Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ARD : «Η Κύπρος και η διαμάχη για το φυσικό αέριο: Απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

«Στη διαμάχη για το αέριο, η κυπριακή κυβέρνηση ζητά να επιβληθούν επώδυνες κυρώσεις στην Άγκυρα. Η Κύπρος προειδοποιεί για πόλεμο μεταξύ νατοϊκών εταίρων και θεωρεί ότι η γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να αναλάβει»

Το ραδιοφωνικό ρεπορτάζ του
ανταποκριτή του τ/δ ARD στην Ελλάδα Thomas Bormann, που δημοσιεύεται και στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του, αναφέρει τα εξής:

// Από τον Φεβρουάριο το τουρκικό γεωτρητικό πλοίο "Yavuz" διεξάγει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στη λεγόμενη ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία όμως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία – και μαζί ούτε την «ΑΟΖ» της.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας ισχυρίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και επιπλέον ότι η Τουρκία έχει εντολή να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Αυτά είναι δικαιολογίες»
Ο Κυριάκος Κούσιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κουνάει το κεφάλι του γι’ αυτή την επιχειρηματολογία. «Αυτά είναι δικαιολογίες», λέει. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό πρέπει επιτέλους η ΕΕ να αντιδράσει ξεκάθαρα: «Χρειαζόμαστε αυστηρότερες κυρώσεις. Χρειαζόμαστε αυστηρότερες κυρώσεις, για να αποτρέψουμε την Τουρκία να επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Κύπρος λοιπόν θεωρεί ότι της επιτίθεται η Τουρκία και η ΕΕ την έχει εγκαταλείψει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «Δεν είδαμε μέχρι τώρα να υπερασπίζεται πραγματικά η ΕΕ τα σύνορά της. Αυτά τα σύνορα τα αποτελούν η Κύπρος και η Ελλάδα. Εμείς είμαστε τα σύνορα».

Ήπιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η Κύπρος δεν έχει τα στρατιωτικά μέσα να προστατέψει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει ισχυρό πολεμικό στόλο και ανακοίνωσε ήδη ότι θα τον χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί, σε περίπτωση που τουρκικά γεωτρητικά πλοία θελήσουν να εισέλθουν και σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και η ΕΕ; Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε μεν με πολλές δηλώσεις τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξένα ύδατα. Επέβαλε και κυρώσεις, που όμως δεν πονάνε πραγματικά την Τουρκία. Οι κυρώσεις περιορίζονται κατά το πλείστον στην απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ δύο μάνατζερ τουρκικού ενεργειακού ομίλου.

Η Κύπρος ζητεί να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κούσιος απαιτεί πολύ περισσότερα: «Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν στον κατάλογο περισσότερα ονόματα προσώπων και εταιρειών, αλλά πρέπει να επεκτείνουμε τις κυρώσεις: στην οικονομία, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς».

Επώδυνες κυρώσεις, επειδή η Τουρκία εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ. Αυτό το μέσο πίεσης πρέπει να χρησιμοποιήσει επιτέλους η ΕΕ, για να βάλει στη θέση της την Τουρκία.

Έπαινος για Μακρόν
Αυτό δεν το ζητούν μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και ο γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος δεν επικρίνει την Τουρκία μόνο για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ενθουσιασμένος μετά από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του την περασμένη Πέμπτη με τον ομόλογό του Μακρόν στο Παρίσι. «Η εμπλοκή της Γαλλίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν είναι μια αχτίδα φωτός παρ’ όλες τις τρομακτικές εξελίξεις στην περιοχή». Κυρίως – τόνισε ο Αναστασιάδης - επειδή η ΕΕ μέχρι τώρα ήταν μόνο απούσα.

Απαίτηση προς τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου
Με κυρώσεις η Τουρκία θα μπορούσε να παρακινηθεί και να αποσύρει τα γεωτρητικά πλοία της. Χωρίς κυρώσεις όμως, η διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα θα μπορούσε να κορυφωθεί μέχρι του σημείου να χρησιμοποιήσουν οι δύο πλευρές τον πολεμικό στόλο τους.
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κούσιος λέει ότι φυσικά ελπίζει να μη γίνει πόλεμος. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ΕΕ να δράσει. Δουλειά της Γερμανικής Προεδρίας είναι κατά τον Κούσιο: «Πολύ απλά, να προστατέψει τα δικαιώματα της Ευρώπης».

Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες – για παράδειγμα, να προστατευθούν τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτή είναι δουλειά της Γερμανικής Προεδρίας. «Πρέπει να κάνουν τα πάντα, όσα είναι αναγκαία πάντοτε, για να υπερασπιστούν το δίκαιο της ΕΕ»- τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ελπίζει δε ότι το "Yavuz" θα εγκαταλείψει σύντομα τα κυπριακά ύδατα. //

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.