Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

«Στηρίξτε Ελλάδα και Κύπρο, οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές»

25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός
στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε, ανησυχούμε κι εμείς βαθιά εξαιτίας της κλιμάκωσης της ρητορικής και της απειλής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από τον πρόεδρο Ερντογάν (Erdogan’s Provocations, κύριο άρθρο, 15 Αυγούστου). Οι θετικές εξελίξεις στην ενέργεια είναι μια ευκαιρία για να οικοδομηθούν πιο παραγωγικές και σταθερές περιφερειακές σχέσεις, όμως απαιτούν απ’ όλα τα μέρη να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο. Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν δείξει την προθυμία τους να διαπραγματευθούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σύμβαση είναι ένα εμπόδιο — μια εσκεμμένη απόπειρα από την Άγκυρα να στερήσει νησιωτικά κράτη και κράτη με νησιά από τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική του κ. Ερντογάν υποθάλπει την περιφερειακή ένταση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης σε κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία τηρούν τους πολυμερείς κανόνες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να είναι κατηγορηματικοί ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα σ’ αυτό το θέμα είναι ανάρμοστη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να έρθει σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού για την UNCLOS και τις διαδικασίες του διεθνούς δικαίου».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών, London School of Economics John Kittmer, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα Alberto Costa, βουλευτής, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Ελλάδα Denis MacShane, πρώην υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Λόρδος Wallace of Saltaire, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Roderick Beaton, επίτιμος καθηγητής στην έδρα Κοραή, King’s College London Ντέιμ Averil Cameron Paul Cartledge, επίτιμος καθηγητής ελληνικού πολιτισμού, University of Cambridge Καθηγητής Richard Clogg Louis de Bernières, συγγραφέας Peter Frankopan, καθηγητής παγκόσμιας ιστορίας, University of Oxford Stephen Fry Timothy Garton Ash, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, University of Oxford Charles Grant, διευθυντής, Centre for European Reform David Harsent, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Judith Herrin, επίτιμη καθηγήτρια, King’s College London Victoria Hislop, συγγραφέας, επίτιμη πολίτης της Ελλάδας David Holton, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Cambridge Will Hutton, διευθυντής του Hertford College της Οξφόρδης Michael G Jacobides, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, London Business School Peter Mackridge, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Oxford Sean O’Brien, καθηγητής δημιουργικής γραφής, Newcastle University Ruth Padel, καθηγήτρια ποίησης, King’s College London Gonda Van Steen, καθηγήτρια στην έδρα Κοραή, King’s College London Sofka Zinovieff, συγγραφέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.