Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Συμφωνία για το Brexit (;)

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν οι ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ και εντός των επομένων ωρών.

Και οι δύο πλευρές προσπάθησαν πάσει θυσία να αποφύγουν ένα ταραχώδες «διαζύγιο» όταν η Βρετανία βγει από την τροχιά της Ε.Ε., έντεκα μήνες αφότου εγκατέλειψε επισήμως το μπλοκ και εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία παρέμενε στην

τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά.

Ωστόσο, έχει υπάρξει μια σειρά από αντικρουόμενα σημάδια εκ μέρους των δύο πλευρών: Η Βρετανία ανέφερε σήμερα ότι δύο σημαντικά ζητήματα – της αλιείας και του ανταγωνισμού – δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και πως δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας.

Αντίθετα, διπλωμάτης της Ε.Ε. ανέφερε: «Φαίνεται πως η συμφωνία είναι θέμα χρόνου. Είναι πιθανό να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο».

Ο διπλωμάτης δήλωσε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις χώρες – μέλη στις Βρυξέλλες, έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να καταστεί δυνατή μια «προσωρινή εφαρμογή» ή μια γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας.

Εφόσον υπογραφή η κατ αρχήν συμφωνία η Κομισιόν θα δημοσιεύσει το σχέδιο ανεπίσημου κειμένου και θα το στείλει στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες θα έχουν δύο ημέρες για να συζητήσουν και να εγκρίνουν το σχέδιο.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια γραπτή διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.