Σελίδες

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Γερμανία: Αντιδράσεις στην έκθεση Leopoldina λίγες ώρες πριν την απόφαση για χαλάρωση μέτρων

«Ενιαίες» αποφάσεις ομοσπονδίας και κρατιδίων σχετικά με την σταδιακή άρση των περιορισμών για την επιβράδυνση της πανδημίας του κορωνοϊού, υποσχέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Για την ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών φορέων στις προτάσεις
που υπέβαλε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (Leopoldina).

Στο περιθώριο επίσκεψής του σε νοσοκομείο του Γκίσεν, στην Έσση, ο κ. Σπαν εξέφρασε την κατανόησή του για τις αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για «κάτι φυσιολογικό, το οποίο είναι επίσης σημαντικό». Ο στόχος πάντως είναι να καταλήξουμε σε ομοιόμορφους κανόνες, αντίθετα από ό,τι συνέβη με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας, διευκρίνισε.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα έχει η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά διαφαίνονται ήδη τα πρώτα προβλήματα.

«Χρειαζόμαστε έναν ασφαλή και συνετό δρόμο εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό πλειοδοσίας, ο οποίος θα κάνει τους πολίτες ακόμη πιο ανασφαλείς», έγραψε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η υπουργός Υγείας του κρατιδίου, Μέλανι Χουμλ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξουν τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε διαφορετική άποψη» και πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το τοπικό υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Στην Ρηνανία - Παλατινάτο η Πρωθυπουργός Μαλού Ντράιερ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να εφαρμοστεί κάποια χαλάρωση σε διάφορους τομείς, αλλά τόνισε ότι κατά την αυριανή τηλεδιάσκεψη πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν πλήττονται όλα τα κρατίδια στον ίδιο βαθμό: «Στόχος αύριο θα πρέπει να είναι να αποφασίσουμε την βάση μιας κοινής στάσης, η οποία όμως θα επιτρέπει σε τοπικό επίπεδο αυστηρότερα μέτρα, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας σε κάθε περιοχή», δήλωσε, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αρνητικός στην προοπτική άμεσης χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί το νωρίτερο μετά τις 27 Απριλίου ή την 1η Μαΐου. Ζήτησε δε ανάλογη παράταση της ισχύος των μέτρων που θεωρητικά εκπνέει στις 19 Απριλίου. «Πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση, το εάν και τι πρέπει να χαλαρώσει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Radio eins».

Επικριτικός στις προτάσεις της Ακαδημίας εμφανίστηκε και ο Πρωθυπουργός της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα για την άρση των περιορισμών.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικά εκφράστηκε ο κ. Μπουφιέ σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων που εισηγείται η Leopoldina, ενώ στηρίζει τις προτάσεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον των παιδιών και της ευεξίας τους να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία τους».

Η επίδραση της άρσης των μέτρων στην εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο για τις περαιτέρω αποφάσεις, δήλωσε από την πλευρά της η Πρωθυπουργός του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Μανουέλα, Σβέσιγκ και ζήτησε η άρση των μέτρων να γίνει σε αυτή τη βάση, τονίζοντας ότι, όπου η τήρηση της απόστασης δεν είναι εφικτή, όπως σε τοπικά μέσα συγκοινωνίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν και επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Η επαναλειτουργία των σχολείων αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο σημείο τριβής κατά την αυριανή τηλεδιάσκεψη.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών της Γερμανίας, Γιόζεφ Κράους, σε δηλώσεις του στην BILD, διαφωνεί με τις προτάσεις της Leopoldina για επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν ούτε αρκετοί δάσκαλοι ούτε αίθουσες προκειμένου να βρίσκονται μόνο 15 παιδιά σε κάθε αίθουσα ώστε να τηρείται η απαραίτητη απόσταση.

Αντιπροτείνει δε οι πρώτοι που θα επιστρέψουν να είναι οι μαθητές τάξεων οι οποίες πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, οι μαθητές ηλικίας 15-18 είναι κατά τεκμήριο πιο έτοιμοι να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η ατομική υγιεινή, από ό,τι οι μαθητές μικρότερης ηλικίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.