Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Γερμανία: Ετσι θα είναι η εφαρμογή (App) για κορωνοϊό

Φωτο SAP
Δημοσιεύτηκε εικόνα και στοιχεία της εφαρμογής App (Corona-Warn-App) που σχεδιάζεται να τεθεί σε κυκλοφορία στα μέσα Ιουνίου στη Γερμανία.

Η εφαρμογή θα έχει εικόνες και θα είναι σε απλή γλώσσα για να μπορεί εύκολα ο χρήστης να τη χρησιμοποιεί. Θα είναι σε περισσότερες γλώσσες (αρχικά γερμανικά και αγγλικά και στη συνέχεια στα τούρκικα). 


Ο στόχος της εφαρμογής:

Η εφαρμογή Corona Warn θα είναι εθελοτνική, δηλαδή θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του όποιος θέλει, θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επαφών ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. 

Μέχρι στιγμής τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το Covid-19 πρέπει να θυμούνται με ποιους είχαν έρθει σε επαφή στο παρελθόν. Κάτι που είναι επιρρεπές σε σφάλματα και καθυστερεί τη διαδικασία ανίχνευσης. Συχνά δε τα άτομα που έχουν προσβληθεί με τον ιό δεν γνωρίζουν ποιον θα μπορούσαν να έχουν μολύνει όπως π.χ. άγνωστους επιβάτες στις δημόσιες συγκοινωνίες. Μια εφαρμογή θα μπορούσε τουλάχιστον να συμβάλει στην ανώνυμη προειδοποίηση πιθανών ατόμων επαφής και έτσι να διακόψει τις αλυσίδες λοίμωξης.

Οι κωδικοί της εφαρμογής δημοσιοποιήθηκαν 
Ήταν μια απαίτηση των υπευθύνων προστασίας προσωπικών δεδομένων και ατόμων που δραστηριοποιούνται στα διαδίκτυο να δημοσιοποιηθούν οι κωδικοί πριν τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να παρακολουθήσουν τα κενά.
Ήδη 65.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει την εφαρμογή και σύμφωνα με την βαυαρική Ραδιοφωνία έχουν καταθέσει 285 προτάσεις όσον αφορά τη βελτίωσή της.

Μπορεί πράγματι να βοηθήσει η εφαρμογή ;
Αρχικά, η εφαρμογή είχε σχεδιαστεί για μετά το καθολικό Πάσχα. Ένας λόγος της καθυστέρησης ήταν άν τα δεδομένα που συλλέγει η εφαρμογή πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία κεντρικά ή αποκεντρωμένα. Η Γερμανία επέλεξε μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, την οποία επικροτεί η πλειονότητα των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προστασίας δεδομένων. Τελικά, εάν η εφαρμογή Corona Warn μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ιού εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των ατόμων που το εγκαθιστούν.

48 εκ πολίτες πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή για να φέρει αποτελέσματα 
Μόνιμη χρήση από 48 εκ πολίτες χρειάζεται η εφαρμογή για να φέρει αποτελέσματα. Aλλά ακόμη και να μην φθάσει στον αριθμό αυτό αναφέρουν οι ειδικοί υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει σε περιοχές όπου η συμμετοχή θα είναι υψηλή.

Σε 22 χώρες σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung λειτουργεί ήδη ανάλογη εφαρμογή. Οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει αλλά από μόνη της δεν θα αντιμετωπίσει την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.