Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Έλληνες και Γερμανοί εκπαιδευόμενοι ζαχαροπλάστες

Deutsche Welle, άρθρο του Διογένη Δημητρακόπουλου

Μαθητευόμενοι ζαχαροπλάστες από την Κολωνία είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με τη βοήθεια ελλήνων συναδέλφων τους για δώδεκα μέρες στην πόλη του γλυκού, τη Θεσσαλονίκη. Μία πρωτοβουλία των επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας με τη
συνδρομή των σχολών ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου αλλά και της ελληνογερμανικής συνέλευσης που στηρίζει  εδώ και χρόνια τέτοιες συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών.

Μια μοναδική εμπειρία

«Οι  Έλληνες τρώνε τελικά πολλά γλυκά και χρησιμοποιούν πολλά υλικά που δεν ήξερα», δηλώνει ενθουσιασμένη από την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη η Μίριαμ Γκέντνερ, εκπαιδευόμενη ζαχαροπλάστης στην Κολωνία.  Γλυκά με πραλίνες, με παγωτό, μικρές τούρτες και φυσικά τρίγωνα πανοράματος έκλεψαν το ενδιαφέρον των γερμανών εκπαιδευόμενων. «Εντυπωσιάστηκα ότι πολλά γλυκά γίνονται στην Ελλάδα με σιρόπι. Στη Γερμανία έχουμε περισσότερες τούρτες με φρούτα που εδώ δεν υπάρχουν», αναφέρει  η νεαρή Γερμανίδα που παρατήρησε ότι ο βαθμός γλυκύτητας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα ενώ στη Γερμανία είναι πιο μέτριος. «Αυτό ίσως να εξηγείται ότι οι  Έλληνες σε κάθε τους επίσκεψη παίρνουν μαζί τους γλυκά, ενώ στη Γερμανία είναι συνδεδεμένα κυρίως με μεγάλες γιορτές», τόνισε. «Εδώ σε κάθε δρόμο υπάρχει κι ένα ζαχαροπλαστείο που μάλιστα φτιάχνει και κάτι διαφορετικό, είναι εντυπωσιακό», δηλώνει ο 20χρονος  Φάμπιαν Λαντ από την επαγγελματική σχολή ζαχαροπλαστικής στην Κολωνία που πήρε πολλά από αυτό το ταξίδι. «Σίγουρα πολλά γλυκά...» μας λέει αστειευόμενος συνεχίζοντας: «Έμαθα ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις κι εκτός αρχικού πλάνου. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα, όλο κάποιος βρίσκει κάποια λύση. Επίσης με εντυπωσίασε η ευγένεια και η φιλικότητα των ανθρώπων».

Για τους περισσότερους συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ήταν η πρώτη τους φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. «Ήταν διαφορετικό και δημιουργικό να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά από τη Γερμανία. Είδα ότι εστιάζουν περισσότερο σε γλυκά που παραπέμπουν σε αρτοποιήματα», αναφέρει  Τσαμπίκα Σπανού-Παπαγιάννη, η οποία εντυπωσιάστηκε από τις τεχνικές design που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί συνάδελφοί της και μπορούν να μετατρέψουν ένα γλυκό σε κομψοτέχνημα αλλά και τα γλυκά marzipan. Όσο για τη γλώσσα; «Μιλήσαμε τη γλώσσα της δουλειάς καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε προβλήματα επικοινωνίας και οργάνωσης που είχαμε στην αρχή. Παρά τη διαφορετική κουλτούρα καταφέραμε να συνεργαστούμε με επιτυχία σε συνθήκες παραγωγής και πίεσης», επισημαίνει  ο Χρήστος Κατσαρώνης, σπουδαστής της Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, που εντυπωσιάστηκε από την οργανωτικότητα των γερμανών συναδέλφων του να δουλεύουν σε πόστα, ανυπομονώντας να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς ενός ζαχαροπλάστη στη Γερμανία.

Συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον

Με ιστορία 67 χρόνων οι επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ στον τρόπο λειτουργίας με το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης στη Γερμανία συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εκπαίδευση στην πράξη ενός τεχνικού επαγγέλματος. «Με αυτό το πρότζεκτ οι εκπαιδευόμενοι ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών τους, ενεργοποιούνται περισσότερο και διευρύνουν τους ορίζοντες τους», ανέφερε στη Deutsche Welle o Μπάστιαν Χερμανς, υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας που πραγματοποιεί τέτοιου είδους διεθνείς συνεργασίες και σε άλλα τεχνικά επαγγέλματα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Το πιο σημαντικό δεν είναι απλά η ανταλλαγή συνταγών. Σήμερα με το διαδίκτυο αυτό είναι εύκολο. Η συνύπαρξη και η προσπάθεια να αντλήσουν καλές πρακτικές ήταν η ουσία αυτής της όμορφης συνεργασίας», τονίζει ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης που υποστήριξε οργανωτικά την όλη προσπάθεια εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Οι νέοι ζαχαροπλάστες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στα καταστήματα μας και να αποκτήσουν μια διαφορετική εμπειρία, από αυτό που κάνουν κάθε μέρα. Το να σπουδάζεις ένα τεχνικό επάγγελμα δεν είναι κάτι υποδεέστερο, κάθε άλλο είναι κάτι πολύ υψηλό. Ειδικά το να είσαι ζαχαροπλάστης είναι μια τέχνη που σε αναδεικνύει στο κοινωνικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον επόμενο χρόνο  έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί ανάλογο ταξίδι Ελλήνων εκπαιδευόμενων ζαχαροπλαστών στην Κολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τα μυστικά της γερμανικής ζαχαροπλαστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.