Σελίδες

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 9η ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Με τις θεματικές συζητήσεις των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων και την έγκριση κοινής διακήρυξης τελείωσαν οι εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) στο Έρντινγκ της Βαυαρίας

Τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα  που διατηρούν γραφεία στην Ελλάδα είχαν την τιμητική τους στο πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της Συνδιάσκεψης με τη διεξαγωγή
θεματικών συζητήσεων με πολύ ενδιαφέρον. Το Ίδρυμα Friedrich -Ebert διοργάνωσε εργαστήρι με θέμα τη γεφύρωση ανισοτήτων και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης, όπου αναλύθηκαν παραδείγματα σε Ελλάδα με την οικονομική κρίση και στη Γερμανία  με το χάσμα πλούσιων και φτωχότερων περιοχών και εξετάστηκε λεπτομερώς ο ρόλος που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση. Το Ίδρυμα Friedrich-Naumann στο πλαίσιο της φιλελεύθερης ατζέντας του για μία ανθεκτική δημοκρατία, διοργάνωσε συζήτηση για τη συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση και για στοιχεία καινοτομίας που μπορούν να εισάγουν αυτοί στην πολιτική.  Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στους τομείς των υποδομών, της αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και άλλων τομέων  ήταν το θέμα του εργαστηρίου του Ιδρύματος Konrad-Adenauer όπου συζητήθηκαν χρήσιμα παραδείγματα από τη γερμανική εμπειρία που μπορούν να ληφθούν υπ’όψιν από την ελληνική πλευρά. Τέλος, το Ίδρυμα Heinrich-Böll διοργάνωσε εργαστήριο συζήτησης με θέμα τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας διερευνώντας και τις δυνατότητες νέων μοντέλων συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. 

Οι εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την τελική συνεδρίαση όπου εγκρίθηκε η Κοινή Διακήρυξη η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων με στόχο να γίνει μία δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και δόθηκε το σύνθημα για την επόμενη Συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του ανέφερε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη προσπάθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ως Περιφερειάρχης Αττικής θα συνεχίσω να στηρίζω την κοινή προσπάθεια, τον ισότιμο τρόπο συνεργασίας και από την 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση να γίνει μία ιστορική επανεκκίνηση. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη στόχευση, την επόμενη χρονιά στην Αθήνα και την Αττική θα έχουμε πολλές εκπροσωπήσεις, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά και θα προσπαθήσουμε με ιδιαίτερο τρόπο να πετύχουμε ώστε η 10η Ελληνογερμανική Συνέλευση να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και να είναι πιο ενωμένη και πιο πολυπληθής». Από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης -Βυρτεμβέργης, κ. Roger Kehle δήλωσε: «Βρίσκω ισχυρά θετικά σημάδια και στη γερμανική και στην ελληνική πλευρά, κάτι που βάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο. Μόνο αν λειτουργήσουν και οι δύο πλευρές μπορούν να μακραοημερεύσουν τέτοιες σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι μία καταπληκτική δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί».

Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία. 





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV),
Ριζούντος 63, 55131 Καλαμαριά / Θεσσαλονίκη,
Επικοινωνία: Χρήστος Λαζαρίδης / τηλ.: +30 2310 692 115 / τηλ/τυπο: +30 2310 692 199 
Ηλ. ταχυδρομείο: info@grde.eu / Ιστοσελίδα: www.grde.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.