Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Oι χθεσινές συνεντεύξεις Μέρκελ και Söder. Μια προσπάθεια του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ να "αποκωδικοποίησει" τις δηλώσεις

Υπάρχει μια άμεση ή εμμεση πίεση στη Γερμανία για να ξαναλειτουργήσει η οικονομία  αλλά και από μέρος της κοινωνίας που θέλει την επαναφορά στην κανονικότητα.

Η κανονικότητα όπως ήταν πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού δεν θα έλθει μέχρι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί φάρμακο (αυτό το δηλώνουν όλοι οι
εμπλεκόμενοι).

Η ερχόμενη Τετάρτη όπου θα συνεδριάσουν Μέρκελ και Πρωθυπουργοί θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια στη Γερμανία (θα υπάρχει και η εκτίμηση της εθνικής ακαδημίας Leopoldina, την οποία επικαλέστηκε η Μέρκελ στη χθεσινή συνέντευξη).

Αν συνεχίσει η αύξηση του αριθμού των ημερών μετάδοσης του ιού, δηλ δεν έχουμε αρνητική εξέλιξη των αριθμών, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί ένα "μικρό πακέτο" άρσης μερικών περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου ή 27 Απριλίου προκειμένου να δοθεί μήνυμα προοπτικής στην κοινωνία.Τα σχολεία θα ξεκινήσουν σταδιακά τη λειτουργία τους και πολύ πιθανό να ξεκινήσουν με τις μεγάλες σε ηλικία μαθητές αλλά δύσκολα θα ανοίκουν στην κατηγορία των ανακοινώσεων της Τετάρτης. 

Η άρση περιορισμών θα αφορά καταρχήν ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απόσταση του 1,5 μεταξύ των ατόμων και ότι δεν θα δημιουργεί συνωστισμό.

Η επαναφορά των εργαζομένων από το "εργασία στο σπίτι" στην θέση εργασίας θα γίνει επίσης σταδιακά ώστε να αποφευχθεί μαζική προσέλευση ατόμων στους χώρους εργασίας. 

Η Βαυαρία θα ακολουθεί (για πολλούς και διάφορους λόγους) καθυστερημένα το χρονοδιάγραμμα. Γενικά θα υπάρχει διαφορετική λειτουργία των κρατιδίων ανάλογα με τα στοιχεία και την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Τα εστιατόρια θα λειτουργήσουν καταρχήν όπως λειτουργούν τώρα τα ,,φασφουτάδικα,, δηλ. με απόσταση τραπεζιών και μειωμένο αριθμό καρεκλών. Δεν φαίνεται όμως να είναι στο πρώτο πακέτο που θα ανακοινωθεί.

Πολύ πιθανό η μάσκα να είναι πλέον υποχρεωτική στην έξοδο και αυτό για να μην μπορούν να διαδώσουν τον ιό όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Νηπιαγωγεία, γηροκομεία, κινηματογράφοι κλπ θα είναι τελευταία στον κατάλογο που θα επιτραπεί η κανονική λειτουργία τους.

Υπό συνθήκες που σχετίζονται και από την εξέλιξη και σε άλλα κράτη π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία η Βαυαρία θα λειτουργήσει 'κανονικά" μέσα Ιουλίου.

Το θέμα που δεν αγγίζει ακόμη κανείς είναι οι μετακινήσεις σε άλλες χώρες, δηλ όσο μας αφορά αν θα μπορέσουμε και υπό ποιες προϋποθέσεις να πάμε στην Ελλάδα. Η μόνη δήλωση ήταν αυτή του Πρωθυπουργού της Βαυαρία που ανέφερε ότι και η "Βαυαρία και η Γερμανία έχουν όμορφες επιλογές για διακοπές"

Αν η σχολική χρονιά θα επεκταθεί χρονικά. Μάλλον όχι αν κρίνουμε σωστά από την απάντηση της Μέρκελ. Όμως ούτως ή άλλως η απόφαση αυτή πρέπει να ανακοινωθεί πολύ σύντομα δεδομένου ότι σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας το σχολικό έτος ολοκληρώνεται τέλη Ιουνίου.

Τα μεγάλα εργοστάσια θα προσαρμοστούν στο ζήτημα των αποστάσεων μεταξύτων εργαζομένων και σταδιακά θα αρχίσει η παραγωγή. Δύσκολα να ανακοινωθεί όμως στο πρώτο πακέτο καθώς πολλά εργοστάσια έχουν δηλώσει Kurzarbeit μέχρι 30 Απριλίου. Αρα πιθανή ημερομηνία είναι η σταδιακή παραγωγή από 4 Μαίου.

Ο φόβος όλων είναι τι θα δείξουν οι αριθμοί μόλις λειτουργήσει η πρώτη άρση περιοριστικών μέτρων. 

Και δυο λόγια την Ελλάδα. Η σημερινή απόφαση να επεκταθεί το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 10 Μαΐου δείχνει ότι θα είναι από τις χώρες που θα καθυστερήσει περισσότερο την άρση των μέτρων, κάτι που εξαρτηθεί από το τετραήμερο του ορθόδοξου Πάσχα και το αν ο κόσμος τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.