Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, τέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 14.00 της 18ης Νοεμβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει: «Μετρώντας ήδη περισσότερα από 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο αποτέλεσε προϊόν ουσιαστικού διαλόγου και συγκλίσεων μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων -όπως, άλλωστε, ορίζει το Σύνταγμα- επιχειρείται η ενίσχυση της ίδιας της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Συμβάλλει στην έκφραση της κορυφαίας λειτουργίας της Δημοκρατίας, αυτή της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, με όρους ισότητας και ισονομίας.

Σε αυτήν την σημαντική προσπάθεια, καλείται κάθε Έλληνας πολίτης να συνεισφέρει, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος», καταλήγει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής που προβλέπει:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα. Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι η διετής παρουσία δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.