Σελίδες

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Τι προτείνει η έκθεση Leopoldina για την έξοδο από την καραντίνα

Στην τελευταία της δημόσια ομιλία η Καγκελάριος Μέρκελ είχε αναφερθεί στη σημασία που θα έχει για την ίδια και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις η έκθεση της εθνικής ακαδημίας "Nationale Akademie der Wissenschaften, Leopoldina" αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Σήμερα δημοσιεύτηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ μέρος της έκθεσης.

Η έκθεση (αναφέρει) ότι έλαβε δυο στοιχεία υπόψη:

1. Την προστασία κάθε ατόμου ξεχωριστά
2. Να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κάτι για το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεχίζουν οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες υγιεινής (πλύσιμο χερών, απόσταση 2μ μεταξύ τους και μάσκες εάν αυτό είναι εφικτό) .

Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να προωθηθεί η έρευνα στον πληθυσμό μέσω τεστ προκειμένου να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί με τον ιό και για τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναρρώσει.

Smartphone-Apps 
Η Ακαδημία προτείνει την καθιέρωση της εφαρμογής όπως έχει γίνει στη Νότια Κορέα που θα ενημερώνει τις "επαφές" των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ετσι θα μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν είχε επαφή με πρόσωπο που είχε προσβληθεί με τον ιό και θα μπορεί να μπαίνει σε καραντίνα.
Επισημάνθηκε όμως ότι πρέπει να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων και γι αυτό μετά από 4 εβδομάδες θα πρέπει να σβήνονται όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία.

Νηπιαγωγεία, σχολεία, Πανεπιστήμια
Να ανοίξουν σύντομα τα σχολεία προτείνει η Ακαδημία, Να ανοίξουν πρώτα μέχρι τη 10η τάξη σταδιακά με προτεραιότητα στα δημοτικά και στις τάξεις που δίνουν εξετάσεις προαγωγής (Primarstufe) 
Οι μαθητές να φορούν μάσκα και καταρχήν να διδάσκονται τα βασικά μαθήματα δηλ γλώσσα και μαθηματικά σε τάξεις μάξιμουμ με 15 μαθητές και με ξεχωριστό διάλειμμα.
Στις μεγάλες τάξεις των γυμνασίων να αξιοποιηθεί η τεχνολογία ενώ προτείνει να μην γίνουν αλλαγές στις εξετάσεις (Abi) λόγω της πανδημίας, δηλ. να μην γίνουν πιό απλές οι διαδικασίες.

Τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν μόνο σε έκτακτη λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι καθώς τα μικρά παιδιά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με μάσκες άρα θα κινδυνεύουν να μεταφέρουν τον ιό σε γονείς και παπούδες.

Τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν στο θερινό εξάμηνο διαδικτυακά  με "online/home-learning-Semester" 

Δημόσια ζωή
Αν τα νέα κρούσματα μειωθούν και το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί τόσο σε ασθενείς με τον κορωνοιό όσο και με άλλες ασθένειες μπορεί να ξεκινήσει η επιστροφή στην καθημερινότητα.
Εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να ανοίξουν,
Αλλά ταυτόχορνα με την μάσκα (υποχρεωτικά) και την απόσταση των 2 μέτρων. Να συνεχίσει στο βαθμό του δυνατού η εργασία από το σπίτι. Αν είναι εφικτό να καθιερωθούν βάρδιες.
Τα τρένα (Deustche Bahn) να εφαρμόσει σύστημα με άδεια καθίσματα που να εξασφαλίζουν την απόσταση των επιβατών.

Σε μεγάλες εκδηλώσεις, συναυλίες θα πρέπει να εξαταστεί σε ποιό βαθμό θα μπορεί να εξασφαλιστεί η πόσταση μεταξύ των θεατών. Εδω υπάρχουν διαφορές π.χ. το θέατρο μπορεί ναλειτουργήσει πιό γρήγορα από ότι μια συναυλία ροκ. Σε θεατές στα γήπεδα και κυρίως στις κερκίδες χωρίς καθίσματα μπορεί να επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων αφού πρώτα έχει βρεθεί το εμβόλιο

Κάταργηση του Solidaritätszuschlag (φόρος αλληλεγγύης) και για όσους ανήκουν στα υψηλά στρώματα εισοδηματιών (έχει καταργηθεί μόνο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα).

Όλα αυτά επαναλαμβάνει πολλές φορές η έκθεση εφόσον οι αριθμοί κροσυμάτων το επιτρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.