Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Süddeutsche Zeitung: Τουρισμός στην Ελλάδα: Μοναχικό καλοκαίρι»

«Η Ελλάδα έχει λίγους μολυσμένους. Παρόλα αυτά οι επισκέπτες επιστρέφουν μόνο διστακτικά σε αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Αντ’ αυτών επωφελούνται μέχρι τώρα όχι τόσο γνωστές περιοχές»

Στο άρθρο του δημοσιογράφου και φωτογράφου Win Schumacher αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μοναχικό. Από τα 35 δωμάτια του ξενοδοχείου, μόνο πέντε είναι επί του παρόντος κατειλημμένα, λέει ο ιδιοκτήτης του Ανδρέας Φιορεντίνος, «τρία από αυτά από φίλους από την Αθήνα. Συνήθως έχουμε σχεδόν 100% πληρότητα το καλοκαίρι». Πολλοί τακτικοί επισκέπτες δεν ήλθαν φέτος. Κάποιοι αναβάλλουν το ταξίδι τους για το φθινόπωρο. Όσοι ζουν στην
Ελλάδα από τον τουρισμό ελπίζουν στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Μύκονος δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από την πανδημία. «Είχαμε μόνο δύο κρούσματα μέχρι τώρα», λέει ο Φιορεντίνος, «γυναίκες που βρέθηκαν στους Αγίους Τόπους». Η Μύκονος θεωρείται πλέον απαλλαγμένη από τον Covid-19. Ωστόσο, μόλις 12.000 παραθεριστές έφτασαν στο νησί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, αριθμός υποπολλαπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει διέλθει την κρίση πολύ πιο ελαφριά από τις περισσότερες άλλες χώρες της Μεσογείου. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει 4.279 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και 203 θανάτους. Πρόκειται για αριθμούς χαμηλότερους από αυτούς που καταγράφηκαν μόνο σε μια μόνο πόλη σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, με το σταδιακό άνοιγμα στους ξένους παραθεριστές, αυξάνεται και πάλι λιγάκι ο αριθμός των κρουσμάτων. Στις αρχές Ιουλίου, τουρίστες από τη Σερβία και τη Βουλγαρία μετέφεραν τον ιό στην Ελλάδα. Απαγορεύεται πλέον στους Σέρβους να εισέρχονται στη χώρα, ενώ οι εισερχόμενοι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ.

Η Ελλάδα είναι «απολύτως και 100%» ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός, δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Η χώρα έχει θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση χάρη σε εκτεταμένα μέτρα υγιεινής και αυστηρές απαιτήσεις για ελέγχους στα σύνορα. Από την 1η Ιουλίου, οι εισερχόμενοι στη χώρα θα πρέπει, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την αναχώρηση, να συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική φόρμα με προσωπικά στοιχεία. Οι επιβάτες θα λαμβάνουν εκ των προτέρων έναν κωδικό QR, ο οποίος θα πρέπει να προσκομιστεί κατά την είσοδο στη χώρα. Για μεμονωμένους ταξιδιώτες θα πραγματοποιείται δωρεάν εξέταση για κορωνοϊό, εάν για παράδειγμα έχουν βρεθεί προηγουμένως σε περιοχή αυξημένου κινδύνου.



Δεν σκέφτονται όλοι οι Έλληνες όπως ο Υπουργός τους, ο οποίος φαίνεται να ομιλεί με αυτοπεποίθηση. «Δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος», λέει η Αγάπη Σμπώκου, «βρισκόμαστε σε μια μη ασφαλή κατάσταση παγκοσμίως. Αλλά αν όλοι τηρούμε τα υπάρχοντα μέτρα, είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι εδώ». Η Σμπώκου διαχειρίζεται ξενοδοχείο στην Κρήτη. Το νησί είχε λίγα μόνο κρούσματα Covid-19. Ωστόσο, οι τουρίστες επέστρεψαν διστακτικά τον Ιούλιο. Κυρίως οι αγορές της Βρετανίας και της Αμερικής έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, είναι αρκετοί οι επισκέπτες από τις γερμανόφωνες χώρες, ενώ και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αυξάνονται. «Αλλά ας μην γελιόμαστε», λέει ο Σμπώκου, «είναι ένα καλοκαίρι στο οποίο δεν θα βγάλουμε χρήματα».

Πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη δεν έχουν καν ανοίξει, άλλα προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες στο νησί με εκπτώσεις έως και 40%. «Έχουμε μόνο το 1/4 έως και το 1/5 του κύκλου εργασιών που θα έπρεπε να έχουμε κανονικά τον Ιούλιο», λέει ο Μιχάλης Καραβάς, ιδιοκτήτης του εξειδικευμένου στην Ελλάδα ταξιδιωτικού γραφείου του Μονάχου Attika Reisen. «Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Αλλά υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των πελατών σχετικά με τις πτήσεις και τα ανοίγματα των ξενοδοχείων». Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πρέπει να συμμορφώνονται με μία σειρά επιβληθέντων από το κράτος κανόνων υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Υπάρχει εκτεταμένη υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους υπαλλήλους και τους ξεναγούς, η οποία ισχύει και για τους τουρίστες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί και τα πλοία.

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας ήλπιζε αρχικά ότι η χώρα θα επωφεληθεί από την αδυναμία άλλων ταξιδιωτικών προορισμών, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Αλλά και η Τουρκία και η Αίγυπτος τέθηκαν εκτός ανταγωνισμού, καθώς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν εκεί. Δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν παρατηρείται μεγάλο κύμα παραθεριστών προς τη χώρα. Και αν οι παραθεριστές επιλέξουν την Ελλάδα, τότε ο προορισμός δεν είναι η Αθήνα, και συχνά δεν είναι και οι σημαντικότεροι τουριστικοί προορισμοί. «Ενισχύεται η τάση προς τα μικρότερα, λιγότερο γνωστά νησιά όπως η Πάρος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Κάρπαθος», λέει ο Καραβάς. Οι παραθεριστές νοιώθουν ασφαλείς εκεί. Ο 81χρονος ιδρυτής της Attika Reisen επισκέφθηκε το σπίτι του στην Πάρο για λίγες μέρες. «Αν κάποιος βήξει, ολόκληρο το νησί θα το γνωρίζει την επόμενη μέρα», δηλώνει ο Μιχάλης Ρεΐσσης για την κατάσταση στην Κάρπαθο. Ο 36χρονος οργανώνει ταξίδια στο νησί-πατρίδα του. «Ειδικά τώρα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό το να είσαι εδώ», λέει. «Είσαι απόλυτα μόνος σε μερικές παραλίες. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί κανείς να ζήσει πραγματικά με αυθεντικό τρόπο την καθημερινή ζωή στο νησί». Το νησί αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη, όπως γεράκια, δελφίνια και οι απειλούμενες μεσογειακές φώκιες. Τα ζώα απολαμβάνουν πιθανώς τη φετινή ηρεμία.

Ιδιαίτερα ήσυχα είναι τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα. Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, για παράδειγμα, η προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη χερσαία έκταση και το περίφημο φαράγγι του Βίκου, δεν ήταν υπερπλήρη και πριν από τον κορωνοϊό. «Όσοι κάνουν πεζοπορία έχουν πάντα αρκετό χώρο», λέει ο Νικόλαος Κυριαζής, τεχνικός δασικής προστασίας και εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου. Στην περιοχή αποκλίνουν οι γνώμες σε σχέση με την επιστροφή των τουριστών. Μερικοί φοβούνται περισσότερο την πιθανή αύξηση των νέων λοιμώξεων, άλλοι τις οικονομικές συνέπειες από τη μείωση του τουρισμού. Εάν οι επισκέπτες μείνουν μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα χρειαστεί να κλείσουν. Και ο Κυριαζής έχει μια άλλη ανησυχία: Η λαθροθηρία στο πάρκο θα μπορούσε να αυξηθεί. Ελπίζει ότι οι παραθεριστές της Ελλάδας θα εξερευνήσουν αυτό το καλοκαίρι εντελώς διαφορετικές πλευρές της χώρας και δεν θα προτιμήσουν τα ξενοδοχεία στην Κρήτη ή την Κω. «Οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν στα χνάρια των αρκούδων, των λύκων και του βαλκανικού λύγκα. Πού αλλού είναι δυνατόν αυτό;». Και κάτι άλλο μπορούν να κάνουν οι τουρίστες στα άγρια βουνά της Πίνδου: Να αποφύγουν ανθρώπους και ιούς χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.