Σελίδες

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Spiegel: «Ο Macron κατηγορεί την Τουρκία για ‘πολεμοχαρή στάση’»

«Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας παραμένουν τεταμένες. Οι δηλώσεις του Προέδρου Macron  προς τον τούρκο ομόλογό του ήταν σαφείς. Ο Μακρόν εμφανίστηκε ανένδοτος στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στη διαμάχη μεταξύ του γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, οι τόνοι ανέβηκαν. Σε συνέντευξή του στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera το Σάββατο, ο Macron δήλωσε ότι ελπίζει να ‘ηρεμήσουν’ τα πράγματα».

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, ο τούρκος Πρόεδρος πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις αξίες τους, δήλωσε ο Macron. Επιπλέον, ο Erdoğan δεν θα πρέπει να «λέει ψέματα ή να εκφράζει

προσβολές». «Η Τουρκία έχει πολεμοχαρή στάση απέναντι στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Macron και επέκρινε τις ενέργειες της Άγκυρας στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Erdoğan έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Συνέστησε επίσης στον Macron να εξετάσει την «ψυχολογική κατάστασή» του. «Από εδώ απευθύνω έκκληση στο λαό μου. Μην δίνετε σημασία στις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Erdoğan. Όσον αφορά την υποτιθέμενη ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, έκανε μια σύγκριση με τον Εθνικοσοσιαλισμό.

Αιτία ήταν οι αυστηρότεροι έλεγχοι που ανακοίνωσε ο Macron σε τζαμιά και άλλα μουσουλμανικά ιδρύματα μετά την δολοφονία με υποτιθέμενα ισλαμιστικά κίνητρα του καθηγητή ιστορίας, Samuel Paty, πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Σε απάντηση στην λεκτική επίθεση του Erdoğan, η Γαλλία κάλεσε τον πρέσβη της από την Άγκυρα στο Παρίσι για διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, ο διπλωμάτης θα επιστρέψει στην Τουρκία την Κυριακή. Ο λόγος ήταν η θετική τουρκική απόκριση στη φερόμενη ως ισλαμιστική επίθεση στη Νίκαια που άφησε τρεις νεκρούς: Η Άγκυρα καταδίκασε την επίθεση. Αυτή η αντίδραση ήταν «διαφορετική, σαφής, αδιαμφισβήτητη», είπε ο Le Drian στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο εισέρχεται σε νέο γύρο

Μετά τη δολοφονία του Paty, ωστόσο, η Τουρκία έλαβε «τη συνειδητή απόφαση» να «εκμεταλλευτεί» την επίθεση. Επιπλέον, η Άγκυρα ξεκίνησε μια «εκστρατεία μίσους και προσβολών εναντίον μας». Η τουρκική πλευρά πρέπει να εξηγήσει τη συμπεριφορά της. «Με το αίτημα διευκρινίσεων και εξηγήσεων ζητήσαμε από τον πρέσβη μας να επιστρέψει αύριο στην Άγκυρα», δήλωσε ο γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.

Η σχέση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ ήταν τεταμένη για μήνες. Ένας λόγος είναι η έντονη διαμάχη σχετικά με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Τόσο τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος, όσο και η Τουρκία διεκδικούν τις σχετικές θαλάσσιες περιοχές. Η Άγκυρα έχει προκαλέσει επανειλημμένα τις γειτονικές χώρες στη διαμάχη. Ο Macron απηύθυνε έντονες προειδοποιήσεις κατά του Erdoğan.

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί και πάλι. Η Τουρκία παρέτεινε για άλλη μια φορά την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο θα συνεχίσει την αποστολή του μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ανέφερε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό την Κυριακή σε ανακοίνωσή του σχετικά με το ναυτικό σύστημα προειδοποίησης Navtex. Η Άγκυρα έχει ήδη παρατείνει την αμφιλεγόμενη αποστολή του ερευνητικού πλοίου πολλές φορές.

Η Άγκυρα και η Αθήνα έστειλαν κι αυτές πολεμικά πλοία στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες στην ΕΕ ότι η διένεξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ.

Μετά από  τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο, που άφησε νεκρούς και στις δύο χώρες, ο Erdoğan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή. «Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά το τηλεφώνημα. Ο Erdogan έκανε λόγο για αλληλεγγύη «σε δύσκολους καιρούς».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Τουρκία εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ οδήγησε σε ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Ο Macron κατηγόρησε την Άγκυρα ότι μετέφερε τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε  στην «κόκκινη γραμμή» που ξεπέρασε η Άγκυρα. Ο Erdogan απέρριψε τον ισχυρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.