Στις 4 Νοεμβρίου διαδηλώνουν μεταξύ 500 000 και 1.000.000 άνθρωποι στην Alexanderplatz του Βερολίνου.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 7 Νοεμβρίου, παραιτείται η κυβέρνηση και το κόμμα αποφασίζει την ανασυγκρότηση του ανωτάτου οργάνου του.
Στις 9 Νοεμβρίου το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Günter Schabowski ανακοινώνει σε
συνέντευξη τύπου ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.
Σε ερώτηση από πότε θα ισχύει η νέα ρύθμιση που θα χαλάρωνε το νόμο ο Günter Schabowski απαντάει " σύμφωνα με τις δικές μου γνώσεις αμέσως" ψέλλισε γράφοντας την ιστορία τουλάχιστον μια μέρα από τον προγραμματισμό της.
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος και χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν η δήλωση ήταν απόφαση ή υπόσχεση χιλιάδες κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στα σημεία των συνόρων.
Πρώτα άνοιξαν τα σύνορα στην Bornholmer Straße για να ακολουθήσουν και τ άλλα. Χιλιάδες πολίτες περνούν τα σύνορα ενώ η όλη κατάσταση βρίσκει τους στρατιώτες σε κατάσταση που δεν γνώριζαν πως να τη διαχειριστούν.
Η είδηση σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων αιφνιδιάζει και τον καγκελάριο Helmut Kohl που βρισκόταν στην Βαρσοβία.
Ήταν μόλις 11 μήνες νωρίτερα όταν ο Αρχηγός της Ανατολικής Γερμανίας Erich Honecker δήλωνε ότι "Το τείχος θα παραμείνει άλλα 50 ακόμη και 100 χρόνια αν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που χτίστηκε"
Το τείχος
Στο τείχος του Βερολίνου σκοτώθηκαν 140 άνθρωποι μεταξύ αυτών και 8 στρατιώτες
Πάνω από 5.000 άτομα κατόρθωσαν να ξεφύγουν από το τοίχος συνολικά από την Ανατολική Γερμανία στο διάστημα 1961 έως 1989 κατόρθωσαν να πάνε σ άλλη χώρα 40.000 άτομα
Στα 28 χρόνια ύπαρξης του τοίχους 11.000 στρατιώτες έλεγχαν με σκοπιές και περιπολίες ενώ υπήρχαν 300 πύργοι ελέγχου.
Υπόγεια τούνελ. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τούνελ για να βγουν από την Ανατολική Γερμανία. 300 το κατόρθωσαν. 70 τούνελ έχουν εντοπιστεί.
Πηγή: dpa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.