Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Εκδήλωση της ΓΓΑΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Δελτίο τύπου

Με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή», τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε με το παραπάνω αφού γέμισε την
αίθουσα και στα δύο μέρη της εκδήλωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε με την ΚΥΑ  17889 της 11/04/2017.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ. Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων του κόμματος κα Κατερίνα Αυξεντίου. Παρέστη μεταξύ άλλων και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μία αφορμή να αναδείξουμε όχι μόνο την αξία και την σημασία της αλλά και την ίδια την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που ακατάπαυστα εργάζονται για την διαφύλαξη και την ανάδειξη ενός εκ των πολυτιμότερων θησαυρών του εθνικού μας πλούτου. Η ελληνική γλώσσα είναι το συνδετικό υλικό που ενώνει την παράδοση, την ιστορία, την θρησκεία και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα».

Μίλησαν και συμμετείχαν στο πάνελ κορυφαίοι ομιλητές, όπως: o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο Καθ. Ιωάννης Κορίνθιος, Νεοελληνιστής στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Π. Ροϊλός, Καθ. Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard, ο Καθ. Ιωαν. Καζάζης, Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Λ. Χριστόπουλος, Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθ. Σ. Κάτσικας, Πρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δ. Αρκαδιανός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Καναδά.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν ταινίες animation μικρού μήκους, οι οποίες παρήχθησαν από το Τμήμα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας του Παν/μίου Δυτ. Αττικής για τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», τον οποίο διοργάνωσε η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Προβλήθηκαν επίσης ταινίες μαθητών της Ομογένειας που διακρίθηκαν στο πλαίσιο Διεθνών Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Συγκεκριμένα προβλήθηκαν οι ταινίες του 2019, “Je suis Grec” του Ελληνικού Λυκείου Βρυξελλών, «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» και «Η ιστορία του Ζωγραφείου Λυκείου».
Πρωτοβουλία για την ανάδειξη προσωπικοτήτων του Αποδήμου Ελληνισμού
Παράλληλα η ΓΓΑΕ ξεκινά για πρώτη φορά μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη διεθνώς καταξιωμένων προσωπικοτήτων του Αποδήμου Ελληνισμού, σε όλους τους χώρους όπως εκείνους των τεχνών, της ευεργεσίας, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και των γραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκε ο διάσημος ομογενής καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιάρας, μία πολυδιάστατη προσωπικότητα στο χώρο της τέχνης με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στο χώρο της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας. Ο κ. Τσιάρας, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, δήλωσε «Όσο σκληρά και να έχω προσπαθήσει, δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαι, δηλαδή Έλληνας και μάλιστα περήφανος. Άλλωστε, ποια χώρα μπορεί να ισχυρισθεί πως έχει μεγαλύτερη κληρονομιά πολιτισμικού πλούτου από εμάς τους Έλληνες;».
Τιμήθηκε επίσης στο πρόσωπο της κόρης του, ο κ. Τάσος Αθανασόπουλος, για πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, με τεράστιο έργο στήριξης του Ελληνισμού εκεί. Την ημέρα της κηδείας του, οι Έλληνες του Παναμά συγκεντρώθηκαν και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας στη μνήμη του ανθρώπου που συνήθιζε να λέει «Δεν νοώ να υπάρχει Έλληνας εδώ, ο οποίος δεν θα έχει την βοήθεια που δεν είχαμε εμείς στα πρώτα βήματά μας».

Παράλληλες εκδηλώσεις στο φουαγιέ του Μεγάρου
Στο φουαγιέ του Μεγάρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, φιλοξενήθηκε   έκθεση έργων από τον διεθνή παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας «Κόσμος χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μου» στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας 2019-2020.  Στο φουαγιέ παρουσιάσθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Simon Fraser University – Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies.

Τα μουσικά διαλείμματα με θέμα «Μουσικές περιπλανήσεις στην ελληνική γλώσσα», όπως και το μουσικό πρόγραμμα που έκλεισε την εκδήλωση, επιμελήθηκαν σχήματα κλασικής και σύγχρονης μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω της υπηρεσίας «Δίαυλος» καθώς και από το Hellenic TV σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, όπου μόνον στο Λονδίνο περισσότεροι από 70.000 τηλεοπτικοί δέκτες παρακολούθησαν την εκδήλωση. Οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης διερμηνεύθηκε στη νοηματική γλώσσα από την κα Σοφία Ρομπόλη, προσφορά του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.