Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Διεθνής διάκριση για δύο ελληνικές ετικέτες ελαιολάδου

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου, δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι δυσκολίες της ελαιοπαραγωγικής χρονιάς 2018-2019 ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, φάνηκαν και στον 4ο διεθνή διαγωνισμό Athena International Olive Oil Competition 2019  (ATHIOOC), που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2019. Ετσι
σημειώθηκε μια μείωση των διακρίσεων που αποδόθηκαν σε ελαιόλαδα κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, για περίπου τον ίδιο αριθμό συμμετοχών. Παρόλο που ο αριθμός των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν ήταν αυτή τη χρονιά αυξημένος, ωστόσο κατάφεραν να διακριθούν κατά 40% λιγότερα ελληνικά ελαιόλαδα: φέτος απέσπασαν 27 χάλκινα, 32 αργυρά, 5 χρυσά και 1 μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Ελληνική πρωτιά

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη το ισπανικό Conde de Mirasol από την Κόρδοβα της Ανδαλουσίας, από την ποικιλία ελιάς χοχιμπιάνκα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το One & Olive από τη Μεσσηνία, το οποίο ήταν και το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο που κέρδισε μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Στoν καινοτόμο τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται το ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Μάνεση Μεσσηνίας, αποδίδει ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, την επιτυχία στον διαγωνισμό του ελαιολάδου One & Olive, από κορωνέικη ελιά. «Αν κόψεις ένα μήλο και το αφήσεις για μισή ώρα πάνω σε ένα τραπέζι, θα αρχίσει να μαυρίζει και να χάνει τα θρεπτικά συστατικά του, θα ξεκινήσει δηλαδή η οξείδωση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελιά και το ελαιόλαδο. Στο δικό μας ελαιοτριβείο σπάει ο καρπός, μετατρέπεται σε ελαιόπαστα και γίνεται μάλαξη μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Το σύνολο της διαδικασίας δεν ξεπερνά τα 14 λεπτά», λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να διατηρεί τα συστατικά και τη γεύση του. Τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός εφαρμόζει νέες μεθόδους και στην καλλιέργεια, με τη βοήθεια γεωπόνων. «Η έλλειψη εκπαίδευσης των παραγωγών στα δικά μας τα μέρη είναι μεγάλο πρόβλημα. Ο κάθε γεωπόνος έχει τη δική του άποψη και τελικά δεν ξέρεις τι να κάνεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να φτιάξουμε μικρές ομάδες παραγωγών που να συνεργάζονται», προσθέτει. Οσο για το βραβείο, ο ελαιοπαραγωγός μιλάει για ηθική ικανοποίηση που μπορεί να αποφέρει και οικονομικά οφέλη, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά. «Οπωσδήποτε οι καταναλωτές θα προτιμήσουν ένα προϊόν που έχει λάβει διάκριση».

Οι διακρίσεις που έχει λάβει το βιολογικό ελαιόλαδο Olvio, το οποίο παράγεται από ελαιώνες οι οποίοι βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Λέσβου, στην περιοχή Κώμη, άνοιξαν τις πόρτες των εξαγωγών προς 12 χώρες την τελευταία 15ετία.

45 διακρίσεις

Οι διακρίσεις που έχει λάβει το βιολογικό ελαιόλαδο Olvio, το οποίο παράγεται από ελαιώνες οι οποίοι βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Λέσβου, στην περιοχή Κώμη, άνοιξαν τις πόρτες των εξαγωγών προς 12 χώρες της τελευταία 15ετία. «Από το 2009 έως σήμερα το ελαιόλαδό μας έχει λάβει 45 διακρίσεις», λέει στην «Κ» ο ελαιοπαραγωγός και ιδιοκτήτης της εταιρείας, Μιχάλης Τζώρτζης. Το Olvio, που παράγεται κατά 80% από ελιές της ποικιλίας αδραμυτίνη, έλαβε φέτος στον διαγωνισμό ATHIOOC χάλκινο βραβείο.

Ο ελαιώνας ήταν οικογενειακός, όμως ο Μιχάλης Τζώρτζης αποφάσισε να στήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση το 2005, έχοντας απογοητευτεί από τις δουλειές στις οποίες εργαζόταν ως τεχνολόγος - μηχανολόγος. Ο λόγος που από την αρχή η επιχείρηση είχε εξαγωγικό προσανατολισμό ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά ακόμα και τότε, προ της κρίσης. «Μας έδιναν επιταγές για δώδεκα μήνες μετά. Είχαμε κάνει μια μεγάλη επένδυση και ήμασταν μια πολύ μικρή επιχείρηση, δεν είχαμε την οικονομική αντοχή να περιμένουμε τόσο».

Σήμερα η εταιρεία στέλνει ελαιόλαδο στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και σε τρίτες χώρες όπως η Λευκορωσία. Ο κ. Τζώρτζης λέει ότι το Ιντερνετ δίνει πολλές δυνατότητες, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο μια μικρή εταιρεία από τη Λέσβο να μπορεί να ικανοποιεί πελάτες με διαφορετικές νοοτροπίες. «Ετικέτες σε διαφορετικές γλώσσες αλλά και διαφορετικές συσκευασίες για κάθε χώρα» είναι μόνο μία από τις απαιτήσεις στις οποίες χρειάστηκε να προσαρμοστεί η επιχείρηση. «Ομως το να είσαι σταθερά στην κορυφή και να κερδίζεις συνέχεια διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς βοηθάει πολύ. Οι έμποροι και οι καταναλωτές σε εμπιστεύονται», καταλήγει. 

Τα αποτελέσματα, όπως προέκυψαν από τη διεθνή εικοσαμελή κριτική επιτροπή, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.athenaoliveoil.gr. Η επιτροπή απένειμε συνολικά 201 μετάλλια: 46 χάλκινα, 71 αργυρά, 76 χρυσά και 8 μεγάλα χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω). Εκτός από την Ελλάδα, από όπου προέρχεταν το 51% των ελαιολάδων που διαγωνίστηκαν, 179 δείγματα έφθασαν στο Ναύπλιο (το ATHIOOC πραγματοποιείται σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας κάθε χρόνο) από Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή.

Η τελετή απονομής του ATHIOOC θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2019 (18.00-20.00), στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, σε συνδυασμό με ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό (12.00-20.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.