Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Handelsblatt: «Τα καλοκαιρινά ταξίδια κινδυνεύουν να αποδειχθούν καταστροφή»

«Στην αρχή της υψηλής περιόδου, οι τουρίστες στους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών είναι πολύ λίγοι. Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα είναι ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία αυτών των χωρών»

Το ρεπορτάζ αναφέρει εισαγωγικά:

//Η θάλασσα είναι γαλαζοπράσινη, και ένα ελαφρύ αεράκι μεταφέρει απαλά
τα κύματα στην σχεδόν ερημική παραλία: Αν κοιτάξει κανείς αυτές τις μέρες μέσω της διαδικτυακής κάμερας την παραλία El Arenal στη Μαγιόρκα, δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Εκεί όπου άλλες χρονιές θα κάθονταν δίπλα-δίπλα κάτω από τον ήλιο Γερμανοί τουρίστες, τώρα υπάρχει μόνο ένα ειδυλλιακό τοπίο. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες διακοπών -αλλά ο τουρισμός εκεί, όπως και αλλού στην Ευρώπη, δεν μπαίνει σε κίνηση.

Οι πρώτες εβδομάδες της θερινής περιόδου στους κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου ενθαρρυντικά. Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί σύνδεσμοι αναφέρουν συγκρατημένη ζήτηση. Στην Ισπανία, το πιλοτικό πρόγραμμα στις Βαλεαρίδες Νήσους προκάλεσε απογοήτευση, καθώς ταξίδεψε μόνο ένα μικρό μέρος των αναμενόμενων τουριστών.

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι παρόμοια. Η Ελλάδα τρόμαξε τους παραθεριστές με τους αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη χώρα και η Τουρκία πλήττεται από το γεγονός ότι η Γερμανία, μεταξύ άλλων, διατηρεί την ταξιδιωτική της προειδοποίηση. Το καλοκαίρι του 2020 θα ασκήσει λόγω του κορωνοϊού μεγάλη πίεση στην οικονομία σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών. Μια επισκόπηση της κατάστασης των ευρωπαϊκών χωρών διακοπών.//


Το κομμάτι του ρεπορτάζ που αναφέρεται στην Ελλάδα υπογράφεται από τον ανταποκριτή στην Αθήνα Gerd Höhler, φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: Ελπίδα για το φθινόπωρο» και αναφέρει:

//Και στην Ελλάδα οι περισσότερες κλίνες έχουν μέχρι τώρα παραμείνει άδειες. Μόλις τον Ιανουάριο, η χώρα ανέμενε νέο ρεκόρ επισκεπτών, και ήθελε να καλωσορίσει το 2020 για πρώτη φορά περισσότερους από 35 εκ. ξένους τουρίστες. Θα ήταν η όγδοη χρονιά-ρεκόρ στη σειρά. Αλλά τελικά δεν θα γίνει τίποτα τέτοιο. «Έχουν ήδη χαθεί τέσσερις μήνες», δηλώνει ο Ανδρέας Πατινιώτης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Volcano View» στο νησί της Σαντορίνης.

Η ελεγκτική εταιρία Ernst & Young αναμένει ότι μόνο 14,5 εκ. ξένοι τουρίστες θα έρθουν φέτος. Αυτό θα αποτελέσει μείωση 58% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εμπειρογνώμονες στον κλάδο του τουρισμού είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί: Αναμένουν πτώση της τάξης του 75%.

Για καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα της Μεσογείου, με εξαίρεση την Κύπρο, ο τουρισμός δεν έχει τόσο μεγάλη οικονομική σημασία όσο για την Ελλάδα: Πέρυσι συνέβαλε στο 21% του ΑΕΠ της χώρας. Κάθε τέταρτη θέση εργασίας σχετίζεται με τον τουρισμό. Κυρίως από τον τουρισμό εξαρτάται το σε πόσο βαθιά ύφεση θα κυλήσει η Ελλάδα φέτος. Η χώρα κερδίζει πόντους με τους λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό από όλες τις χώρες της Μεσογείου, καθώς ο αριθμός αναπαραγωγής «R» είναι μόλις 0,31.

Οι Γερμανοί είναι η πιο σημαντική χώρα παραθεριστών: Πάνω από 4 εκ. Γερμανοί επισκέπτες ήρθαν στη χώρα το 2019 και έφεραν 2,96 δις Ευρώ, περίπου το 16% όλων των τουριστικών εσόδων. Οι Γερμανοί είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες, και για το λόγο ότι πέρυσι δαπάνησαν στατιστικά 735 Ευρώ κατά κεφαλήν στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα 533 Ευρώ κατά μέσο όρο για όλους τους υπόλοιπους ξένους παραθεριστές.

Τα ελληνικά περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια έχουν ανοίξει ξανά για τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές από την 1η Ιουλίου και μετά. Αλλά τώρα η κυβέρνηση της Αθήνας προκαλεί ανασφάλεια στους πιθανούς παραθεριστές με περίπλοκες διαδικτυακές διαδικασίες εγγραφής και τεστ για κορωνοϊό που εισήχθησαν την τελευταία στιγμή. Πολλοί ξενοδόχοι δεν προτίθενται να ανοίξουν καν φέτος.

Ο Πατινιώτης εναποθέτει τις ελπίδες του στο φθινόπωρο. «Για τον Ιούλιο δεν είχα καμία κράτηση πριν από τέσσερις εβδομάδες, τώρα είμαι τουλάχιστον 20% πλήρης -αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα», λέει ο επιχειρηματίας. Δεν είναι ο μόνος που παρουσιάζει τέτοιους δείκτες: Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γρηγόρη Τάσιο, το ποσοστό πληρότητας των ελληνικών ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει είναι μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 20%.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.