Σελίδες

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ti προέκυψε από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με αρχηγούς κομμάτων

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική Βουλή με θέμα το νομοσχέδιο που αφορά τη διευκόλυνση της συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές.

Από τις δηλώσεις μετά τις συναντήσεις
προκύπτει ότι υπάρχουν περιθώρια να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που προβλέπονται από το Σύνταγμα για να γίνει νόμος του κράτους.

Αναλυτικά:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».
Η εκτίμηση είναι ότι δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης.

 Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού
«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.
H εκτίμηση είναι ότι λογικά θα βρεθεί η χρυσή τομή στις όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν και το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει το νόμο.

ΚΚΕ «Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα.
Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η εκτίμηση είναι ότι εάν δεν υπάρχει η επιστολική ψήφος στο νόμο θα μπορούσε να ψηφίσει και το ΚΚΕ το νόμο

Βελόπουλος: Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε
«Άρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι' αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Η εκτίμηση είναι ότι στους υποστηρικτές του νομοσχεδίου πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ανήκει και η "Ελληνική Λύση"

 Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. 
Η εκτίμηση είναι ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η υπερψήφιση του νόμου από το κόμμα ΜέΡΑ 25

Μαξίμου: «Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία»

«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» επισημαίνει το Μαξίμου.

"Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

"Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

"Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

"Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».


Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει 158 έδρες, 22 το ΚΙΝΑΛ, 15 το ΚΚΕ, 10 «Ελληνική Λύση» 9.
Στην εξίσωση δηλαδή χρειάζεται οπωσδήποτε η υπερψήφιση του νόμου από το ΚΚΕ για να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι. Όλα αυτά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο, διαφορετικά η διαδικασία θα υπερψηφιστεί πολύ εύκολα.

Δορυφόρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.