Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Η θερμοκρασία σπάει τα ρεκόρ όλων των εποχών στην Αδελαΐδα φτάνοντας τους 46,6 βαθμούς Κελσίου

https://neoskosmos.com

Σε κόλαση μεταβλήθηκαν οι νοτιανατολικές πολιτείες της Αυστραλίας τα τελευταία 24ωρα, με τη θερμοκρασία να σπάει τα ρεκόρ όλων των εποχών στην Αδελαΐδα την Πέμπτη φτάνοντας τους 46,6 βαθμούς Κελσίου και στη Μελβούρνη να σπάει ρεκόρ δεκαετίας καθώς σήμερα αναρριχήθηκε στους 44 βαθμούς
Κελσίου.

Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη Νότια Αυστραλία (25.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για μερικές ώρες), στη Βικτώρια λόγω της υψηλής ζήτησης, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι σήμερα και ενώ ο υδράργυρος είχε ξεπεράσει τους 41 βαθμούς, η Αρχή Διαχείρισης της Ενεργειακής Αγοράς (Australian Energy Market Operator -ΑΕΜΟ) έδωσε εντολή να διακοπεί το ρεύμα σε 169.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια της Μελβούρνης.

Η AEMO ανακοίνωσε επίσης ότι έως τις 5.00 το απόγευμα που αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στη Μελβούρνη, θα υπάρχουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές, γεγονός που κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτροδότησης της πολιτείας.

Η επιλεκτική διακοπή ηλεκτροδότησης συμβαίνει όταν η ζήτηση είναι υπερβολική, οπότε ο φορέας παροχής ενέργειας δίνει εντολή στις εταιρείες παρoχής ηλεκτρικής ενέργειας να κόψουν το ρεύμα σε διάφορα σημεία του δικτύου, ώστε ολόκληρο το σύστημα να μην κινδυνεύει.

Οι πρώτες διακοπές ρεύματος έγιναν στα προάστια Glenroy, Oak Park, Broadmeadows, Essendon, Strathmore, Westmeadows, Epping, Mill Park και Gladstone Park.

H αφόρητη ζέστη δεν συνοδεύεται μόνο από μαζικές διακοπές ρεύματος αλλά και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Βικτώρια, με τη μεγαλύτερη να έχει ξεσπάσει στα ανατολικά της πολιτείας στην περιοχή του Gippsland, η οποία φαίνεται να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ο συναγερμός εκκένωσης οικισμών σήμανε στις 11:30 το πρωί και οι Αρχές ζητούσαν από τους κατοίκους του κοντινού οικισμού Gillingall να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο κέντρο ανακούφισης που είχε δημιουργηθεί στο Buchan. «Οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης μπορεί να μην είναι σε θέση να σας βοηθήσουν εάν αποφασίσετε να μείνετε», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή όχι μόνο για την πυρκαγιά κοντά στην Timbarra αλλά και για την εκδήλωση νέων πυρκαγιών, καθώς μετά τους ισχυρούς βόρειους ανέμους πριν την αλλαγή του καιρού που αναμένεται να φτάσει στη Μελβούρνη το απόγευμα, αναμένεται να ακολουθήσουν ισχυροί νοτιάδες γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πολλοί εργαζόμενοι στον οικοδομικό τομέα σταμάτησαν την εργασία τους στη Μελβούρνη, με πάνω από 160 εργοτάξια να κλείνουν.

Η κατασκευή έχει σταματήσει σε μέρη του κράτους, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε συνεταιριστικά εργοτάξια κατέστρεψαν εργαλεία στη θερμότητα.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ
Παρά το γεγονός ότι έστω και το απόγευμα η Μελβούρνη ανακουφίστηκε από την αλλαγή του καιρού, οι επιστήμονες και οι μετεωρολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτούς τους καύσωνες.

H εκδοτική ομάδα του επιστημονικού περιοδικού Bulletin of the American Meteorological Society, παρότρυνε πέρσι τους επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή να σταματήσουν τις έρευνές τους για τους ακραίους καύσωνες, γιατί, όπως ανέφεραν, οι αποδείξεις ότι αυτοί οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τόσες πολλές και τόσο τρανταχτές που δεν νοείται να ξοδευτούν άλλα χρήματα για τη μελέτη τους. Μάλιστα, ανέφεραν ότι όσο ο πλανήτης μας και οι πολιτικοί μας δεν προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα ήπειροι όπως η Αυστραλία θα συνεχίσουν να «καίγονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.