Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Δημοσίευμα του enikos.gr για ελλείψεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Δημοσίευμα της Ρομίνας Νικηφόρου στην ιστοσελίδα enikos.gr αναφέρεται στις "Τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, καταγγέλλουν στο enikos.gr οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε Γερμανία, Παρίσι και Βρυξέλλες".

Το δημοσιεύμα που στηρίζεται σε ανακοινώσεις των συλλόγων γονέων και στις επιστολές που
έχουν σταλεί στο ΥΠΕΠΘ παρουσιάζει τα παρακάτω στοιχεία για τα σχολεία σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία : 

Γερμανία: "Με 50% λιγότερους καθηγητές τα ελληνικά Λύκεια"
"Όλα τα ελληνικά Λύκεια στη Γερμανία, λειτουργούν με 50% λιγότερους καθηγητές" λέει στο enikos.gr o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας Αθανάσιος Κήπας. Όπως επισημαίνει, το υπουργείο Παιδείας "για άλλη μια χρονιά αδυνατεί να στείλει το προσωπικό στην ώρα του". Παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου, σημειώνει ότι και πέρσι λόγω των ελλείψεων, ορισμένα τμήματα ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία δεν λειτούργησαν καθόλου.
Ο κ. Κήπας κάνει γνωστό ότι στις 15 Οκτωβρίου οι σύλλογοι γονέων θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείς οι Σύλλογοι Γονέων Ελληνικών Λυκείων Αννόβερου, Κολωνίας, Μονάχου, Μπίλεφελντ, Νυρεμβέργης, Ντόρτμουντ, Ντύσσελντορφ, Στουτγκάρδης, Φρανκφούρτης επισημαίνουν:

"Όλον αυτό τον καιρό, παρακολουθούμε τις κινήσεις των υπευθύνων σχετικά με την πλήρη κι έγκαιρη επάνδρωση με Διδακτικό Προσωπικό των ελληνικών Λυκείων που εκπροσωπούμε.
Προκύπτει λοιπόν, ότι τα κενά παραμένουν, τα σχολεία μας ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και τα ερωτηματικά μας γιγαντώνονται για το αν ο Υπουργός Παιδείας θέλει να υπάρχουν αυτά τα σχολεία ή όχι. Αλλιώς δεν εξηγείται η “απροθυμία” της κρατικής μηχανής να συνεργαστεί μαζί μας, οι υπεύθυνοι να μας προμηθεύσουν τα απαραίτητα στοιχεία αξιολόγησης και τελικώς να δώσουν λύση στο πρόβλημα μας για να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση των σχολείων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα: μέσα σε μια εβδομάδα, για την περιοχή ευθύνης του Συντονιστή Μονάχου, που οι ανάγκες, από τα στοιχεία που έχουμε, είναι τουλάχιστον 35 καθηγητές, μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί οι αποσπάσεις 15 καθηγητών, ενώ για την περιοχή ευθύνης του Συντονιστή Βερολίνου παρόλο που χρειάζονται πλέον των 30 καθηγητών έχουν αποσπαστεί μέχρι τώρα 10. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας με τους ρυθμούς αυτούς ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να έρθει εδώ στην Γερμανία ο αναγκαίος αριθμός καθηγητών μέσα στο χρονικό περιθώριο που Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ!!"

