Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Γερμανία: Τι δείχνει η έρευνα της ομοσπονδίας οικογενειακών επιχειρήσεων

Έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορονοϊού πραγματοποίησε σε 1.500 μέλη της η ομοσπονδία οικογενειακών επιχειρήσεων "Die Familienunternehmer"
τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα (gmx-web.de)

Τι απάντησαν:
65% απάντησε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 50. Μόνο το 28% μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα ενώ 7% δηλώνει ότι η κρίση έχει λειτουργήσει θετικά.

87% δηλώνει ότι η μείωση
της δραστηριότητας οφείλεται στην μειωμένη ζήτηση που είναι αποτέλεσμα του αναγκαστικού κλεισίματος της επιχείρησης,  11% λόγω του μειωμένου προσωπικού ή της έλλειψης προΊόντων, ενώ 7% ότι δεν υπάρχε δυνατότητα μεταφοράς των προιόντων.

31% των επειχειρήσεων έχει μπει στο πρόγραμμα εργασίας περιορισμένου χρόνου (Kurzarbeit) 33% σχεδιάζουν να το πράξουν άμεσα μέχρι τέλος της εβδομάδας .

Η πλειοψηφία απάντησε ότι η ρευστότητα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι εγγυημένη, 26% πιστεύουν ότι έχουν περιθώρια 3 μηνών, 28% ότι θα αντέξουν 8 εβδομάδες ενώ 5% "το πολύ δυο εβδομάδες" .

Lufthansa, Conti, DAX και τα σπαράγγια 

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι θέλει να εντάξει σε ,,εργασία περιορισμένου χρόνου,, τα 2/3 του συνόλου των εργαζομένων της παγκοσμίως. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε χθες στην Φρανκφούρτη - έδρα της εταιρείας - ότι έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις για 87.000 εργαζόμενους. 
Στις ήδη 27.000 αιτήσεις για τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Γερμανία θα προστεθούν και άλλες μεγάλες ομάδες εργαζομένων σε θυγατρικές όπως Swiss (9500) και η Austrian (7000). 

Και η εταιρεία Miele (παράγει συσκευές οικιακής χρήσης) ανακοίνωσε ότι θα "προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα"  με 11.000 εργαζόμενους να μπαίνουν στο πρόιγραμμα ,,εργασίας περιορισμένου χρόνου,, 

Το πρόβλημα με τα σπαράγγια
122.000 τόνους σπαράγγια παράγει η Γερμανία ετησίως (Statista 2019). H συγκομιδή πρέπει να ξεινήσει όμως το κλείσιμο των συνόρων έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών εργατών προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία κλπ) που τώρα δεν μπορούν να έρθουν.

Χρηματιστήριο
Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με τα χειρότερα αποτελέσματα των τελευταίων 17,5 χρόνων. 
Αν και το 1/5 των μετοχών ανέβηκαν το τελευταίο 15νθήμερο οι αριθμοί σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche καταγράφουν μια υποχώρηση της τάξεως του 25%, τη χειρότερη από το 2002 (-37%)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.