Σελίδες

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Γερμανία: Τι σημαίνει η συζήτηση για καθιέρωση 4ήμερης εργασίας

Η συζήτηση για μείωση ημερών/ωρών εργασίας είναι 100χρονών, Όπως και τώρα το πρόβλημα ερχότανε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου σε εποχές οικονομικής κρίσης. Ο κεντρικός στόχος να αποφευχθούν απολύσεις . 

Στη Γερμανία την πρόταση την επανάφερε ο Πρόεδρος των εργατικών συνδικάτων Jörg
Hofmann.

Από τότε μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα και φορείς έχουν τοποθετηθεί στο θέμα. 

Έτσι και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για έρευνα της οικονομίας (DIW), Marcel Fratzscher, ο οποίς δήλωσε υπέρ της καθιέρωσης 30 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως ή 4ημέρου αλλά όχι με το σημερινό μισθό. Κάτι που αποτελεί και τη διαφορά στις προσεγγίσεις ; 

Το κόμμα της αριστεράς “DIE LINKE” και το εργατικά συνδικάτα βλέπουν τη μείωση ωρών εργασίας χωρίς παράλληλη μείωση μισθού ενώ ο Πρόεδρος του συνδέσμου εργοδοτών Γερμανίας (BDA) Steffen Kampeter προτείνει μέσω της Frankfurter Allgemeinen Zeitung περισσότερη εργασία αντί μείωση.  

Παρέμβαση στο διάλογο ήρθε σήμερα από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εργασίας Hubertus Heil ο οποίος δήλωσε στις εφημερίδες του συνδέσμου Funke-Mediengruppe  ότι η "μείωση ωρών εργασίας θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος να υποστηριχτεί η αγορά εργασίας. Μείωση των ωρών εργασίας με μερική μείωση μισθού θα μπορούσε να βοηθήσει αν συμφωνήσουν οι κοινωνικού εταίροι" 

Ιδιαίτερα το συνδικάτο μετάλλου (IGM) επιμένει στην πρόταση καθώς τη θεωρεί την πιο ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση των μεγάλων αλλαγών που έπονται στην αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια. 

Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι εργατικά ζητήματα τέτοιου μεγέθους όπως η αλλαγή ωρών εργασίας διαρκούν πολύ μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.