Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Γερμανία: Υπερβολική ζέστη - Τι ισχύει στο χώρο εργασίας

Για τα σχολεία υπάρχει στη Γερμανία το "hitzefrei". Έτσι όταν η θερμοκρασία μέσα στην τάξη περάσει - κατά κανόνα - τους 27 βαθμούς τότε το μάθημα τελειώνει και οι μαθητές μπορούν να πάνε στα σπίτια τους. 

Τι ισχύει όμως για τους χώρους εργασίας. Μπορεί να αποχωρήσει ο
εργαζόμενος από το χώρο εργασίας όταν το θερμόμετρο δείχνει υψηλή θερμοκρασία ;

Τι απαντάει η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων - DGB

Κατά κανόνα δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλεψη απαλλαγής εργασίας λόγω υπερβολικής ζέστης, 

Ο εργοδότης έχει βέβαια την υποχρέωση να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο όταν στο χώρο εργασίας η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35 βαθμούς κελσίου θεωρείται ότι δεν είναι εφικτό να προσφερθεί εργασία.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτόματα ότι ο εργαζόμενος μπορεί να φύγει από το χώρο εργασίας απλά ο εργαζόμενος παραμένει στο εργοστάσιο/επιχείρηση, διακόπτεται προσωρινά η εργασία μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς.

Η ευθύνη του εργοδότη να παρέμβει στις συνθήκες εργασίας σε περίπτωση υπερβολικής ζέστης ξεκινάει όταν το θερμόμετρο ξεπεράσει τους 30 βαθμούς (26 εκτός χώρου εργασίας).

Επιπλέον ο εργοδότης πρέπει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για ομάδες εργαζομένων όπως νέους (έως 18 ετών) έγκυες αλλά και εργαζομένους που εργάζονται σκληρά.

Αρα αν τις επόμενες μέρες έχουμε υψηλή θερμοκρασία μόνο αν ο εργοδότης το κρίνει μπορεί να μας απαλλάξει από την εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.