Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Γιώργος Παππάς: "Τι γυρεύει ο Κεμάλ στο Αμβούργο"

Άρθρο του Γιώργου Παππά (ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο) στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 

Το Αμβούργο έχει Ουάσιγκτον-Αλέ, Λίνκολν-Στράσε, Κένεντι-Μπρίκε, Μαχάτμα Γκάντι-Μπρίκε. Κανείς δεν είχε αντίρρηση με τη χρήση αυτών των ξένων πολιτικών ηγετών στην ονοματοδοσία δημόσιων χώρων του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της Γερμανίας. Η προσπάθεια όμως ενός γερμανοτουρκικού συλλόγου να ονομαστεί ένας δημόσιος χώρος, πλατεία, δρόμος, πάρκο, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων της ελληνικής κοινότητας και των συλλόγων της πόλης, αλλά και της ελληνικής παροικίας ολόκληρης της Γερμανίας, Κούρδων, Αρμενίων, Αλεβιτών.  

Ο γερμανοτουρκικός σύλλογος συγκεντρώνοντας 5.000 υπογραφές υπέβαλε το σχετικό αίτημα για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη στην Περιφέρεια Αλτονα του Αμβούργου, όπου είναι έντονη η παρουσία του τουρκικού στοιχείου. Τις ονοματοδοτήσεις δημόσιων χώρων ελέγχει καταρχήν το Κρατικό Αρχείο της Γερμανίας, το οποίο γνωμάτευσε ότι «για ονόματα προέδρων και ιδρυτών κρατών πρέπει να συντρέχουν σαφείς πολιτικοί ή άλλοι λόγοι. Σύνδεση του Αμβούργου με το έργο του Ατατούρκ δεν προκύπτει». Η Περιφέρεια Αλτονα απέρριψε το αίτημα.

Στη συνέχεια, το αίτημα υπεβλήθη στην Περιφέρεια Αμβούργο - Κέντρο, η Επιτροπή Πολιτισμού της οποίας στις 7 Νοεμβρίου το ενέκρινε ομόφωνα, με τις ψήφους εκπροσώπων Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων, ενώ απείχαν Πράσινοι και Αριστερά. 
«Μόλις το πληροφορηθήκαμε, κινητοποιηθήκαμε αμέσως» λέει στα «ΝΕΑ» οΠάνος∆ροσινάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ). Από κοινού με άλλους ελληνογερμανικούς συλλόγους του Αμβούργου έκαναν παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων. «Αποφύγαμε τους συναισθηματισμούς και μιλήσαμε τη γλώσσα των επιχειρημάτων που καταλαβαίνουν οι Γερμανοί» σημειώνει ο ∆ροσινάκης. 

Σε αναλυτικό έγγραφο που εστάλη στους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κυβέρνησης και στα πολιτικά κόμματα, αναπτύσσονται από την εμπλοκή του Κεμάλ Ατατούρκ στη Γενοκτονία των Αρμενίων που αναγνώρισε η Γερμανική Βουλή το 2016 μέχρι την ομιλία τού πρώην προέδρου των Πρασίνων Τζεμ Ετζντεμιρ στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ για την «εκδίωξη και Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ακόμα και εκπομπή του πρώτου γερμανικού καναλιού ΑRD την περασμένη Κυριακή που, συμπτωματικά, αναφερόταν σε άγνωστες πτυχές μαζικής εξόντωσης Αλεβιτών με χημικά αέρια που παρήγγειλε ο Κεμάλ στη Γερμανία, ενημερώνοντας μάλιστα τους κατασκευαστές για την αποτελεσματικότητά τους. 
Στις προσπάθειες αυτές αθροίστηκαν και εκατοντάδες επιστολές που έστειλαν ελληνικές κοινότητες, σύλλογοι και οργανώσεις από ολόκληρη τη Γερμανία και την Ευρώπη. 

Στην υπόθεση κινητοποιήθηκε και το γενικό προξενείο Αμβούργου. «Μεταφέραμε στους γερμανούς συνομιλητές μας σε τοπικό επίπεδο το κλίμα της ανησυχίας και της δυσαρέσκειας που είχε  δημιουργηθεί στον Ελληνισμό του Αμβούργου και της Γερμανίας γενικότερα» είπε στα «ΝΕΑ» ο γενικός πρόξενος του Αμβούργου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Η κινητοποίηση απέδωσε. Στην τελευταία συνεδρίασή της τηνΤρίτη 3 ∆εκεμβρίου η Επιτροπή απεφάνθη ότι «δεν είναι αρμόδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο για να ασχοληθεί περαιτέρω με το αίτημα». Κατόπιν αυτού, το αίτημα δεν θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η απάντηση στον αιτούντα σύλλογο θα είναι αρνητική. «Το θέμα έχει λήξει για την Περιφέρεια Αμβούργο - Κέντρο. 
Βέβαια, παρά τις δύο αρνητικές αποφάσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να υποβληθεί το αίτημα σε κάποια άλλη από τις επτά περιφέρειες του Αμβούργου» λέει ο ∆ροσινάκης. Αλλά θα είνα σε εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.