Σελίδες

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

DPA: 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τηλεγράφημα του dpa (γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, με τίτλο «Το Overview-Effect: 60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» και υπότιτλο «Ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς ελληνικής οικονομικής κρίσης, το Φεστιβάλ κινηματογράφου κατάφερε να επιβιώσει – αρκετά ήταν τα θέματα σχετικά με την κρίση, την ελληνική δυσπραγία και τη μετανάστευση», αναφέρεται στο 60ο
Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, από 31.10. έως 10.11.2019, ως εξής:

Με τον όρο “Overview-Effect” αναφέρεται κανείς στο φαινόμενο, κατά το οποίο οι αστροναύτες βλέπουν για πρώτη φορά ολόκληρο τον πλανήτη γη από το διάστημα. Εκείνη την στιγμή – λένε - αλλάζει για πάντα για τους αστροναύτες ο τρόπος θεώρησης του κόσμου και των ανθρώπων, γεμίζουν δέος και αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση για τη μεγάλη εικόνα του σύμπαντος. “OverviewEffect” είναι και το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το οποίο οι διοργανωτές θέλουν να πραγματοποιήσουν μια αναδρομή, επισκόπηση και να δώσουν μια συνολική εικόνα του φεστιβάλ, που γιορτάζει φέτος την 60η επέτειό του, εντασσόμενο κατ’ αυτόν τον τρόπο στις παλαιότερες εκδηλώσεις του είδους στην Ευρώπη. 
Ωστόσο, οι Έλληνες δεν θέλουν να παραλείψουν να στρέψουν και τη ματιά προς το μέλλον: «Η νοσταλγία θα ανοίξει χώρο για τους ορίζοντες του μέλλοντος», υπόσχεται ο καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος. 201 ταινίες και 59 ταινίες μικρού μήκους θα παιχτούν στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης μεταξύ της 31ης Οκτωβρίου και της 10ης  Νοεμβρίου

Η Θεσσαλονίκη θέλει να αναδείξει έτσι το ιστορικό πολύ-πολιτισμικό της πρόσωπο. Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Εβραίοι έζησαν και άφησαν το αποτύπωμά τους ανά τους αιώνες στην μεγάλη πόλη-λιμάνι της βόρειας Ελλάδας, που αριθμεί σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι η πύλη της Ν.Α. Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Το Φεστιβάλ Κιν/φου είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης», λέει η ελληνίδα ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.

Ανοιχτό και πολύ-πολιτισμικό είναι και το πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί. 
14 ταινίες, ανάμεσα τους και δύο συμπαραγωγές με γερμανική συμμετοχή  («Μonos» από τον Alejandro Landes» και «TheFever» από την MayaDa-Rin) καθώς και μια αυστριακή ταινία από τον AndreasHorwath («Lillian») συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το έπαθλο «Χρυσός Αλέξανδρος» ύψους 8000 ευρώ. Όλες αυτές οι ταινίες επιλέχθηκαν σύμφωνα με τον Ανδρεαδάκη, επειδή παρουσιάζουν μια συνάφεια με το σύνθημα του 60ου φεστιβάλ «Overview-Effect».

Οι Έλληνες κατάφεραν να επιβιώσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων δέκα χρόνων. «Πρόκειται για θαύμα, που το φεστιβάλ επιβίωσε», δήλωσε ένας έμπειρος κριτικός κινηματογράφου μιας από της μεγαλύτερες ελληνικές καθημερινές εφημερίδες. Ωστόσο τα σημάδια της κρίσης είναι αισθητά: Πριν από δέκα χρόνια το χρηματικό έπαθλο «Χρυσός Αλέξανδρος» ανερχόταν στα 37.000 ευρώ, ενώ τώρα είναι μόλις 8000. «Στη Θεσσαλονίκη δεν βρίσκει κανείς τη μεγάλη λάμψη των ξακουστών παγκόσμιων φεστιβάλ. Αλλά εδώ είναι το χώμα, που φυτρώνει η ταινία. Και αυτό το χρειάζεται ο κινηματογράφος», τονίζει ο ειδικός.

Επιπλέον, αυτό που χαρακτηρίζει το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης φέτος, είναι η προσπάθεια να φέρει σε επαφή τις γύρω περιοχές, οι οποίες επίσης συγκλονίζονται από κρίσεις, πολέμους και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κινητικότητα μετά τον Β΄ ΠΠ. Έτσι, εκτός από το καθαρά διαγωνιστικό μέρος, θα υπάρξει φέτος επίσης κι ένα αφιέρωμα με τίτλο «Meet the Neighbors». «Ανακαλύπτουμε τις συγγένειες με τους γείτονές μας», είναι το σύνθημα εδώ.  Φιλοξενούνται ταινίες από τη νέα γενιά σκηνοθετών από την Τουρκία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Οι υπεύθυνοι όμως θέλουν να κάνουν κάτι και για τον κινηματογράφο του μέλλοντος στην περιοχή και αναζητούν παραγωγούς και χρηματοδότες  για τη δουλειά των σκηνοθετών σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις ταινίες τους εξαιτίας των πολλών κρίσεων στην περιοχή. «Υπάρχουν ταλέντα και άνθρωποι, που τα αναζητούν. Αυτούς θέλουμε να φέρουμε κοντά, εδώ στη Θεσσαλονίκη», λέει ο Ανδρεαδάκης.

Πηγή: Γραφείο τύπου Ελληνικής Πρεσβείας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.