Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

"θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες εάν όλοι κατανάλωναν με τον ρυθμό του μέσου Ευρωπαίου"

Οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνουν τους πόρους της Γης πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι μπορούν να ανανεωθούν και καμιά τους δεν εφαρμόζει πολιτικές βιώσιμης κατανάλωσης, υποστηρίζεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και του Δικτύου Παγκόσμιου Αποτυπώματος που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη,
με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής στην οποία μεταξύ άλλων είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν οι προτεραιότητες των επόμενων πέντε ετών στην Ευρώπη.

«Όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ ζουν πάνω από τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Η ΕΕ και οι πολίτες της το τρέχον διάστημα χρησιμοποιούν τους διπλάσιους πόρους από όσους μπορούν να ανανεωθούν στα οικοσυστήματα της ΕΕ», εξηγείται στην έκθεση των World Wide Fund for Nature (WWF) και Global Footprint Network.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την ημέρα που οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ συνεδριάζουν στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας για να ορίσουν την πορεία που θα χαραχθεί αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, αργότερα εντός του έτους, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η περιβαλλοντική προστασία είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες. Όμως οι απόψεις των 28 για το ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφέρουν πολύ, αφού επηρεάζονται σε καθοριστικό βαθμό από τις δεσπόζουσες βιομηχανίες τους.

«Η ΕΕ αναλώνει σχεδόν το 20% της βιοϊκανότητας της Γης, παρότι συγκεντρώνει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση.

«Με άλλα λόγια, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες εάν όλοι κατανάλωναν με τον ρυθμό του μέσου Ευρωπαίου. Κι αυτό είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που βρίσκεται κατά προσέγγιση στον 1,7» πλανήτη, προστίθεται στο κείμενο.

Η περιβαλλοντική προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θίγονται στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών (23η-26η Μαρτίου). Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό ποια θα είναι η ηγεσία των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και το πρόγραμμά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πίεση ώστε οι χώρες μέλη της ΕΕ να γίνουν κλιματικά ουδέτερες ως το 2050, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε βαθμό που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και για τον τρόπο που ζει το ανθρώπινο είδος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, η μικρότερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, το Λουξεμβούργο, ήταν αυτή που ανάλωσε τους ανανεώσιμους πόρους της με τον ταχύτερο ρυθμό. Μέσα σε 46 ημέρες το 2019, είχε καταναλώσει όλο το μερίδιο που της αναλογούσε από τους πόρους της Γης, τονίζεται στο κείμενο.

Η φτωχότερη χώρα μέλος της ΕΕ, η Ρουμανία, είναι αυτή που θα περάσει τον περισσότερο χρόνο πριν αρχίσει να καταναλώνει οικολογικούς πόρους με πίστωση: η υπέρβαση θα γίνει τη 12η Ιουνίου. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η ημέρα υπέρβασης θα καταγραφεί νωρίτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο (1η Αυγούστου), σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν οι πάντες στον κόσμο είχαν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τον μέσο κάτοικο της ΕΕ -- αν εξέπεμπε τόσο διοξείδιο του άνθρακα, αν κατανάλωνε τόσα τρόφιμα, ξυλεία και ίνες, εάν καταλάμβανε τόσο οικοδομημένο χώρο -- η 10η Μαΐου θα ήταν η μέρα κατά την οποία η ανθρωπότητα θα είχε ήδη καταναλώσει τόσους πόρους της φύσης όσους ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Για το υπόλοιπο της χρονιάς, η ανθρωπότητα θα αναγκαζόταν να ζήσει ξοδεύοντας το φυσικό κεφάλαιο της Γης», προστίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.