Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πρωτοβουλία Υφ. Εξωτερικών για «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων»

Δελτίο τύπου Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού 

Πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη για το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των
Ασκληπιείων, τη δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών, τη διασύνδεση των Ασκληπιείων με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και την ενίσχυση της κινητικότητας του μαθητικού, φοιτητικού και επιστημονικού δυναμικού, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, «γεννήθηκε» χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων».

Το ιδρυτικό κείμενο για τη σύσταση του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» υπογράφτηκε, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινου και του αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη από τους δήμους Επιδαύρου, Τρικάλων και Κω. 

Το «παρών» στην υπογραφή του ιδρυτικού κειμένου έδωσαν και οι προϊστάμενες αρχαιοτήτων των αντίστοιχων εφορειών αρχαιοτήτων των δήμων καθώς και εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

«Η σύμπραξη τριών ιστορικών πόλεων, πανεπιστημίων, των προϊσταμένων των εφορειών αρχαιοτήτων και του Διαζώματος, είναι πάρα πολύ σημαντική, η οποία εγγυάται και την επιτυχία του εγχειρήματος, δηλαδή των ανάδειξη της αρχαίας μας κληρονομιάς ως κοιτίδας του δυτικού κόσμου», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Διευκρίνισε περαιτέρω, πως το υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις αρμόδιες διευθύνσεις του και με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, θα βοηθήσει στην ανάδειξη και στη συνέργεια και των άλλων πόλεων -περί τις 400, όπως η Μασσαλία, η Ρώμη, ο Τάραντας, η αρχαία Πέργαμος- όπου λειτουργούσαν Ασκληπιεία στον αρχαίο κόσμο και διέδωσαν την ιατρική επιστήμη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο αρχικό Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος δήλωσε «Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην πολιτιστική διπλωματία. Δεν είναι τυχαίο ότι επεσήμανε, σε προχθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ και στη δημοσιογράφο Σοφία Αραβοπούλου, ότι ο πολιτισμός είναι στη σημερινή εποχή μία ισχυρή δύναμη, εκείνο που αποκαλούν ως ήπια ή έξυπνη ισχύ, αφού σήμερα, ο πολιτισμός αποτελεί και μία πολύ σημαντική οικονομική δύναμη, την αποκαλούμενη βιομηχανία του πολιτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, στα τέλη του Απρίλη -ενάμιση μήνα από σήμερα- πραγματοποιείται στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών που εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και να επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Ειδικότερα, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στη συνάντηση δέκα κρατών και συγκεκριμένα Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Βολιβίας και Περού. Όπως είναι προφανές, η προώθηση και προβολή της πρωτοβουλίας, του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, για το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού μέσω της απανταχού ομογένειας, εντάσσεται σε τούτον ακριβώς τον άξονα δράσεων για την αξιοποίηση της αρχαίας μας κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο». 

«Η αρχή γίνεται εδώ και συμβολικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως δηλωτική της μελλοντικής ανάπτυξης του δικτύου στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή δήμων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπου λειτουργούσαν στην αρχαιότητα Ασκληπιεία», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης και εξέφρασε τη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών να σταθεί αρωγός στη διεθνοποίηση αυτού του εγχειρήματος και της σύμπραξης για την εξασφάλιση συμμετοχικής δράσης, όλων εκείνων των φορέων του εξωτερικού που συνδέονται με τη δράση των αρχαίων Ασκληπιείων, ως κέντρων ιατρικής και πολιτισμού.

Ο κ. Αμανατίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρανουδάκη, τον οραματιστή του δικτύου αρχαίων Ασκληπιείων, εκμυστηρεύοντας πως «παρακολουθούμε εδώ και ενάμιση χρόνο την υπέροχη αυτή ιδέα, όταν για πρώτη φορά ο καθηγητής, ως ανασκαφέας της Επιδαύρου και γενικός γραμματέας του Διαζώματος μάς παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της ανάδειξης του ρόλου των αρχαίων Ασκληπιείων στην ιστορία και στην εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης».

Ο δήμαρχος Επιδαύρου επεσήμανε τη συνέργεια ως δύναμη αυτής της προσπάθειας, ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε για την ανάδειξη ενός πλάνου γύρω από τον Ασκληπιό σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων καθώς και με τον ιατρικό τουρισμό. Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της προσάρτησης των Δωδεκανήσων στον κορμό της μητροπολιτικής Ελλάδας, εντάσσεται και αυτή η συνάντηση, που υπογραμμίζει και την αξία ιστορικών ευρημάτων που βεβαιώνουν την Ελληνικότητα.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής, Στέφανος Γερουλάνος, ανέδειξε τη σημασία αυτού του δικτύου και τις δυνατότητες να επεκταθεί και σε Ασκληπιεία εκτός Ελλάδας, αναφέροντας πως γύρω από τη Μεσόγειο υπάρχουν 400 Ασκληπιεία, το υψηλότερο είναι πάνω στον Δούναβη, το τελευταίο είναι στην Αιθιοπία. «Αν καταφέρουμε και το δίκτυο των Ασκληπιείων προωθηθεί διεθνώς, θα είναι μια τεράστια επιτυχία να λέμε ότι η υγεία ξεκίνησε από την Ελλάδα και ότι οι ρίζες της υγείας της Ευρώπης είναι εδώ», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.