Σελίδες

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

ARD-tagesschau: «Τα Βαρώσια στην Κύπρο - Μια αμμώδης παραλία στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής»

«Είναι απλώς μια αμμώδης παραλία -αλλά αποτέλεσε αφορμή για διεθνή κριτική και την ανατροπή μιας κυβέρνησης. Στην Κύπρο επετράπη η πρόσβαση στο κοινό σε ένα κομμάτι της παραλίας των Βαρωσίων, στα νοτιοανατολικά της τουρκικής πλευράς»

Η ανταπόκριση της Karin Senz από την Κωνσταντινούπολη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στη δεκαετία του 1960, τα Βαρώσια ήταν μια ονειρική παραλία με ψιλή άμμο και μήκος τριών χιλιομέτρων. Στη συνέχεια ήρθε ο μαζικός τουρισμός και τα μεγάλα ξενοδοχεία με χώρο για 10.000 παραθεριστές. Τα Βαρώσια έγιναν της μόδας και προσέλκυσαν υψηλό τουρισμό. Περισσότερο από το 50% των συνολικών εσόδων της Κύπρου από τον τουρισμό προερχόταν από εκεί.

Το 1974 όλα ξαφνικά τελείωσαν. Με την τουρκική εισβολή, η πόλη της Αμμοχώστου, στην οποία ανήκουν τα Βαρώσια, τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο. Σχεδόν 40.000 άνθρωποι από το ελληνοκυπριακό τμήμα της πόλης εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Το Βαρώσια και η ονειρική τους παραλία μεταβλήθηκαν σε ένα φάντασμα πίσω από συρματοπλέγματα. Απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε όλους, Τούρκους, Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους. Ωστόσο, η περιοχή δεν ξεχάστηκε ποτέ. Η Αμμόχωστος αποτελεί σύμβολο της διαίρεσης του νησιού. Και η περιοχή των Βαρωσίων διαδραμάτιζε πάντοτε σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για την επανένωση. Υπήρχε η ελπίδα ότι θα μπορούσε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, εάν η περιοχή επιστρεφόταν στους πρώην Ελληνοκύπριους κατοίκους.

Λόγω της ιδιαίτερης θέσης της και του τουριστικού δυναμικού της, ήταν πολύτιμο αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι επιδείχθηκε υπομονή, αλλά δεν ελήφθη τίποτα ως αντάλλαγμα. Κατ’ αυτόν, τα Βαρώσια ανήκουν στη Βόρεια Κύπρο (sic). Όταν έκανε τις σχετικές δηλώσεις, ο Τουρκοκύπριος Πρωθυπουργός Tatar στεκόταν δίπλα του. Μαζί ανακοίνωσαν ότι μέρος της παραλίας θα δοθεί και πάλι στο κοινό. Αυτό δεν ήταν βαριά προσβολή μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τον Τουρκοκύπριο Πρόεδρο Akinci και τον Υπουργό Εξωτερικών Özersay. Κανένας εξ αυτών δεν γνώριζε τίποτα, όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν.

Αυτό που συμβαίνει τώρα αποτελεί στίγμα για τη Δημοκρατία στη Βόρεια Κύπρο (sic) και άμεση παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές, διαμαρτυρήθηκε ο Akinci μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στη Βόρεια Κύπρο (sic). Είναι προφανές ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν μόνο και μόνο για να υποστηριχθεί ένας συγκεκριμένος υποψήφιος στην προεκλογική εκστρατεία. Με αυτό υπονόησε τον Πρωθυπουργό Tatar, ο οποίος καταβαίνει στις εκλογές ως αντίπαλος του Akinci.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Özersay είναι επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό, δίνοντας τέλος στην κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου (sic), η οποία αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από την Τουρκία. Η Özersay ακολουθεί εδώ και χρόνια τη στρατηγική ότι και τα δύο μέρη του νησιού θα πρέπει να συνεργαστούν οικονομικά και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ισότιμες και όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Το σχέδιό του ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους προηγούμενους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στο Marash, όπως ονομάζονται τα Βαρώσια στα τουρκικά και να βοηθηθεί η παράκτια περιοχή να επιστρέψει και πάλι στην ανάπτυξη. Ο Özersay χαρακτήρισε την απόφαση του Erdogan και του Tatar πειρατική ενέργεια.

Ένα από τα λίγα επικριτικά τουρκικά ΜΜΕ, η Gazete Duvar, σχολίασε πως με την κίνηση αυτή υποτιμάται η ευφυΐα των πολιτών. Στη Βόρεια Κύπρο (sic) υπάρχει οργή για την παρέμβαση της Άγκυρας. Η χώρα παίρνει από το AKP του Erdogan ακριβώς αυτό που παίρνει η Τουρκία: Την παραβίαση του Κράτους Δικαίου.

Αλλά και διεθνώς ακούγεται έντονη κριτική. Η Κύπρος και η Ελλάδα θεωρούν ότι η απόφαση της Τουρκίας παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι πυροδότησε νέες εντάσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (sic). Αλλά και η Ρωσία καταδίκασε το εκ νέου μερικό άνοιγμα της παραλίας.

Ο Erdogan δημιούργησε για άλλη μια φορά τετελεσμένα, όπως και στην περίπτωση της διαμάχης για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα και την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως προς το θέμα αυτό υπάρχουν σημάδια ότι η κατάσταση είναι δυνατόν να χαλαρώσει. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Δένδια στο περιθώριο ενός φόρουμ ασφαλείας στην Μπρατισλάβα. Από ελληνικής πλευράς ελέχθη ότι έχουν συμφωνηθεί διερευνητικές συνομιλίες και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.