Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Γερμανία: Από τους αδικημένους εργαζόμενους

Τα δέκα τελευταία χρόνια η οικονομία της Γερμανίας είναι σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη φέρεται όμως να προσπέρασε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Μεταξύ αυτών εργαζόμενους που τους πρώτους μήνες της πανδημίας χαρακτηρίστηκαν "ήρωες στην κρίση" .

Είναι οι εργαζόμενοι σε ταμεία στο λιανικό εμπόριο (και εργαζόμενοι που
ταξινομούν το εμπόρευμα) και στα σουπερμάρκετ που ανήκουν στις κατηγορίες των "χαμένων".

Ο μισθός των εργαζομένων - που δεν εργάζονται με συλλογική σύμβαση ή με περιορισμένο ωράριο εργασίας- έχει μειωθεί την δεκαετία 2009-2019  (σε απόλυτους αριθμούς αν συνυπολογιστεί ο τιμάριθμος).

Σύμφωνα με απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε σχετικό ερώτημα του κόμματος DIE Linken το ωρομίσθιο για εργαζόμενους με περιορισμένο ωράριο εργασίας (Teilzeitbeschäftigten) αυξήθηκε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά 8,5% και συγκεκριμένα από 12,22 € σε 13,26 € .

Συνυπολογίζοντας συνεπώς τον τιμάριθμο ο μισθός μειώθηκε. 

Παράλληλα μειώθηκε στη δεκαετία 2010-2019 και ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται σε συλλογική σύμβαση. Από 50% το 2010 μόλις το 28% των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ήταν το 2019 προστατευόμενοι από εργατική συλλογική σύμβαση. 

Τι αν και στη διάρκεια της πανδημίας ανήκαν στην κατηγορία των συστημικών εργατών (αναγκαίους για να λειτουργήσει το σύστημα της κοινωνίας) ... αύξηση δεν είδαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.