξύ δηλωθεί, δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες αλλά και το προσωπικό τους. Οι δε γερμανικές εταιρείες πάλι μπορούν σε περίπτωση που κάποια παραγγελία ξεπερνά την παραγωγική τους ικανότητα να αναζητήσουν στην πλατφόρμα κάποια συνεργασία με μια ελληνική ώστε να της αναθέσουν μέρος της παραγγελίας. “Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου συνεργασίας για τις γερμανικές επιχειρήσεις”, εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, “είναι ότι απαιτούνται μικρότερα κεφάλαια κινήσεως επειδή στην Ελλάδα η παραγωγή χρειάζεται λιγότερη ρευστότητα.” Το σκεπτικό είναι απλό, λογικό και εντυπωσιακό – μόνο που μέσω του ProGreece δεν έχει ακόμη επιτευχθεί καμία συνεργασία.

Ένας από τους λόγους της διστακτικότητας γερμανικών επιχειρήσεων σχετίζεται με την αστάθεια στην Ελλάδα και την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη στα έτη 2014/15, επισημαίνει ο Κ. Λουφάκης. Ένας άλλος λόγος είναι ότι στο εξωτερικό το “Made in Greece” είναι περισσότερο εμπόδιο παρά θετική διάκριση, διαπιστώνει η Ξένια Μελίδου, στέλεχος για θέματα μάρκετινγκ στην εταιρεία SYSTEC στη Σίνδο, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής βιομηχανικών εξαρτημάτων και ολοκληρωμένων συστημάτων που απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Με βάση τις εμπειρίες της εταιρείας της η κ. Μελίδου υποστηρίζει ότι οι ελληνικές εταιρίες όντος είναι σε θέση να παράγουν τα προϊόντα με τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές - ακόμη και αν δεν έχουν τη σχετική πιστοποίηση. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι να έρθουν σε συνεννόηση με γερμανικές εταιρείες για τα ποιοτικά στάνταρτ. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δισταγμοί που υπάρχουν στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας για τη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (DIHK) και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) προθυμοποιήθηκαν μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα να προβάλουν στις διαδικτυακές του πύλες το ProGreece και να διοργανώσουν με το ΣΕΒΕ ειδικές εκδηλώσεις με τα μέλη τους.

Μια επιτυχημένη συνεργασία
Ένα παράδειγμα επιτυχημένης διμερούς συνεργασίας είναι το ελληνογερμανικό πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας των υπουργείων Έρευνας των δύο χωρών. Πρόκειται για το μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο η Γερμανία υλοποιεί με άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Το πρώτο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2013-2015. Για τη χρηματοδότηση του οι δύο χώρες διέθεσαν το συνολικό ποσό των 5 εκατομμυρίων η κάθε μια. Στη Γερμανία τα χρήματα προέρχονταν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ενώ στην Ελλάδα από τα ταμεία του ΕΣΠΑ. Συνολικά χρηματοδοτήθηκαν 23 ελληνογερμανικά προγράμματα επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος ήταν τόσο θετικά, που τα δύο υπουργεία συμφώνησαν να προκηρύξουν φέτος νέο πρόγραμμα ύψους συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη φορά θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν τους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των υλικών, των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής (KETs) καθώς και σε διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού & τουρισμού. “Από τη συνεργασία αυτή κερδίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία,” τονίζει ο υφυπουργός Έρευνας Τόμας Ράχελ. Εκτός αυτού είναι μια συμβολή στο να παραμένουν οι έλληνες ερευνητές στη χώρα τους όπως επίσης μπορεί να δώσει κίνητρο σε αυτούς που έχουν ξενιτευτεί να επιστρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.