Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Μόσιαλος: « Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα»

Για την συνολική εικόνα του κοροναϊού στον πλανήτη, για τα κρούσματα στην Ξάνθη αλλά και τι χρειάζεται περισσότερο προσοχή κατά την τουριστική περίοδο μίλησε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE).Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής μιλώντας στο Θεμα 104,6 τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα» στο εξωτερικό ενώ δεν δίστασε να πει πως  «το 99% του πλανήτη θα ήθελε
να είναι τώρα στην Ελλάδα».

Όσον αφορά, δε, τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν και πότε θα πρέπει να έρθουν τουρίστες από τις ΗΠΑ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «όταν εξελίσσεται μια πανδημία σε μια περιοχή όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να γίνεται (σ.σ. η άφιξη των τουριστών) με πολύ προσεκτικούς όρους και τρόπους γιατί υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς κοροναϊού».

Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά όχι θανάτων
Μιλώντας για τη συνολική εικόνα από την πανδημία του κοροναϊού στον πλανήτη ο Ηλίας Μόσιαλος παρατήρησε ότι «βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων. Μάλλον αυτοί που μολύνονται είναι νεώτεροι σε ηλικία και οι μεγαλύτεροι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προστατεύονται».

Θα μπορούσε να γίνει καλύτερα η ενημέρωση των πολιτών στην  Ξάνθη
Σχετική με την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «τα φαινόμενα στην Ξάνθη είχαν να κάνουν και με την ενημέρωση ορισμένων ομάδων που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται έγκαιρα και γίνεται ιχνηλάτηση δεν με ανησυχούν σε αυτό το επίπεδο. Αν δούμε, όμως, 100 εστίες στη χώρα που δημιουργούν νέα περιστατικά θα υπάρξει ανησυχία».

«Απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Απόλυτη ασφάλεια μπορείς να έχεις μόνο αν είσαι νησί όπως η Νέα Ζηλανδία και κλείσεις τα σύνορά σου, να μην σε νοιάζει ο τουρισμός» πρόσθεσε.

Τι μπορεί να συμβεί όταν ανοίξουν τα σύνορα – Δύο σενάρια
Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς από το άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι δύο είναι οι εκδοχές:

Το πρώτο πρόβλημα είναι να σου έρθουν τουρίστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να σου υπεροφορτώσουν το σύστημα υγείας
Το δεύτερο είναι να έρθουν νεώτεροι να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδώσουν τον ιό σε Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, λοιπόν, ότι «αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες προστατευτούν, τότε το ρίσκο μπορεί να περιοριστεί. Αλλιώς θα πρέπει πάμε σε μια κατάσταση που να κρατάμε τα σύνορα κλειστά μέχρι τον Οκτώβριο μόνο εμείς στην ΕΕ».

Η διαφορά του πρώτου κύματος με όσα θα έρθουν
Μιλώντας γενικότερα για τον κοροναϊό ο Ηλίας Μόσιαλος είπε για τη θνητότητα ότι «είναι μεταξύ 0,5% και 1,2% στο σύνολο αυτών που έχουν μολυνθεί που είναι πολύ μεγαλύτερη από την γρίπη. Το δεύτερο που μάθαμε είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικός 40-50% των κρουσμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παθαίνεις κάτι αλλά δεν εμφανίζεις συμπτώματα. Το τρίτο είναι ότι όταν περάσεις τον κοροναϊό ένα ποσοστό μπορεί να συνεχίσει να έχει προβλήματα και μετά από 15 ημέρες και να είναι επίπονα».

Γιατί απευχόμαστε δεύτερο κύμα του κοροναϊού τον Δεκέμβρη
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος ο Ηλίας Μόσιαλος απάντησε ότι «δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει. Αν υπάρξει δεύτερο κύμα που οι περισσότεροι λένε ότι θα γίνει, καλό θα ήταν να έρθει νωρίτερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο γιατί τότε έχουμε περισσότερες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους όπου ο ιός μεταδίδεται πιο δύσκολα. Το καλοκαίρι μας ευνοεί όχι για τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά γιατί οι συναναστροφές γίνονται κυρίως σε εξωτερικό χώρο».

Όσον αφορά τα φάρμακα υπενθύμισε ότι «έχουμε την ρεμντεσιβίρη που μειώνει στο 1/3 την περίοδο νοσηλείας, έχουμε και το φάρμακο που μειώνει τη θνητότητα και σε βαρειές αλλά και σε μέτριες περιπτώσεις και ανακαλύφθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δεν είναι το φάρμακο θαύμα αλλά κάτι έχουμε πλέον».

Όλες οι εξελίξεις για τα εμβόλια
Για τα εμβόλια, δε, εξήγησε ότι από τα συνολικά 15 που είναι σε φάση κλινικών δοκιμών «ένα κινεζικό, ένα αμερικανικό και το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι στην τελική φάση των ερευνών».

«Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια γνώση αν δουλεύουν σε περίπου 2 μήνες από τώρα. Και στις 3 περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή και αυτό είναι σημαντικό» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.