Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

"Videotext" : Το "ιντερνετ" της τηλεόρασης έγινε 40 χρονών

Τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF πραγματοποιούν στο Βερολίνο το 1977 το πρώτο τεστ.

Το έπίσημο όνομα είναι Teletext αλλά εχει καθιερωθεί έως Videotext και είναι η τεχνική μετάδοση πληροφοριών μέσω του σήματος ενός τηλεοπτικού σταθμού, και προβολής τους στην οθόνη της τηλεόρασης.


Στις 1η Ιουνίου 1980 ξεκινάει το κοινό πρόγραμμα. Πέντε παγγερμανικές εφημερίδες ("Die Welt", "Handelsblatt", "Frankfurter Rundschau", "Süddeutsche Zeitung", "F.A.Z.") συμμετέχουν στον προώθηση ειδήσεων.  Η προβολή τους ήταν για περιορισμένες ώρες. Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 4 μ.μ. έως 11 μ.μ. και Παρασκευή έως Κυιακ΄3 μ.μ. έως 11 μ.μ. (Είχε ξεκινήσει 6 χρόνια νωρίτερα το BBC ). Αρχικά υπήρξε προβληματισμός στην ομοσπονδία έντυπου τύπου καθώς θεωρήθηκε ως ανταγωνιστική διαδικασία. Τελικά συμμετείχαν στην προσπάθεια.

11 χρόνια μετά, δηλαδή το 1991 θα έχουν πουληθεί 10 εκ τηλεοράσεις στη Γερμανία  με τη δυνατότητα προβολής ειδήσεων μέσω "teletext" 

Teletext πόσοι το χρησιμοποιούν ;

Αν και πλέον υπάρχει και μέσω διαδίκτυου και εφαρμογή στα κινητά πρόσβαση στην τηλεόραση στη Γερμανία το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τελευταία έρευνα από το 2016 της στατιστικής υπηρεσίας "Statista" 10,4 εκατομμύρια. Δέκα χρόνια πριν το 2006 ο αριθμός ήταν στα 17,07 εκατομμύρια. 

Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τηλεόραση για συνδρομητικές τηλεοτπτικές εκπομπές όπως Netflix, Amazon κλπ.
Όταν για κάποιο λόγο συγκεντρώνεται ο τηλεθεατής μπροστά από τα δημόσια ή ιδιωτικά κανάλια (κυρίως σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα) χρησιμοποιεί το teletxt.

Ελλάδα 

Η πρώτη απόπειρα εισαγωγής της υπηρεσίας έγινε το 1990 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 χωρίς να υλοποιηθεί λόγω μη συμβατότητας των συσκευών τηλεοράσεως με τους Ελληνικούς χαρακτήρες. Σήμερα, στα ελληνικά κανάλια χρησιμοποιείται η υπηρεσία μόνον από τον σταθμό εθνικής εμβέλειας STAR ο οποίος και την εισήγαγε για πρώτη φορά.

Οι τέσσερις νεότεροι ελληνικοί σταθμοί (ΣΚΑΪ, ONE, OPEN και το MEGA της Alter Ego), καθώς και οι  δημόσιοι σταθμοί (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Sports) λόγω της διάδοσης των νέων σύγχρονων μέσων τηλεπληροφόρησης, δεν την υιοθέτησαν ποτέ.

Πηγή: ARD, ZDF, Statista 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.