Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η "ψήφος του απόδημου"

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο μερίδα Ελλήνων του εξωτερικού αποκτά δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας της.εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία αρκετά μεγαλύτερη από την πλειοψηφία 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν άρθρα τα οποία υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα τα ΝΑΙ να προσεγγίσουν τα 300.

Μόνη εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε "παρών" και το Μέρα 25 ΟΧΙ με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 206 ψήφους.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές από ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ , ΚΚΕ και Ελληνική ΛΥΣΗ, ενώ βρέθηκαν επτά Όχι και ένα "παρών"

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές, 6 ΟΧΙ και ένας "παρών".

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές προβλέπουν:

- Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12

- Κάθε κόμμα έχει τουλάχιστον 3 υποψηφίους βουλευτές, 'Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

- Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

- Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

- Επικαιροποίηση εκλογικών καταλόγων Ελλήνων του εξωτερικού κάθε 8 χρόνια.

- 'Ασκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί σαράντα (40) τουλάχιστον εκλογείς.

- Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

- Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

- Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:

Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

1 σχόλιο:

  1. Και έτσι τα κατάφεραν να αποκλείσουν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών. Συγχαρητήρια λοιπόν, αλλα στο μέλλον θα διορθωθούν
    τυχών λάθη του νόμου. Ένα είναι να διαγράφουν εντελώς απο τους
    εκλογικούς καταλόγους οι μετανάστες που ξεπερνούν τα 35 χρόνια
    εκτός Ελλάδος. Το άλλο είναι να συμπεριληφθούν και αυτοί που βάση
    του νέου δεν επιτρέπεται να εγγραφούν σήμερα στους ειδικούς εκλο-
    γικούς καταλόγους. Αυτό μπορεί να γίνει το νωρίτερο σε 10 χρόνια
    απο τώρα. Αλλά θα περιμένουμε σε 10, 20 ή 150 χρόνια, κάτι μπορεί
    να γίνει! Απαισιόδοξος; Καθόλου!
    Εάν η ΟΕΚ ή άλλος φορέας απευθυνθει για την αντισυνταγματικότητα
    αυτού του ν΄μου, στον Αρειο Πάγο ή στο Ευρωπαϊκό δηκαστήριο και
    δικαιωθεί, τώτε θα άλλαξουν πολλά. Απραξία σημαίνει αποδοχή αυτού
    του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.