Σελίδες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ARD και "Report Mainz" για Ελλάδα και μεταναστευτικό

Δημοσίευμα ARD- tagesschau.de
Τίτλος:   Ελλάδα - Μεταναστευτικό 

Τηλεοπτική εκπομπή «Report Mainz»:
«Πρόσφυγες στην Ελλάδα–Έχουν καταγραφεί ανήλικοι ως ενήλικες;

Στην   ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de του τηλεοπτικού δικτύου ARD δημοσιεύεται άρθρο του
Heiner Hoffmann με τίτλο «Πρόσφυγες στην Ελλάδα –Έχουν καταγραφεί ανήλικοι ως ενήλικες;» και υπότιτλο «Σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Αστυνομίας στην Ελλάδα: Σύμφωνα με δηλώσεις πληγέντων, αλλά και ΜΚΟ, ανήλικοι αιτούντες άσυλο καταγράφονται ως ενήλικες.
Ασκούνται και απειλές άσκησης βίας, σύμφωνα με έρευνα του ‘Report Mainz ». 

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το άρθρο αναφέρεται σε ρεπορτάζ που ο Hoffmann πραγματοποίησε στη Σάμο και το οποίο προβλήθηκε χθες βράδυ στις 21.45, τοπική ώρα, από την εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας « Report Mainz » του ARD.

Το άρθρο αναφέρει:
//Ανήλικοι αιτούντες άσυλο φέρεται να έχουν καταγραφεί αυθαίρετα ως ενήλικες κατά
την  άφιξή τους  στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις εκείνων που έχουν πληγεί και εκπροσώπων ΜΚΟ, οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη στο « Report Mainz » .
Έτσι, αρκετοί αιτούντες άσυλο περιέγραψαν πως η ηλικία τους καταγράφηκε εσφαλμένα στη Σάμο, παρά το γεγονός ότι παρείχαν τις σωστές πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα αυτού, δηλώθηκαν ως ενήλικες.
Υπεύθυνη για την καταγραφή των προσφύγων είναι η Ελληνική Αστυνομία, και ως προς αυτό υποστηρίζεται από την Frontex. Σύμφωνα με την Frontex, κατά την καταγραφή  πρέπει  να καταχωρούνται  τα στοιχεία,  όπως αυτά δηλώνονται  από τον αιτούντα άσυλο.  Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την δηλωθείσα ηλικία, οι ελληνικές Αρχές πρέπει κανονικά να δρομολογήσουν ιατρική διαδικασία πολλαπλών σταδίων για την επαλήθευση της ηλικίας.
Μετά από επιτόπου έρευνες,  ο Bill van Esveld από την Human Rights Watch επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των θιγομένων: «Κατά τη διάρκεια δύο ημερών που βρέθηκα επιτόπου, συναντήθηκα τουλάχιστον με δέκα ανηλίκους, μερικοί από τους οποίους ήταν 16 ετών και οι οποίοι ήταν καταγεγραμμένοι ως και 26 ετών. Ήταν γελοίο, δεν φάνηκε να έχουν καταβληθεί σοβαρές προσπάθειες για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι ανήλικος ή όχι. Απλώς καταγράφηκε αυθαίρετα μια ηλικία».
Αλλά και η ΜΚΟ «Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα» φροντίζει  τους κατά δήλωσή τους φερόμενους   ως  ανηλίκους που έχουν καταγραφεί ως ενήλικες. «Μας  είπαν οι πληγέντες ότι, παρά την υποβολή εγγράφων, δεν είχαν καταγραφεί ως ανήλικοι. Καταγράφηκαν αυθαίρετα ως ενήλικες».
Η  ελληνική οργάνωση κοινωνικής πρόνοιας  «Μετάδραση», η οποία εκπροσωπεί επιτόπου  πολλούς  ασυνόδευτους  ανήλικους ως νόμιμος κηδεμόνας, επιβεβαιώνει τέτοιου είδους δηλώσεις. «Τα παιδιά μας διηγήθηκαν ότι κατά την καταγραφή δήλωσαν την ηλικία τους. Κατόπιν κάτι καταγράφηκε και διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε σε συνέντευξη στο  « Report Mainz » η Λένα Περπιράκη από τη «Μετάδραση». Στα παιδιά δόθηκε μετά η απάντηση: «Κι όμως, έτσι είναι τα πράγματα τώρα».
Σε  συνέντευξή τους με την εκπομπή, δύο αιτούντες άσυλο περιέγραψαν ότι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο με καταχωρημένη εσφαλμένη ηλικία. ̈
Όταν αρνήθηκαν, απειλήθηκαν με την άσκηση βίας. Στη συνέχεια τους έδιωξαν ως υποτιθέμενους ενήλικες, χωρίς να τους δοθεί ασφαλές κατάλυμα. Κατόπιν, υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση και βιάστηκαν αρκετές φορές. Στο μεταξύ, και χάρη στην υποστήριξη δικηγόρων, αναγνωρίστηκαν αναδρομικά ως ανήλικοι. Η Frontex δήλωσε εγγράφως ότι δεν έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων. Ωστόσο,  χρειάζεται να γίνει επεξεργασία των στοιχείων μεγάλου αριθμού  ατόμων  και θα μπορούσαν να προκύψουν ακούσια λάθη, τα οποία θα πρέπει να διορθώνονται από τις ελληνικές Αρχές. «Και η Frontex είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», σχολιάζει ο van Esveld.  

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης,  Νότης Μηταράκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο  «Report Mainz» : «Τις επόμενες εβδομάδες θα εισαγάγουμε σαφή πρότυπα​ ιατρικών εξετάσεων, προκειμένου να συμπεράνουμε ακριβώς, ποιος είναι ανήλικος και ποιος όχι».
Πρόκειται για υποσχέσεις, οι οποίες δίδονται εδώ και πολύ καιρό. Προς το παρόν ισχύει: όποιος είναι καταγεγραμμένος ως ανήλικος, είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψει την κατάστασή του. Οι θιγέντες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σάμο.//

Γραφείο τύπου Πρεσβείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.