Σελίδες

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Οι Ελληνίδες που τιμήθηκαν στα εφετινά Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO

Η δρ Καλλιόπη Δασύρα
Για 9η συνεχή χρονιά η L’Oréal Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τίμησαν τρεις διακεκριμένες ερευνήτριες με τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Πρόκειται για την δρα Καλλιόπη Δασύρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), την δρα
Ελένη Ευθυμιάδου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και την δρ Μαρία Μπραουδάκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την τελευταία δεκαετία η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχουν τιμήσει με τα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» συνολικά 26 νεαρές μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών, στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Πέρα από την ηθική επιβράβευση, τα βραβεία έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και για τον λόγο αυτόν, συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ.

Η δρ Καλλιόπη Δασύρα
Έκανε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις αλλαγές που επιφέρουν οι συγκρούσεις γαλαξιών στην δομή και στην εξέλιξή τους, στο Ινστιτούτο Max Planck και στο Πανεπιστήμιο LudwigMaxilimilians, στην Γερμανία. Το 2006, μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου άρχισε το πρώτο της μεταδιδακτορικό ερευνητικό συμβόλαιο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας(Caltech) με σκοπό να διερευνήσει μεταβολές στις ιδιότητες των γαλαξιών για διαφορετικές χρονικές περιόδους του Σύμπαντος.
Μελετά την επίδραση των μελανών οπών στην εξέλιξη των γαλαξιών μέσω ανέμων που δημιουργούν, όταν εκλύουν ενέργεια εξαιτίας του υλικού που απορρόφησαν.

H δρ Ελένη Ευθυμιάδου
Η διδακτορική της διατριβή είχε ως αντικείμενο τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και την βιολογική αξιολόγηση συμπλόκων ενώσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το 2010 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στον τομέα της «Κατάλυσης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Η μεταδιδακτορική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στον Δημόκριτο στο πρόγραμμα ERC Advanced grand (2009-2013), ΙΔΕΕΣ-Νανοθεραπεία, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, στο εργαστήριο SOL-GEL, με θέμα τα στοχευμένα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Συμμετείχε στη συγγραφή του προγράμματος ERC-PoC επιτυχώς ως συνέχεια των επιτυχών αποτελεσμάτων του πρώτου ERC με στόχο την in vivo συγκριτική μελέτη ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ενός εμπορικού σκευάσματος.
Πρόσφατα εκλέχθηκε επίκουρος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Χημείας, στον τομέα της Ανόργανης με ειδίκευση στην Βιοανόργανη Χημεία. Παράλληλα, συμμετέχει στη δράση COST Radiomag για την σύνθεση νανοσωματιδίων σιδήρου για τη μελέτη της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας της υπερθερμίας.

Η δρ Μαρία Μπραουδάκη
H δρ Μαρία Μπραουδάκη πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Άστον, στο Μπέρμιγχαμ, με αντικείμενο τη Μοριακή Μικροβιολογία. Η μεταδιδακτορική της ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ξεκίνησε στο Εργαστήριο Λοιμώξεων/Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με θέμα τη μελέτη μηχανισμών αντοχής σε αντιβιοτικά και συνεχίζεται στην ίδια κλινική στο Εργαστήριο Ογκολογίας σε συνεργασία με το Ερευνητικό, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας με αντικείμενο τη μελέτη των μοριακών μηχανισμών του παιδικού καρκίνου.

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ Online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.