Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

"Οι νέοι με κακές προοπτικές απασχόλησης είναι κίνδυνος για την κοινωνία στο σύνολό της"

Περίπου 50.000 νέοι στη Γερμανία εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο χωρίς να το έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία (πτυχίο). Σύμφωνα με την Caritas και την Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).

Ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων χωρίς εκπαίδευση παραμένει επίσης
υψηλός. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το 2018 περίπου 1,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών δεν είχαν ολοκληρώσει κάποια μαθητεία ούτε είχαν σκοπό να ακολουθήσουν κάποια επαγγελματική σχολή.

Παράλληλα η αγορά εργασίας παραπονείται για έλλειψη για τις επαγγελματικές τους θέσεις ενώ ταυτόχρονα, ο αριθμός των αποφοίτων γυμνασίων και φοιτητών αυξάνεται. " Η αγορά σε παράλληλους κόσμους", δηλώνει η DGB.

Αλλά και ο διάσημος Γερμανός εκπαιδευτικός και ερευνητής σε θέματα νεολαίας, Klaus Hurrelmann εκτιμά πως "οι νέοι με κακές προοπτικές απασχόλησης είναι, κίνδυνος για την κοινωνία στο σύνολό της".

"Δυστυχώς, αυτό το τμήμα της νεότερης γενιάς δεν μπορεί να εκφραστεί πολιτικά. Ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα, στη συνέχεια καταφεύγουν συνήθως σε ακροδεξιά ή εξτρεμιστά κόμματα », δήλωσε ο Hurrelmann.

Οι ευκαιρίες κατάρτισης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο κατοικίας

"Ο επαγγελματικός προσανατολισμός υπάρχει ήδη και είναι επίσης σημαντικός - αλλά σε πολλά μέρη υπάρχει έλλειψη προσφοράς", λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος της DGB Elke Hannack . Οι πιθανότητες κατάρτισης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο κατοικίας και προέλευσης. Ειδικά οι νέοι από μειονεκτούσες γειτονιές που θέλουν να κάνουν πρακτική άσκηση συχνά δεν βρίσκουν θέση μαθητείας.

Πηγή: DGB, Berliner Morgenpost


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.