"7 εκπαιδευτικοί για 498 μαθητές στο Παρίσι"
"Εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε σχολεία που υπολειτουργούν, με 7 εκπαιδευτικούς για 498 μαθητές" επισημαίνει από την πλευρά της, μιλώντας στο enikos.gr, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων Σέτα Θεοδωρίδου. "Το νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει έρθει καμία νηπιαγωγός" προσθέτει, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί στο Παρίσι πρόθυμοι να διδάξουν, αλλά δεν έχει ανανεωθεί η απόσπασή τους από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.
Η κ. Θεοδωρίδου τονίζει ότι κάθε χρόνο παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα. "Αδράνεια ή αδυναμία του υπουργείου Παιδείας δεν ξέρω. Είναι ντροπή 500 παιδιά να έχουν 7 εκπαιδευτικούς" υπογραμμίζει.
Σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Κώστα Γαβρόγλου, η κ. Θεοδωρίδου τονίζει μεταξύ άλλων:
"Θα πρέπει να ξέρετε κύριε Υπουργέ ότι η Ελληνική Παροικία, η Κοινότητα και οι γονείς, κάνουν εδώ και χρόνια τεράστιες προσπάθειες για να διατηρήσουν τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Η έλλειψη στελέχωσης τους, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, είναι καταστροφική και θα έχει τραγικές συνέπειες στην εξέλιξη της σχολικής χρονιάς. Οι ώρες διδασκαλίας είναι περιορισμένες και όσο περνάει ο καιρός τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχία των παιδιών στο Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας και στις εξετάσεις του γαλλικού απολυτηρίου Baccalauréat, επειδή πολλά από αυτά έχουν επιλέξει τα ελληνικά ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι μόνον δεύτερης ή τρίτης γενιάς ελληνόπουλα, αλλά και παιδιά μεταναστών που έφτασαν μόλις πρόσφατα στη Γαλλία εξ αιτίας της κρίσης και για τα οποία η φοίτηση στα ελληνικά σχολεία είναι ο μόνος τρόπος για να μην ξεχάσουν τη γλώσσα τους.
Λυπόμαστε που η κυβέρνηση και το Υπουργείο σας, στο οποίο είχαμε στηρίξει όλες μας τις ελπίδες, άφησε να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση που έχει απογοητεύσει και έχει βυθίσει σε άγχος την ελληνική παροικία.

Εμείς που προσπαθούμε χρόνια τώρα να κρατήσουμε αυτή την μοναδική την εστία ελληνομάθειας που όπως όλοι ξέρουμε τρέφει τον φιλελληνισμό, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στη στοιχειώδη υποχρέωση μας απέναντι στα παιδιά μας. Να μην μπορούμε να τους παρέχουμε ελληνική εκπαίδευση".

Βρυξέλλες: "Πρωτοφανής ο αριθμός των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς"
Όπως λέει στο enikos.gr ο Αργύρης Μαμμής, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αμιγούς Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα 120 παιδιά στις Βρυξέλλες.
"Πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις στις αποσπάσεις ωστόσο φέτος είναι πρωτοφανής ο αριθμός των ελλείψεων. Έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κενά. Την περασμένη χρονιά πάντως, είχαμε μείνει 7 ολόκληρους μήνες χωρίς μαθηματικό" τονίζει ο κ. Μαμμής.

Ο κ. Μαμμής επισημαίνει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας:
"Δυστυχώς, και φέτος, είμαστε "στο ίδιο έργο θεατές" όσον αφορά τα κενά στο σχολείο μας. Μάλιστα, είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές, καθώς έχουμε κενά σε: Φυσικό, Χημικό, Βιολόγο, Θεολόγο, Γαλλικό, Αγγλικό, Μουσικό (τα 3 τελευταία επηρεάζουν και το πρόγραμμα του Δημοτικού!), Δασκάλα για το Δημοτικό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το σχολείο μας, αν και άνοιξε θεωρητικά στις 5/9, προς το παρόν υπολειτουργεί – όπως γίνεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάθε Σεπτέμβρη.

Η ενημέρωσή μας είναι πως την περασμένη εβδομάδα (!!) έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες από τη ΔΙΠΟΔΕ για επιβεβαιώσεις ενδιαφέροντος από τους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς, αλλά εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή των αποσπάσεων, το οποίο σημαίνει πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτά τα κενά θα καλυφθούν τον Οκτώβριο.

Γιατί πρέπει να γίνεται έτσι κάθε χρόνο; Γιατί πρέπει να ζούμε τη "μέρα της μαρμότας" ξανά και ξανά; Δεν γίνεται αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες κι αυτές οι αποσπάσεις να γίνονται από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς;".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.