Σελίδες

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Πως διαμορφώνεται το προεκλογικό κλίμα στους απόδημους και το μεγάλο ερώτημα

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Μπορεί τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ήδη υπάρχει μια κινητικότητα στο χώρο του  Απόδημου για την εκλογή  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το μεγάλο ερώτημα της συγκεκριμένης διαδικασίας, το οποίο θα απαντηθεί μόλις κλείσουν οι κάλπες και που αφορά τον
Ελληνισμό της Διασποράς, δεν είναι τόσο το πρόσωπο που θα εκλεγεί ως επικεφαλής του νέου φορέα, αλλά η συμμετοχή στη διαδικασία των Ελλήνων, οι οποίοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, οι λεγόμενο νεο-μετανάστες.

Θα αποτελέσει μια ένδειξη για το κατά πόσο η μετανάστευσή τους στο εξωτερικό σημαίνει τη διακοπή των όποιων πολιτικών ενδιαφερόντων τους στην Ελλάδα, αλλά και κατά πόσο ενδιαφέρονται για τις διεργασίες που γίνονται στον Απόδημο Ελληνισμό σε πολιτικό, κοινωνικό ή και πολιτιστικό επίπεδο.

Προς το παρόν, παρότι είναι νωρίς ακόμη, διαφαίνεται ότι η εκλογή του επικεφαλής ενδιαφέρει περισσότερο τους Απόδημους που ζουν χρόνια στο εξωτερικό -κυρίως πολίτες που έχουν ή είχαν δράση σε κόμματα, κοινότητες, συνδικάτα- παρά τους νεο-μετανάστες.
Ως εκ τούτου, οι προτιμήσεις που εκφράζονται (Γερμανία) έχουν κατά πολύ να κάνουν με τη δομή που υπήρχε δηλ. τις οργανώσεις των κομμάτων.

Έτσι, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ Γεννηματά, Ανδρουλάκης και Μανιάτης έχουν ρεαλιστικά μεγαλύτερο ακροατήριο από όσο έχουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, με τους δυο πρώτους να δίνουν τη μάχη της πρωτιάς. Η Γεννηματά δείχνει να προσελκύει και ψηφοφόρους που μέχρι πρότινος είχαν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ γιατί πιστώνεται την προσπάθειά της να φέρει κοντά τον πολυδιασπασμένο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο Ανδρουλάκης ποντάρει στο νεαρό της ηλικίας και τη στήριξη σε εθνικοτοπικό επίπεδο (Κρήτες), ενώ ο Μανιάτης δύσκολα θα κερδίσει ψηφοφόρους, καθώς δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες πολιτικές  σχέσεις με το χώρο (είτε μέσω κομματικής, είτε Υπουργικής θέσης).

Από την άλλη, ο Θεοδωράκης έχει βάσιμες πιθανότητες να είναι στην πρώτη τριάδα (αναφερόμαστε πάντα στα αποτελέσματα της Γερμανίας) δεδομένου ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε κατέβει και στον Απόδημο. Αν μπορέσει να συσπειρώσει έστω ένα τμήμα των ψηφοφόρων του 2014, ο αριθμός των ψήφων υπέρ του δεν θα είναι αμελητέος. Περισσότερες όμως, αναφορές δείχνει να έχει στο Λονδίνο.

Τέλος στην πρώτη 5άδα φαίνεται να βρίσκεται και ο Καμίνης, τον οποίο ακολουθεί ο Ραγκούσης.
Αυτά όλα πριν καν ανακοινωθούν τα εκλογικά τμήματα και χωρίς να έχει δημιουργηθεί ακόμα κλίμα εκλογικό, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα της συμμετοχής ή μη των νέο-μεταναστών.

1 σχόλιο:

  1. Το όνομα Γεννηματά προξενεί τρόμο στους μετανάστες ιδιαίτερα σε αυτούς ,που έχουν παιδιά στα ελληνικά σχολεία. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τον νόμο Γεννηματά , και τη μανία της να μας κλείσει τα σχολεία μας. Αυτό από μόνο του δείχνει πως αντιμετωπίζει τον Έλληνα μετανάστη η κ. Γεννηματά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.